İş Görüşmesi Yapacaklar İçin Tüyolar

T

TİTAN

Forum Okuru
İş Görüşmesi Yapacaklar İçin Tüyolar
iş görüşmesi yapacaklar için, tüyolar, ipuçları, öneriler, tüyolar, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz


is gorusmesi-2b0.jpg


Sevgili melekler,
İşe yeni mi başlayacaksınız? Ya da iş değiştirmek istiyorsunuz.Önerilerimize kulak verin ve görüşmeye öyle gidin.İnsan Kaynakları Danışmanı Erim Hısım anlatıyor..

İş görüşmesinde nasıl davranmalıyız?
Davranışlarımız, normal hayatta nasılsa öyle olmalı. Çünkü insan kaynakları uzmanları çalışma arkadaşlarının doğal olmasını beklerler. Tabii ki okul arkadaşlarıyla yaşanılan doğallıktan söz etmiyoruz. İnsan kaynaklarının istediği, iş hayatındaki doğallıktır; gergin, fazla mesafeli bir ilişki değildir.

Birinin konuşurken jest ve mimik kullanmaması mümkün değildir. Ama bu jest ve mimikleri abartmamak gerekir. Abartılı hareketler karşı tarafı rahatsız edecektir. Sözümüzü destekleyen jest, mimik ve beden diline ihtiyaç vardır.


İş görüşmesinde zayıf yanlarımız sorulduğunda nasıl cevap vermeliyiz?
Bazen, “Zayıf yanlarınız nedir?” diye direkt sorulabilir. “Şunlardır” diye liste yapmak çok hoş olmayabilir. “Zayıf yanım yok” cevabı gerçek bir zayıflığın işaretidir. Herkesin zayıf yanı vardır. Ama bazen zayıf yanlar, kuvvetli yanların habercisidir. Eksiği olanın fazlası olur.

Bilgisayar, yazılım ya da başka teknik konularda yoğun çalışan birinin iletişim açısından biraz zafiyeti olabilir. İyi bir iletişimcinin de teknik açıdan eksikliği olabilir. Hepsinin aynı insanda olması, mükemmel insan olmak söz konusu olamaz. Önemli olan zayıf, güçlü yanların, girilmeye çalışılan iş ya da meslek ve deneyim ile örtüşmesidir.

Zayıf yanlar ile ilgili soruda, yalandan uzak durmak ama bazı şeyleri de çok açıklamamak, biraz eksik konuşmak işe yarayabilir.

İş görüşmesinde maaşla ilgili sorulara nasıl yanıt vermek gerekir?
İş teklif edildikten sonra, durum “ne zaman başlarsın”a geldiğinde, o zamana kadar adayın maaşı konuşmuş olması profesyonelliğin gereğidir. Bazen çok erken bir safhada, görüşme henüz iş teklifine dönüşmeden ücret beklentisi sorulabilir. Hatta bazen form doldurulur ve bu formdaki maaş beklentisi sorusuna cevap verilmeye çalışılır. Bazı kişiler bu soruyu boş bırakır.

Bir sorunun cevapsız bırakılması kötü bir cevaptır. Tüm bu sürecin öncesinde aday, başvurduğu sektör ve kurumla ilgili araştırma yapıp yaklaşık maaş skalasını bilmelidir. Ancak çok erken gelen bir soruyu yanıtsız bırakmak da hoş olmadığından, “Sizin ücret skalanızda bunun bir yeri vardır, o konuda anlaşabileceğimizi umuyorum” diye cevap vermek gerekir. Bu, “Skalanızdaki rakama mutlaka uyarım” demek değil, “Şimdilik gündemim bu değil, işle ilgili biraz daha konuşalım, maaş konusu daha kolay” diye bir geçiştirme yöntemidir.

Ama maaşla ilgili hiç konuşulmadan iş teklifinde bulunuluyorsa, profesyonelliğin gereği olarak maaş da dahil olmak üzere şartlar konuşulmalı. Maaşı bordroda gördükten sonra itiraz etmek doğru olmaz.

İş mülakatında heyecanlanırsak ne yapmalıyız?
Heyecanlanırsınız ama yapmanız gereken, onu kontrol altına almaktır. O heyecan sizi diri tutar. Ancak dozu fazla olursa, bunu yenmek için uygulayabileceğiniz en basit teknik, iş görüşmesine başlamadan evvel, sizi beklettikleri, yalnız kaldığınız dakikalarda üç kez derin diyafram nefesi alın. Bu sizi biraz rahatlatır.

Sıkıştığınız ve çok heyecanlandığınız yerde, çok rahat ettiğiniz bir ortamın hayalini kurun ve kendinizi orada hissetmeye çalışın. Bunun süresini çok abartmadığınız sürece işe yarar, nabzınız düşer, rahatlarsınız.

Heyecanlanmak çok doğaldır. Bunu çok da gizlememek gerekir. Bir insan kaynakları uzmanının heyecanlı bir adayı tercih etme ihtimali yüksektir. Heyecan, gereklidir ve istekliliğin göstergesidir.

Mülakatta önceki işimizden ayrılma nedenimizi nasıl söylemeliyiz?
Negatif bir şey söylemek, eski yöneticiyle kavga ya da kurumda yaşanan olumsuzluklardan ayrıntılı olarak bahsetmek sakıncalı olur.

Çok haklı ve sizi ayrılmaya götüren çok net sebepleriniz de olsa profesyonellik gereği bundan çok yüzeysel bahsetmelisiniz.

Kısmen çok teknik şeylerden söz edebilirsiniz. Bazı şeyler kırmızı çizginizdir. “Yazılım yok ama sen bizim muhasebemizi tut” denmişse size, “Eğer yazılım sağlamayacaksanız ve muhasebenizi tutacaksam ben burada olmamalıyım” demelisiniz.

Dolayısıyla eski iş yerinizde buna benzer bir şey yaşandıysa, “Almadılar, beni sevmediler, paraları yoktu” demek yerine, “İşimizi sağlıklı yapamadık” demek gerekir. “İşinizi yapmamı istiyorsanız, şu şu malzemeler sağlanacak mı?” şeklinde konuşabilirsiniz. Onun dışında şikayet eden, dedikodu yapan bir üslup çok tercih edilesi değildir.




 
Geri
Üst