Kabe güvenli bir yermi?

İ

İmran 28

Forum Okuru
Kabe güvenli bir yermi?
bir ayette kabenin güvenli emniyetli bir yer olduğu bildiriliyor. Fakat kabe bir çok kez yıkılmış sel baskınına maruz kalmıştır ayrıca savaşta zarar görmüştür bu durum ayetle çelişmiyomu?
 
Ayet-i kerimede geçen Oraya giren emniyette olur ifadesinden maksat, oraya giren kimsenin başkaları tarafından zarara uğramaması

Ayeti kerimelerde zikredilen Kâbe'nin emniyetli ve güvenli bir yer olmasından kasıt, sağlıklı olup olmaması değildir. Ayette buyrulan Oraya giren emniyette olur ifadesinden maksat oraya giren şahsın emniyeti. Kâbe'nin güvenliği hakkındaki ayetler müfessirler tarafından oraya kim girerse girsin zarar verilmeyeceği, can güvenliğinin muhafaza edileceği manasında tefsir edilmiştir. Yoksa Oraya giren emniyette olur ifadesini Kabe nin içinin ve çevresinin yıkılmaz, sarsılmaz gibi anlaşılması hata olacaktır. Kabe nin tarihine bakıldığında ise çeşitli tahribatlar olduğu açıktır.

Orada apaçık alametler, İbrahim'in makamı vardır. Oraya giren ise emniyette olur (ona dokunulmaz). Hem ona, (oraya gitmek için) bir yola gücü yeten bir kimsenin o evi (Kâ'be'yi) haccetmesi, insanlar üzerinde Allah'ın bir hakkıdır. Kim de inkâr ederse, artık şüphe yok ki Allah, âlemlerden müstağnidir (hiçbir şeye muhtaç değildir)! (Ali İmran, 97)
 
Kim Mescid-i Harama girerse emin olur. İfadesinden maksat, Şu anda insanlardan kim Mescid-i Haram a, girecek olursa o kimse güven içindedir. Demektir. Bu görüşte olanlara göre bir insan cinayet işler de Kabeye sığınacak olursa kendi iradesiyle dışarı çıkmadıkça ona ceza uygulanmaz.

Abdullah b. Abbas dedi ki. Bir adam birini öldürdüğünden veya hırsızlık yaptığından dolayı cezayı hakeder de Mescid-i Haram'a girecek olursa ona bir şey satılamaz ve o kimse barındırılamaz. Ta ki o, açlıktan kıvransın, mescitten çıksın ve kendisine ceza uygulansın. Kâbe ve çevresinin emniyetli bir belde olması ile kastedilen diğer bir mana ise, oradakilerin bol rızıklarla rızıklandırılmasıdır
 
Geri
Üst