İslamda tırnak uzatmak günahmıdır?

Uzman SühaN

Administrator
İslamda tırnak uzatmak günahmıdır?
Soru: Tırnak uzatmakta bir sakınca var mıdır?
Cevap:
Tırnakların uzayan kısımlarının kesilmesi, fıtratın (insan yapısının) gereği olan sünnetlerdendir. Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem, fıtrattan olan beş temizlikten birinin tırnakların kesilmesi olduğunu belirtmiştir.

Tırnaklar uzayınca etle tırnak arasına pis, mikroplu şeyler girer. Bilhassa el parmakları vücudun hemen her yerine, özellikle yemek yerken ağza değeceğinden, buralara mikropları bulaştırır. Güzellik niyetiyle, temiz tutulsa da tırnak uzatmak yanlıştır, sünnete aykırıdır.


t.jpg


Dinimiz, kadın ve erkek için tırnağın kesilmesini fıtrattan saymıştır. Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem): “Beş şey vardır ki bunlar fıtrattandır: Sünnet olmak, kasıkları tıraş etmek, tırnak kesmek, koltuk altındaki kılları yolmak ve bıyıkları kısaltmak.”50 buyurarak tırnakların kısaltılmasının fıtrattan olduğunu açıkça beyan etmiştir. Buna göre hem erkek hem de kadın açısından fıtrî olan, tırnağı uzatmak değil kısaltmaktır. Kadın ve erkeğin el ve ayaklarında olan tırnakların kesilmesi koruyucu hekimlik açısından da önemlidir zira uzun tırnaklar altında biriken mikroplar yemek yerken elin temas ettiği yerlere bulaşacak bu da hastalıklara sebep olacaktır. Kadın, erkek herkes için bilerek tırnağını uzatmak mekruhtur. Tırnak uzatmak kadın için süs alameti sayılmaz.Buna göre kadın erkek herkes, İslâm fıtratı üzere hareket etmeli ve gayrimüslimlerin âdetlerine özenmemelidirler. Tırnağı uzatmanın en üst sınırı kırk gündür. Kırk günden sonra artık tırnakları kesmemek câiz olmaz. Müstehap olan ise her Cuma günü tırnakları kesmektir.

Elbette tırnakları uzatmanın kırk gün olması son sınırı ifade eder. Bir Müslüman erkek veya kadın, fıtrattan olan böyle bir işi kendi durumuna göre belki müstehabı da gözeterek her hafta mümkünse Cuma günü yapmaya çalışmalıdır. Herhangi bir özür olmadan uzamış olan tırnaklar, abdest alırken suyun ulaşmasına engel oluyorsa bu şekilde alınmış olan abdest ve gusül de sahih olmaz. Hadis-i şerifte gusül esnasında suyla yıkanmayan yerlerin ateşe arzedileceği haber verilmiştir.Tırnakların, en fazla kırk gün içinde kesilmesi gerektiği için tırnak uzatmaya bağlı olarak yapılacak süslemeler de hâliyle câiz olmayacaktır. Mutlaka süsleme yapılacaksa, tırnakları uzatmadan süslemeye bakmalı ve tabii ki süslenirken de suyu geçiren malzemeler kullanılmalıdır zira kullanılan ojeler suyu geçirmiyorsa abdest ve gusül geçerli olmaz ki bu da ibadet adına çok büyük tehlike demektir.
 
Tırnakların uzanan bölümünün kesilmesi fıtrat (insan doğası) açısından gereken sünnetlerdendir. Peygamberimiz Muhammed (sav) fıtrattan olan 5 temizlikten birinin de tırnak tutmak olduğunu söylemiştir

Tırnaklar uzandığı zaman etle tırnağın arasına kirli ve içerisinde mikrop ve bakteri olan şeyler girer. Özellikle de el parmakları vücudun hemen hemen her yerine, en önemlisi yemek yendiği zaman ağıza dokunduğuna göre ona aynı zamanda mikropları taşıyor. Abdest alınca veya gusül yaparken su tırnakların altına geçmelidir. Bu, şarttır. Kötü şeylerle dolu olduğu için bu yerlere su yetmezse, temiz olmuyor. Güzellik amacı ile olsa da, hatta temiz saklanırsa bile, tırnak uzatmak doğru değildir. Sünnete aykırıdır.Temizliği seven Allah'a hamd olsun.İslamda tırnak uzatılmasına izin verilmez. Çünkü, tırnak mikropların depolandığı yerdir. Hastalık oluşturur. Resulullah (sav) şöyle dedi: Beş şey vardır ki, fıtrattan: Sünnet olmak, kasık kıllarını temizlemek, koltuk kıllarını temizlemek, tırnakları kesmek, bıyıkları kısaltmak.Kadın da, erkek de her Cuma günü tırnaklarını kesmek gerekir.
 
Hayatımda gördüğüm en yobaz sayfalardan birisiniz. Şu şöyledir bu böyledir. Mekruhtur.. ateşe arz edilir vs yazmışsınız ama bir tane kaynak yok. Herkesin her şeyi daha çok merak ettiği böyle bir zamanda din sizin tekelinizdeymiş gibi günah mekruh yazıyorsunuz hâşâ sanki Allah sizsiniz. Peygamber bile bir şey söylerken ayet mi kudsi hadis mi tavsiye mi söylerdi yani kaynağını belirtirdi.
 
Hayatımda gördüğüm en yobaz sayfalardan birisiniz. Şu şöyledir bu böyledir. Mekruhtur.. ateşe arz edilir vs yazmışsınız ama bir tane kaynak yok. Herkesin her şeyi daha çok merak ettiği böyle bir zamanda din sizin tekelinizdeymiş gibi günah mekruh yazıyorsunuz hâşâ sanki Allah sizsiniz. Peygamber bile bir şey söylerken ayet mi kudsi hadis mi tavsiye mi söylerdi yani kaynağını belirtirdi.
Pek çok sayın denyoviç kaynak olarak Hz muhammedin sünneti olduğu defaatle vurgulanmış. MAL kafa gerçek bir müslüman olsan ''Allah sizsiniz demezdin ''haşa demen seni bu yanlıştan alı koymaz. Böyle eşşeklik yapıp konuya atlamadan önce az araştır.
 
Geri
Üst