İyi çay nasıl demlenir, iyi çay demlemenin püf noktaları

Ayşegül AYRANCI

Daimi Üye
İyi çay nasıl demlenir, iyi çay demlemenin püf noktaları
İyi çay demlemek biraz yetenek ister. Çay demleme ipuçlarına göz attığınız zaman çay demlerken nelere dikkat etmeniz gerektiği hususunda sizleri bilgilendireceğimden emin olabilirsiniz. Çay demlerken çayın tadını bozabilecek tüm etmenlerden uzak tutacak şekilde demleme işlemi gerçekleştirmeye özen göstermelisiniz. Peki çayın tadını bozacak neler olabilir? Çayın saklanma koşulu, kaliteli çay kullanımı, çay suyu kalitesi, çayın demlendiği demlik,, çayın tüketim süresi gibi etmenler çayı lezzetli kılacak etkilerdir.

1-7RnhelIbdjY9s1wcYks47Q.jpeg

Çayı demlerken nelere dikkat etmeliyiz?

Çay kokuyu çeken bir maddedir. Kötü kokuları, nemli rutubetli ortam kokularını üzerine çekmede etkili olan bu madde saklanma koşulu bakımından uygun ortam garantisinde olmalıdır. Kokuyu içine çekecek şekilde güneş gören ya da mutfak ağır kokularına maruz kalan ortamlara yakın şekilde muhafaza etmek çayın aromasını bile bozabilmektedir. Sadece demlemeyi bilmek çayı iyi demlemek değildir yani. Çayı sakladığınız kap hava almayan, ser,in yerde duran ve çayı bozmayacak malzemeden yapılmış bir kap olmalıdır. Yemek yaparken kokunu içine hapsolabileceği çay tercihi ile demleme gerçekleştirmeniz tamamen tadından hoşlanmayacağınız bir çay tadını verecektir.
maxresdefault.jpg

Çay demlerken porselen demlik tadı her zaman en kaliteli çayı vermektedir. Benim evimde hem ocakta pişen üstü porselen demlikli hem de elektrikli çaycılardan porselen çeşit mevcut. Misafirim geldiği zaman elektrikli çaycımı tercih ediyorum; çünkü hacim olarak daha geniş. Uzun süreli çay keyfi yapmak istediğim zaman eşimle de bu çaycı da çayımızı yudumlamaktan keyif alıyoruz. Porselen demlik tercih ederken çayı demleyeceğim çay suyunu da hazır su tercih ederek çayımızı demliyorum. Çeşme suyunun kireçli olduğu bölgelerde çay olabildiğince bulanık olabiliyor. Bu husus dikkate alınarak çay demlemeye dikkat etmelisiniz. Çay demlerken ocakta yapacaksanız su kaynadıktan çok kısa bir süre sonra hemen demlemeye geçmelisiniz. Çok kaynayan suyla demlenen çayda çay direk haşlanacağı için lezzetinde değişme olabilmektedir. Ben demliğe önce suyu koyup ardından çayı ekliyorum. Ve asla kaşıkla karıştırmıyorum. Kaynadıkça çay demleniyor ve lezzetli oluyor. Aroma seviyorsanız birkaç tane karanfil, birkaç dilim taze zencefil ya da çubuk tarçından bir parça kırarak aromatik tat verebilirsiniz. Karanfilli benim en sevdiğim. Lezzetli içimler diliyorum.
337193-1920x1080.jpg
 
Dediklerinize ek olarak iyi bir çay, demleyen kişinin içine kalbinden sevgisini ve aşkını da koyması ile elde edilir :D:D AFiyet olsun.
 
Geri
Üst