italyan mutfağı

papatya57

Yeni Üye
Üye
italyan mutfağı
pizzalarin hazirlanmasi italyan spagetti
Böğürtlenli Granita-İtalyan


bogurtlenli-granita-ziyafet-1-4668.jpg



içindekiler




  • 270 gr böğürtlen
  • 80 gr toz şeker
  • 160 ml su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
hazırlanışı




  • Küçük bir sos tenceresinin içine toz şekeri ve suyu koyun. Toz şeker tamamen eriyip, sos hafifçe fokurdamaya başladığında ocağın altını kapatın. Limonu ekleyin. Bir kaşık yardımıyla sosu 1-2 dakika karıştırın ve iyice soğuyana kadar bekletin.
  • Böğürtlenleri, el blenderiyle püre haline getirin.
  • Soğuyan şerbetle bu püreyi karıştırın ve tel süzgeçten geçirin.
  • Plastik veya çelik bir saklama kabına koyun ve kaşığın sırtıyla üzerini düzleştirin. Kapağını kapatın.
  • Saklama kabını difrize yerleştirin ve 2 saat kadar bekletin.
  • Bu sürenin sonunda difrizden çıkardığınız granitayı bir çatal yardımıyla kenarlardan içeri doğru harmanlayın. Çok fazla karıştırmamaya dikkat edin. Aksi taktirde granitanız sorbe olur.
  • Kabı tekrar difrize koyun. Bir kaç saat (3-4 saat) daha difrizde bekletin.
  • Ara sıra çatalla karıştırmaya devam edin.
  • Ve nihayet servis sırası geldiğinde şık bardaklara paylaştırın.
 
Pizza Alla Marinara-İtalyan





açıklama & notlar




  • 1 cup = 1 su bardağı
  • Üst Malzemesi : 1 pizza tabanı içindir.
  • Hamurlar, buzdolabında bozulmadan 3 gün kadar bekleyebiliyor.
içindekiler




Üst Malzemesi İçin :
  • 3 adet orta boy domates, incecik halka halka doğranmış
  • 4 adet ançüez
  • 1 diş sarımsak (opsiyonel)
  • Arzu ettiğiniz kadar taze kekik
  • Kapari, kebere turşusu (opsiyonel)
  • Zeytinyağı
Pizza Hamuru İçin :


  • 4 + 1/2 cups (600 gr) işlem görmemiş ekmek unu ya da işlem görmemiş normal un (Ben Piyale'nin %100 doğal ununu kullandım.)
  • 1 + 3/4 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı instant maya (Dr. Oetker)
  • 1/4 cup zeytinyağı ya da sıvı yağ
  • 1 + 3/4 cups (400 gr) buz gibi soğuk su
hazırlanışı

Üst Malzemesi :


  • Domatasleri incecik doğrayın. Ezdiğiniz sarımsak, kekik ve zeytinyağıyla iyice karıştırın.
  • Pizza tabanına, domatesleri birbirinin üzerine binecek şekilde yerleştirin, ançüezleri koyun, 2 çay kaşığı kapari turşusunu üzerine serpiştirin.
Pizza Hamuru :


  • Unu, tuzu ve mayayı eleyip büyük bir porselen ya da cam kaba koyun. Suyu ve yağı ekleyip, bütün malzeme karışana kadar büyükçe bir kaşıkla karıştırın.
  • Elinizle 5 ile 7 dakika arası yoğurun. Yapacağınız pizzaların büyüklüğüne göre 4 ya da 6 parçaya bölün (ben 4 parçaya böldüm, 30 cm çapında pizza tabanım oldu)
  • Bezeleri biraz daha yoğurun. Top top yapıp, yağladığınız ve unladığınız bir tepsiye koyun. Üzerini biraz daha yağlayıp; plastik, hava almayan bir poşetin içine koyup buzdolabında 1 gece bekletin.
  • Kullanacağınız zaman hamurları çıkartın ve 2 saat oda sıcaklığında bekletin. Sürenin sonunda yoğurup pizza tabanlarını dilediğiniz ölçüde açın. Bu iş için önce tezgahı unlayın, bezeyi unlu tezgaha koyup, bir miktar üzerine un serpin. Merdaneyle biraz açın ve sonra kaldırarak, yumruk yaptığınız ellerinizin üzerine koyun ve merkezden dışarı doğru sündürün. İlk önceleri sünmesi zor olabilir, o zaman 5-20 dakika arası dinlendirin. Hamurdaki gluten çalışacak, hamur rahatlayacak ve kolay şekil alacaktır.
  • Fırını en yüksek dereceye getirin (250 derece). Fırın tepsisinin birini ters çevirip fırının taban bölümüne koyun. Bu tepsi iyice kızacak ve pişirme taşı işlemi görecek.
  • Pizzanın üst malzemelerini, pizza tabanına yerleştirin.
  • Fırın ve tepsi iyice kızarınca bir fırın kağıdına pizza tabanını yerleştirin ve kızmış tepsiye koyun. Tabanı ve üstü kızarana kadar 10-15 dakika arası pişirin.
 
Domates Soslu Yassı Spagetti-İtalya






açıklama & notlar


  • Domates sosunu makarnalarda, pizzalarda ya da canınız nerede isterse kullanabilirsiniz.
içindekiler

Domates Sosu :
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet orta boy kırmızı soğan, küp küp doğranmış
  • 2 adet sarımsak, ince ince dilimlenmiş
  • 1 adet, suyuyla birlikte 800 gr olan Demko domates konservesi
  • Tuz (varsa deniz tuzu) ve öğütülmüş tane karabiber
Spagetti :
  • Bir paket Barilla Bavette spagetti (ya da Pastavilla Linguin)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Bir avuç doğranmış taze fesleğen ya da taze kekik
hazırlanışı

Domates Sosu :
  • Orta boy bir sos tenceresine zeytinyağını koyun, kızdırın ve soğanları ekleyin. Şeffaflaşana kadar kavurun. Çünkü soğanlar sosun içinde görünmeyecek.
  • Sarımsakları ve domatesleri ekleyin. Domatesler tüm tüm olduğu için kaşıkla karıştırırken biraz parçalayın.
  • Tuzu ve biberi ekleyin.
  • Ateşi kısın ve suyunu çekip koyu ve kıpkırmızı bir kıvam alana kadar pişirin. Bu yaklaşık 2 saat alacaktır.
Spagetti
  • Sosun son aşamasında taze fesleğenleri ya da taze kekikleri ekleyin ve sosu sıcak tutun.
  • Büyükçe bir tencerede bolca tuzlu su kaynatın ve makarnaları ekleyin. Paketin üstünde verilen pişirme süresine göre pişirip süzdürün (sakın soğuk sudan geçirmeyin).
  • Boşalan tencereye zeytinyağını koyup sosu ekleyin. Ardından spagettileri ekleyip, karıştırın.
  • Yemek tabaklarına bölüştürüp servis yapın.
 
İrmikli Makarna-İtalya


irmikli-makarna-beslenme-1-1532.jpg



içindekiler



Makarna Hamuru İçin :
  • 455 gr buğday irmiği (semolina)
  • 200 ml su
  • 2 tepeleme yemek kaşığı yeşil zeytin ezmesi (bunu ben ilave ettim)
Domates Sos İçin :


  • 4 adet olgun ve iri domates
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı Nomu-Veggie (karışık baharat)
  • Tuz
  • hazırlanışı
  • Makarna Hamurunun Hazırlanması :

    • Genişçe bir hamur yoğurma kabına irmiği koyun. Üzerine zeytin ezmesi ekleyip, karıştırın.
    • Ardından suyu ekleyin ve hepsini elinizle yoğurmaya başlayın.
    • İrmik taneleri tamamen yok olup; yumuşak ve pürüzsüz bir hamur elde edene kadar iyice yoğurun.
    • İstenen kıvama gelmesi 10 dakikayı alıyor (hamuru rahatça yoğurmak için iki parçaya bölebilirsiniz).
    • Hamuru, portakal büyüklüğünde bezelere ayırın. Bezeleri teker teker, büyükçe bir kesme tahtasının ya da tezgahın üzerine koyun.
    • İki elinizle birlikte, ileri geri yuvarlayıp; ince, uzun bir sosis şekline getirin. 2 cm kalınlığındaki bu sosisi, 3'er santim uzunluğunda kesin.
    • Her parçayı, iki elinizin parmak uçlarıyla, hem yanlara doğru çekiştirerek hem de tahtanın üzerinde ileri geri yuvarlayarak uzatın. Uzunluğu 15 cm olana kadar yuvarlamaya işlemine devam edin. Bu işlemi diğer bütün hamurlar için de uygulayın.
    • Çubuk makarna haline gelen bu hamurları, temiz bir bezin üstüne sıra sıra dizin.
    • Bol tuzlu, kaynar suyun içinde yumuşayana kadar 10-15 dakika haşlayın, süzdürün.
    Domates Sosun Hazırlanması :
    • Orta boy bir sos tenceresine, zeytinyağını koyun.
    • Kabuklarını soyup, küp küp doğradığınız domatesleri ilave edin.
    • Domatesler tamemen yumuşayınca kadar 10 dakika orta ateşte pişirin.
    • Domates salçasını, baharatı ve tuzu ekleyin. 2-3 dakika daha kaynatıp, ocağın altını kapatın.
    • Haşlanmış makarnayla karıştırın.
    • Taze roka yapraklarıyla servis yapın.
 
Geri
Üst