İstediğim cinsiyette bebek sahibi olabilirmiyim?

Uzman SühaN

Administrator
İstediğim cinsiyette bebek sahibi olabilirmiyim?
Ülkemiz de dahil olmak üzere tüm dünyada insanların bu konudaki istekleri doğrultusunda yapılmış pek çok çalışmalara rağmen elimizde halen kesin sonuçlar bulunmamaktadır. Bu tür uygulamalardan en popüler olanı “Ericsson metodu” olarak bilinir ki başarı oranı %75 civarında olduğu iddia edilmektedir. ABD de yaklaşık 50 merkezde uygulanan bu methodtaki prensibe göre; kadın yumurtası her zaman için X kromozomuna sahip olduğu halde erkek spermleri X veya Y kromozomu taşıyabilirler.


Yumurta eğer X kromozomlu bir spermle döllenirse cinsiyet dişi (XX), Y kromozomlu bir spermle döllenirse erkek (XY) olacaktır. Bu nedenledir ki cinsiyet belirlenmesinde kadın yumurtasının fonksiyonu yoktur. Yapı olarak farklı kromozomları taşıyan spermlerin özel filtrasyon teknikleri kullanılarak birbirlerinden ayrıştırılması sonrasında, yumurtlama döneminde direkt olarak anne adayı rahmine aşılanması esasına dayanır. Henüz bu tür işlemler ülkemizde yasal olmadığından ötürü uygulanamamaktadır.


Döllenmenin gerçekleştiği anda belli olan cinsiyet ancak 11. gebelik haftasında penis gelişimi ile görülür hale gelmesine rağmen ultrasonda ancak 14-16. gebelik haftalarından itibaren belirginleşir.
Cinsiyet seçiminde bulunmak isteyen çiftlerin, öncelikle bir tüp bebek tedavisine başlaması gerekir. Yumurta hücrelerinin çoğaltılması amacı ile ilaçlar kullanılarak yumurta sayısını artırma işlemine (indüksiyona) başlanır.


5.jpg



GEBELİKLE İLGİLİ KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE

https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/

Bu ilaçlar anne adayının yaşına göre değişen dozlarla uygulanır. Bu süre ortalama 7 ile 12 gün arasında değişebilir. Yumurta hücreleri istenilen büyüklüğe ulaştığı zaman, çatlatma iğnesi yapılır ve yumurta toplama işlemi gerçekleştirilir. Yumurta toplama işlemi basit ve ağrısız bir işlemdir. Bu işlem genel veya lokal anestezi altında yapılabilmektedir. Yumurta toplanması ile aynı zamanda baba adayından sperm örneği alınır ve yumurtalar döllenerek embriyo haline getirilir. Elde edilen tüm embriyoların gelişimi takip edilip 3. gün PGT (cinsiyet seçimi) yöntemi ile cinsiyetleri belirlenir.

Cinsiyet seçiminden 2 gün sonra sağlıklı ve istenilen cinsiyete ait embriyolar transfer edilerek tedavi tamamlanır.

Transferden 12 gün sonra kan testi yapılarak gebelik sonucu öğrenilir.

CİNSİYET SEÇİMİ (TAYİNİ) KİMLERE UYGULANIR?

Cinsiyete bağlı geçiş gösteren tek gen hastalığına sahip çiftlere uygulanır.
Aile planlaması (Family balance) amacı ile cinsiyet seçimi isteminde bulunan çiftlere uygulanır.

Cinsiyet seçimi tedavisi son zamanlarda tüp bebek tedavisi gören hastaların en çok tercih ettikleri tedavi halini aldı. Cinsiyet seçimi uygulaması sayesinde aileler aile planlaması yapabilmekte, anne ve baba çoçuklarına gerekli sevgi ve şefkati verebilmektedir. Bu sayede İstenmeyen gebeliklerin önüne geçilebilinmeketdir. Özellikle Türkiyede var olan toplum baskısı sebebiyle erkek bebek isteği ön plana çıkmaktadır. Avrupadan tedaviye gelen hastalarımızdan aile planlaması amacıyla kız çoçuk talebi daha yoğun olmaktadır.
Cinsiyet seçimli tüp bebek işlemine yumurta toplama (OPU) işlemiyle başlanır. Yumurta toplama işlemi anestezi altında uygulanan kısa süreli ( 15-20 dk) basit ve ağrısız bir işlemdir.

Bayandan yumurta toplanması ile eş zamanlı olarak baba adayından sperm alınır ve laboratuvarda tüp bebek yöntemi kullanılarak (yumurta ve sperm birleştirilerek) embriyo haline getirilir.

Oluşturulan embriyoların 3 günlük gelişimi takip edilerek 3. bölünme aşamasında PGT (cinsiyet seçimi) yöntemi kullanılarak hem embriyonun kromozomal sağlığı hemde cinsiyetleri belirlenir.

Embriyo gelişiminin 5. gününde genetik olarak elde edilen sonuçlar ve embriyo gelişim süreci hakkında aile bilgilendirilir. Ailenin vermiş olduğu karar doğrultusunda hem sağlık açısından hemde cinsiyet olarak emin olunan embriyolar trasnfer işlemi için hazırlanır.

Embriyo transfer işlemi anestezi gerektirmeyen 10 dk süreli çok kolay bir uygulamadır. Transfer sonrası aile hastanede 2 saat odasında dinlendikten sonra kendi hayatına dönmektedir.

Embriyo transfer gününden 12 gün sonra kanda ßHCG hormonu ( gebelik testi yapılarak ) bakılarak hamilelik sonucu öğrenilir.
 
Geri
Üst