İstek üzerine Sezaryen doğum olur mu?

Uzman SühaN

Administrator
İstek üzerine Sezaryen doğum olur mu?
sezeryanla doğum yapmak istiyorum,sezeryan doğum nedir,sezeryan doğum kimlere uygulanır,sezeryan doğum hangi durumlarda yapılır,sezeryan doğum hakkında bilgiler




s.jpg




Son bir yıldır istek üzerine sezeryan yapılabilir mi tartışmaları hızla artmış ve ülkemizde sezaryan ile doğum oranının azaltılması adına çalışmalar yapılmıştır. Sezeryan ile doğumda karın duvarı ile rahme yapılan kesi sonrasında doğum gerçekleştirilmektedir.
Bu yazımızda istek üzerine sezeryan yapılabilir mi? Sezeryan ile doğum yapılması doğru mu gibi sorular hakkında cevaplar yer almaktadır.


İstek üzerine sezeryan ile doğum yapılabilir mi?
Sezeryan ile doğum son yıllarda artan bir durumdur. Doğumlarda sezeryan oranı %30 civarında olup, normal doğumun sorun teşkil edeceği durumlarda kullanılmaktadır. Ayrıca anne adayının doğum korkusunun olması, bebeğin ters gelmesi, normal doğumda görülen belirtilerin olmaması ya da bebeğin küçük olması nedeniyle sezeryan ile doğum tercih edilmektedir.
Bu konuda yapılan çalışmalarda anne adayının sağlığı, doğum sonrası yaşadığı sorunlar ve ağrılar nedeniyle sezaryan ile doğum pek önerilen bir yöntem değildir.


Sezeryan ile doğum yapılmasını gerektiren durumlar ise şöyle sıralanmaktadır.
Ablatio plasenta adı verilen durumda bebeğin yaşamı ciddi derecede tehlikeye girebilir. Acil sezeryan ile doğum gerçekleştirilmektedir.
Plasenta previa, ise kanama ve plasentanın rahim kanalını içten kapatması nedeniyle gerçekleşmekte ve sezeryan ile doğum yapılmaktadır.
Rahim yırtılması, bir önceki doğum ya da sezeryan ile doğum nedeniyle oluşabilir.
Sezeryan ile doğum yapılmasını gerektiren diğer durumlar ise şunlardır.
Kordon sarkması, ters duruş, yan duruş, mekonyum, tekrarlı sezaryan, iri bebek, şeker hastalığı, çoğul gebelik, vajinimus sezeryan ile doğumu zorunlu kılabilir.
 
Geri
Üst