Isparta İli İlçeleri Bilgileri ve Tanıtımı

Cevap: Isparta İli İlçeleri Bilgileri ve Tanıtımı

YALVAÇ

Yalvaç ilçesi, Doğuda Konya ilinin Akşehir, batıda Senirkent ve Afyon ilinin Çay ilçesi, Kuzeyde Sultandağı, güneyde ise Şarkikaraağaç ve Gelendost ilçeleri ile sınırlıdır. Yüzölçümü 1415 kilometrekaredir. Deniz*den ortalama yüksekliği 1100 metredir. Isparta il merkezine 105 km uzak*lıktadır. Yalvaç’a bağlı Sücüllü, Körküler, Yukarı kaşıkara, Tokmacık ,Hüyüklü ,Kumdanlı, Özbayat , Özgüney, Kuyucak, Bağkonak , Kozluçay, Dedeçam, Çetince olmak üzre 13 kasabası, Altıkapı, Bağlarbaşı, Çakırçal, Hisarardı, İleği, Taşevi, Korukaya, Eyuplar, Kurusarı Bahtiyar, Celeptaş, Gökçeali, Aşağı Tırtar, Yukarı Tırtar,Yağcılar, Eğirler, Akçaşar, Aşağı Kaşıkara , Sağır, Kırkbay, Mısırlı, Terziler, Çamharman, Yarıkkaya köyleri olmak üzere 24 köyü ve merkezde 18 mahallesi bulunmaktadır.

Yalvaç bir Türk beyinin adıdır. Malazgirt Savaşından sonra Türk*lerin Batı Anadolu'ya yayılmaları sırasında, Oğuz boylarından Emir Boyu Yalvaç Bey önderliğinde, Antiocheia'ya yerleşmişler ve kent bundan sonra Yalvaç adını almıştır.Yalvaç “Resul (Elçi)” yol gösterici anlamına gel*mek*tedir. 1243 Kösedağı savaşından sonra İlhanlıların kontrolüne giren Yalvaç, 1280 yıllarında kurulan Hamitoğulları Beyliği sınırları içinde kal*mıştır. 1380'de l. Sultan Murad zamanında Osmanlı Devleti egemenliğine girmiştir. 1840 yılında kaza olarak Konya'ya bağlanmış, 1864 yılında Belediye teşkilatı kurulmuştur. Yalvaç, Cumhuriyetin ilanından sonra Isparta'ya bağlanmış ve her geçen gün gelişen bir ilçe durumuna gelmiştir.

En yüksek noktası ise, 2531 metre il Yalvaç-Çay sınırında bulunan Gelincik Ana tepesidir. Akköprü ve Sel Çayları Sultan Dağlarından doğan yörenin önemli iki akarsuyudur. Yalvaç, Kumdanlı, Hüyüklü ve Yağcılar ovaları ilçe sınırlarında kalan başlıca düzlüklerdir. İlçenin batısındaki Hoyran Gölü ilçenin tek gölüdür. Yalvaç ilçesinin iklimi; Akdeniz iklimi ile kara iklimi arasında geçiş özelliği taşır. En yüksek sıcaklık 37 derece, en düşük sıcaklık -18 derece olarak tespit edilmiştir. İlçenin yıllık ortalama sıcaklığı 12 derecedir. Yıllık ortalama yağış 470 mm.'dir. En fazla yağış kış mevsiminde, en az yağış ise yaz aylarında görülür. Bölgede hakim esen rüzgar Poyrazdır. İklim özelliklerin bağlı olarak, "Step otu" topluluklarına benzeyen otluklar ile Akdeniz Bölgesinin tipik bitki örtüsü makilere benzer çalılıklar ile çam, ardıç ve meşeden oluşan ağaç toplulukları mevcuttur. Otluklardan da çok koyun, keçi gibi hayvanların beslenmesinde yarar*lanılır. Ağaç ve çalılıklar ise, Çetince, Bağkonak, Kuyucak, Gemen, Sücüllü, Kapıkara Orman ve Koruları şeklinde doğu-batı istikametinde sıralanmaktadır.

Yalvaç ilçesinin gelir kaynakları, geçmişten günümüze tarım, hayvancılık, su ürünleri ve el sanatları (Dericilik,keçecilik,bakırcılık,halıcık vb.) olarak sıralanabilir.

Turizm gelirlerinin Yalvaç ilçesinin ekonomisine büyük katkılar sağlayacağı bir gerçektir. Çünkü Yalvaç'ta önemli tarihi eserler mevcuttur. Bu sebeple arkeolojik kazı çalışmaları Yalvaç Müzesi tarafından titizlikle yürütülmektedir. Antik Kent Pisidia Anticoheia'da; hamam, kilise, ana cadde, sütunlu cadde, Ağustus Tapınağı temizlenerek ortaya çıkarılmıştır. Yalvaç'a ait olup yurt içinde başka yerlere ve yurt dışına gitmiş eserlerin geri getirilmesi için girişimlerde bulunulmuş, ilk etapta Afyon müzesindeki eserler Yalvaç'a getirilmiştir. İlçede, araştırılmış mağaralardan Ayı İni, Akardonar ve Değirmenönü yer alır.

Yalvaç ilçesinin 1 km. kadar kuzeyinde Sultan dağlarının güney ya*maçları boyunca uzanan PİSİDİA ANTİOCHEİA, Ağustus Tapınağı, Batı kapısı,Tiyatro,Roma Hamamı,Bizans Kilisesi, Gemen korusunda MEN KUTSAL ALANI, Yalvaç'a 25 km. uzaklıkta Gaziri mevkiinde Hoyran gölü içerisinde bir ada olup, göl kenarına asfalt bir yolla ulaşıl*mak*ta olan LİMNAİ ADASI , MEZARLARI Hoyran gölünün hemen etek*lerinden yükselen kaya yüzeyinde boyutları farklı olan KAYA MEZARLARI , Yalvaç'ın merkezinde DEVLETHAN CAMİİ, YENİ CAMİ , LEBLE*BİCİLER CAMİİ ,ESKİ HAMAM ve YENİ HAMAM, ANITSAL ÇINAR,Yalvaç Müzesi gibi kültürel varlıkları bulunmaktadır.Bu yerler hem kültürel yönden hemde turizm açısından değerlidirler.Gezmek ve din*lenmek amacıyla ilçede HIDIRLIK TEPESİ, HİSARARDI, HOYRAN GÖLÜ ,GEMEN KORUSU gibi mesirelik yerleri bulunmaktadır.
 
Cevap: Isparta İli İlçeleri Bilgileri ve Tanıtımı

YENİŞARBADEMLİ

İlçe, Beyşehir Gölünün batısında Toros dağlarının kuzey uzantısı olan Anamas Dağları ile bütünleşir. Doğusunda Beyşehir, batısında Aksu ve kuzeyinde Şarkikaraağaç ilçeleri ile çevrilidir. İlçe denizden 1150 m yük*sekliktedir. Akdeniz iklimi ile karasal iklim arasında kara iklime yakın bir iklimdedir. İl merkezine uzaklığı 177 Km olup, yüzölçümü 184 Km2 yüzölçümündedir.

1954 yılında Belediye teşkilatı kurulmuştur.Şarkikaraağaç İlçesinin bucağı iken 1991 yılında ilçe olmuştur.İlçeye bağlı Gölkonak köyü bulun*maktadır.

Coğrafi şartların uygun olduğu Yenişarbademli, tarih boyunca bir çok uygarlığa sahne olmuştur. Yapılan araştırmalara göre, M.Ö. 4000 yılla*rında Etiler (Hititler), M.Ö. 1500 yıllarında Frigyalılar, M.Ö. 800 yıllarında İyonlar, M.Ö. 600 yıllarında Lidyalılar, M.Ö. 446 yıllarında Persler, M.Ö. 190 yıllarında Romalılar, M.S. 395 yıllarında Bizanslar yörede egemen ol*muşlardır. 1071 Malazgirt zaferinden sonra 1142 yıllarında Selçuklu top*raklarına katılmış, 1810 yılında Konya vilayetine bağlı bir kaza olmuştur.

İlçe ve yöresinde günümüze kadar ulaşan 25 civarında ören yeri bulunmaktadır. Ayrıca, tepeler üzerine kurulmuş çeşitli zamanlara ait kale kalıntıları bulunmaktadır.

Bunların başlıcaları; Kestel (küçükkale), Kaledost (geledost), Doğ du, Çataltepe, Asar (kaletepe), Ortatepe, Mandras, Maltepesi, Aktepe (Ga*vur harmanı) dır. Ayrıca, vadilerde kurulan 12 yerleşimde ise sarnıçlar, ka*le*içi ve yer altı evleri bulunmaktadır. Psidia bölgesine dahil olan Yenişar*ba*demli’deki kalıntılar, Roma ve Bizans dönemlerindeki Gorgorum antik kenti olarak anılmaktadır.

Yenişarbademli ilçesi, işlenmemiş turizm potansiyeline sahip yöredir.İlçenin her bir bölgesi mesirelik ve dinlenme yerleridir.Bunların başında ilçeye 10 km. mesafede Pınargözü, Dedegül dağında Karagöl, Malanda’da şifalı su kaynakları bulunmaktadır.
 
Geri
Üst