işte fethiye..

kara_melek

Yeni Üye
Üye
işte fethiye..
fethiye cafe bahane fethiye
Fethiye

hb_b_04173721_e-b.jpg

Deniz, güneş, kum, tarih, doğa, yeme, içme, eğlence, adrenalin... Tatil anlayışınızın içinde bu kelimelerden hangisi ya da hangileri yer alıyor bilemiyoruz ama, tümünü aynı anda bulabileceğiniz bir yöre biliyoruz: Fethiye.
Güney Akdeniz’in özellikle yaz aylarında en çok rağbet gören bölgelerinden olan Fethiye, unutulmaz tatil yaşamak isteyenler için ideal… Fethiye’ye karayolu ile Antalya, Muğla ve Burdur bağlantılı üç ayrı alternatif ile çam ağaçları arasında yapılacak rahat bir yolculukla ulaşılabiliyor. Hava ulaşımını tercih ederseniz en yakın havalimanı 55 km. uzaklıktaki Dalaman Havalimanı. Fethiye –İstanbul arası 814 km’dir. Ankara’dan 635 km, İzmir’den ise 359 km uzaklıkta.
Ölüdeniz gibi dünyada eşi bulunmayan bir plajı bulunan Fethiye Türkiye'nin turizm merkezlerinden biri. Hemen belirtelim: Ölüdeniz, geçtiğimiz yıllarda Almanya’nın en yüksek tirajlı gazetesi olan Bild’in internette başlattığı, ‘Dünyanın En Güzel Sahili’ yarışmasında en yüksek oyu alarak birinci oldu.
Ah Belcekız!
Ölüdeniz’e ait onlarca efsane bulunuyor. Bunlardan birine göre; Denizci baba-oğul derin maviliklerde yol alırken çok güçlü bir fırtına çıkmış. Fırtınadan kurtulacakları sığınabilecekleri sakin bir koy olduğunu söyleyen denizci genç, babasını bir türlü inandıramamış, aralarında müthiş bir kavga çıkmış kavga sırasında yanlışlıkla çarpan kürek darbesiyle genç çocuk denize düşmüş ve ölmüş, daha sonra babası genç denizcinin bahsettiği o sakin koyu görmüş ve oğluna inanmış ancak işten çoktan geçmiş. Diğer bir efsane göre ise; baba-oğul denize açılırlarmış. Genç denizci, Belcekız adlı bir kıza aşık olmuş ve su almak için her fırsatta Belcekız'ı görmeye gitmiş. Bir gün babasıyla denizde ilerlerken fırtınaya tutulmuşlar. Genç denizci babasına sakin bir koydan bahsetmiş ancak, babası oğluna inanmamış, genç oğlunun aşık olduğu kızı görmek için bahane uydurduğunu zannetmiş ve çok sinirlenmiş. Bu sırada o sinirle oğlunu denize itmiş. Genç denizcinin cesedi sahile vurmuş, aşık olduğu gencin cesedini gören kız ise bu acıya dayanamayarak intihar etmiş. Genç Kızın intihar ettiği yere Belcekız, genç denizcinin öldüğü yere de Ölüdeniz denmiş. Ölüdeniz, Fethiye’ye 14 km. uzaklıkta bulunuyor. Yol boyunca çamların arasından beliren maviye insanı sarhoş ediyor. Ölüdeniz’de yüzmek ise bambaşka bir keyif. Dünyanın en özel adalarında bile bulunmayan kıpırtısız, pırıl pırıl suyun dibinde tek bir yosun bile yok! Ayrıca Fethiye’de Çalış ve İztuzu plajları da bulunuyor.
Adrenalin tutkunları
Fethiye adrenalin tutkunları için de bir çok alternatif sunuyor. 1975 m.yükseklikte bulunan Babadağı’ndan paraşütle atlamak ve dünyanın en güzel bölgesinin nefes kesen manzarasını izlemek, yaşamınız boyunca tattığınız tüm zevklerin ötesinde bir anı. Ayrıca Fethiye, Af Kule gibi dalış bakımından çok uygun yerlere sahip. Fethiye’nin parlak suları ve pırıl pırıl suları su altı fotoğrafçıları içinde pek çok güzellik sunuyor. Göcek ve özellikle de Ölüdeniz yakınındaki adalar ve koylar dalış tutkunluklarını kendisine çekiyor. Alternatif turizm faaliyetlerinden biri de düzenlenen, günlük, haftalık yürüyüş turları. Bu turlarda zengin bitki topluluklarını görebilir, kırsal kesimin kültürünü tanıyabilirsiniz. Bunların dışında Toros Dağları’ndan Akdeniz’e ulaşan güzergahlarda at sırtında gezintiler düzenleniyor.
Gezelim görelim
Bugunkü Fethiye kenti yakınlarındaki Belen'de, MÖ. 3000'lerde kurulduğu sanılan antik Telmessos kenti, Lykia'nin Karia sınırında yer alıyormuş. Uzun bir süre Lykia'ya karşı bağımsızlığını koruduktan sonra, MÖ. 6. yüzyıl ortalarında Pers egemenliğine girmiş. MÖ.5. yüzyılda Delos Birliği'ne, MÖ.362'de de Lykia'ya katılmış.
Bu nedenle bölgede o dönemlerden kalan bir çok tarihi eser bulunuyor. M.Ö 4.yy’dan günümüze ulaşmış tarihi kalıntılardan biri Likya döneminden kalan ve şehrin simgesi haline gelen doğal kayaya oyulmuş mezarların çevrelediği Likya Kaya Mezarları. Basamaklarla yukarısına doğru çıktığınızda mezarların en güzel ve en görkemlisi olan Amintas’a ulaşılıyor. İon stilinde ve tapınak türünde yapılan bu mezarın solundaki sütunun üzerinde dönemin alfabesi ile “Herpamias oğlu Amintas” yazıyor. Tarihe merakınız varsa eğer, Likya Kaya Mezarlıkları görkemi ile sizi büyüleyecek.
Mitolojik çağlara ait kalıntılardan ortaya çıkan tapınaklardan en önemlisi olan Letoon da Fethiye’de gezinizin bir diğer durağı olmalı. Letoon, Likya Birliği’nin dinsel merkezi kabul ediliyor. Apollon ve Artemis’e adanmış 3 tane tapınak bulunuyor. Antik çağlarda kalan en dikkat çekici yerlerden bir tanesi ise; Telmessos Antik Tiyatrosu. Yapılan kazı çalışmalarına göre burada geçmiş zamanlarda 5000 kişi kapasiteli bir tiyatro olduğu ve arena olarak kullanıldığı düşünülüyor.
Kelebekler Vadisi’ne özel ilgi
Tüm bunlardan başka Kelebekler Vadisi’nin ayrı ilgiyi hak ettiğini söylemeliyiz. Fethiye’den tekne turuyla ulaşabileceğiniz bir doğa harikası Kelebekler Vadisi, küçük şelalesi, kumsalı ve tertemiz denizi ile nefes kesen bir güzelliğe sahip. Buraya temmuz ve eylül ayları arasında Jarsey Tiger adlı kelebek türünün yaşamasından dolayı Kelebekler Vadisi deniyor.
Fethiye'de yapacağınız tekne turları da size ayrı güzelliklerin kapılarını açacak. Fethiye’de bulunan 12 tane küçük adacık ve bozulmamış koylar, eğlenceli ve iyi hizmet sunan kiralık teknelerle gezilebiliyor.
Yemece-içmece- eğlenmece
Fethiye’de gezdiniz gördünüz, peki ne yiyeceksiniz? Akdeniz mutfağının en güzel örneklerinin sunulduğu Fethiye’de bol bol balık yiyin. Deniz ürünlerinin ucuz olduğunu da ekleyelim. Fethiye’nin eğlence hayatı da oldukça hareketli. Eğlencenin kalbi Paspatur bölgesinde atıyor. Bu bölgede yoğun olarak restoran, cafe, bar ve klüpler yer alıyor ve Fethiye’de eğlence sabahın ilk ışıklarına kadar sürüyor.
 
Geri
Üst