İyonik Bağ Nedir?Örnekleri ve Açıklamaları

T

TİTAN

Forum Okuru
İyonik Bağ Nedir?Örnekleri ve Açıklamaları
iyonik bağ nedir ne demektir örnekleri açıklamaları anlatımı ile ilgili bilgiler burada melekler
Lisede kimya derslerinin belki de en kolay konularından biri kimyasal bağlardır melekler :) Fen derslerinin sevilmesinde öğretmenlerin rolünün de çok büyük olduğunu unutmamak lazım tabi.Çünkü fen derslerinin dikkatli ve özendirici bir anlatım gerektirdiğini düşünüyorum.Özellikle de laboratuvar deneyleri öğrencilere birebir gösterilmeli.Elbette ki tüm dersler için aynı şey geçerli ancak fen dersleri hayli zor ve sevilmezse sıkıcı :) Şimdi gelelim kimyasal bağ çeşitlerinden iyonik bağa :)


naf-338.jpg



İyonik bağı açıklamadan evvel kimyasal bağın ne olduğunu hatırlayalım.Kimyasal bağ, çekirdekteki atomları bir arada tutan kuvvettir. İki ya da daha fazla atom arasında elektron alışverişi veya ortak kullanımı ile kimyasal bağlar oluşmaktadır.

Farklı yüklü iyonların ( + ve – yüklü taneciklerin) elektriksel çekim kuvvetlerinden ortaya çıkan bağ türü de iyonik bağlardır.Metaller ile ametaller arasında gerçekleşir ve metallerin elektron vermesi, ametallerin ise elektron almasıyla oluşur.

İyonik bağı yapan atomlardan elektron veren (+) yüklü, elektron alan (–) yüklü iyon olur ve zıt çekim kuvveti iyonları bir kristal içinde tutar. Bu kuvvetli çekim iyonik bağlı bileşikleri ayrıştırmayı zorlaştırır. Atomlardan biri ,elektron kaybedip pozitif yüklü iyona dönüşürken,diğer atom elektron kazanıp negatif yüklü iyonu oluşturur. Son durumda kaybedilen ve kazanılan elektron sayıları eşit olmaktadır.

Atomlardan elektron kaybı sonucu oluşan pozitif (+) iyonlara katyon; elektron kazanarak oluşan negatif (-) iyonlara ise anyon denilmektedir.

İyonik bileşikler kristal yapıdadırlar ve oda sıcaklığında katı halde bulunurlar. Katı halleri elektriği iletmezken, sulu çözeltileri ve sıvı halleri elektirik akımını iletir. İyonlaşma enerjisi düşük elementler ile elektron ilgisi yüksek elementler arasında en kararlı bileşikler oluşur.

İyonik bağlı bileşiklere örnekler;

NaCl, MgS, BaCl2, NaOH, NH4NO2, FeO, KCl , FeS , MgF2 , K2S , LiF , NaF , KF ...
 
Geri
Üst