Isı Enerjisi İle İlgili Bilgiler

  • Konbuyu başlatan TİTAN
  • Başlangıç tarihi
T

TİTAN

Forum Okuru
Isı Enerjisi İle İlgili Bilgiler
ısı enerjisi nedir nasıl ortaya çıkar oluşumu birimi yayılma şekilleri ile ilgili bilgiler burada melekler
Bir cisme dokunarak onun sıcak mı soğuk mu olduğunu anlayabiliriz melekler.İşte cisimlerin arasında ki bu farka sıcaklık denir.Oysa ısı farklı birşeydir.Mesela bir kazan su kaynatalım ve bu sudan bir tasa su alalım.Tasta ki suyla kazanda ki suyun sıcaklıkları aynı ancak ısıları farklıdır.Isı cisimlerin kütleleriyle doğru orantılı olduğundan ,tasta ki suyun ısısı kazanda ki suyun ısısından daha azdır.Isı ve sıcaklık arasında ki farktan bahsettikten sonra şimdi makalemizde bahsedeceğimiz konu ise ısı enerjisi melekler :)


isi-7b.jpg



Isı, belirli sıcaklıktaki bir sistemin sınırlarından, daha düşük sıcaklıktaki bir sisteme, sıcaklık farkı nedeniyle transfer edilen enerjidir. Isı da iş gibi bir enerji transfer biçimidir. Isı ve iş hiçbir cisimde depo edilemez, ancak sistem sınırlarında ve geçiş halinde iken belirlenebilir. Her ikisi de birer eğri fonksiyonudurlar. Bir başka deyişle, ısı ve iş geçiş halindeki enerjilerdir. Isı sıcak bir maddenin soğuk maddeye ilettiği sıcaklığı sağlayan bir enerji türüdür

Isı birimi iş birimi ile aynıdır yani joule (j) dur.

S: entropi
T: sıcaklıkısı birim, kaloridir.

Isının yayılma şekilleri

Isı üç şekilde yayılır:

İletim: Burada ısı enerjisi molekülden moleküle aktarılır. Bunun için moleküllerin birbirine dokunması gerekir. Bu yayılma biçimi daha çok katılarda görülür.


Konveksiyon: Burada ısı enerjisini taşıyan hareketli bir ortamdır. Örneğin kalorifer peteklerindeki ısı havaya aktarılır hava bu ısıyı çevredeki cisimlere taşır. Başka bir örnek olarak kaynayan suyu verebiliriz. Isınma ilk önce aşağıdan başlar ve ısınan su molekülleri yukarı doğru çıkar. Soğuk olanlarda aşağı iner.


Işıma: Bunun için maddesel bir ortam olmak zorunda değildir. Örneğin güneşteki ısı enerjisi ve elektrik ocağındaki ısı enerjisi ışıma yolu ile çevredeki cisimlere taşınır.


Isı enerjisi akışkanlarda (sıvı ve gazlarda) konveksiyon yoluyla ilerler. Konveksiyon ısının maddesel yerdeğiştirme ile yayılmasıdır. Gazın ısınan bölgesinde kısmi basınç artar ve yüksek basınçtan düşük basınca doğru gaz hareketi olur. Dolayısıyla sıcak gaz soğuk gaza doğru yerdeğiştirir. Gaz hareketi sayesinde gazın bir tarafındaki ısı her yere yayılır. Sıvılarda da benzer bir durum oluşur.

Isı katılarda iletim yolu ile yayılır. Katı maddenin molekülleri herhangi bir yolla hızlandırılırsa, hızlanan bu moleküller yanındaki moleküle daha hızlı çarpacağından yanındaki molekülleri de hızlandırır. Bu olay böylece devam eder ve sıcaklık katının her yanına dağılmış olur.
 
Geri
Üst