Kabız olan bebeğin makatına sabun konurmu?

Uzman SühaN

Administrator
Kabız olan bebeğin makatına sabun konurmu?
bebeklerde kabızlık,kabız olan bebeğe ne yapmalı,bebeğim kabız ne yapmalıyım,kabız olan bebeğin makatına sabun konurmu,kabız olan bebeğin makatına sabun koymak zararlımıdır,bebeklerde kabızlığa iyi gelen yöntemler hakkında bilgiler

kbı.jpg


Kabızlık ishal kadar sık gözlenmese de birçok bebek için olsukça ciddi bir sorundur ve anneleri oldukça yıpratır. Hele hele gün saymak, bebeğinin şişkin karnı ve gaz sancıları anneleri oldukça üzen bir durumdur. Bu nedenle de bu başlıkta bu konuyu biraz açmak istedik.
Öncelikle halk arasında tartışmalara yol açan bu kabızlık teriminin bir tanımlamasını yapmak gerek. Bizim tıp dilinde konstipasyon olarak kullandığımız kabızlık terimi ' haftada 3 kezden az ve/veya sert ve kuru bir dışkılama söz konusu ise ve bebeğin çok ıkınması gerekiyorsa kabızlık söz konusudur' diyebiliriz. Elbette ki bir bebeğin dışkılama sırasın ıkınması nedeniyle kızarması oldukça normaldir. Bu nedenle dışkılama sırasında her kızaran bebeği kabız olarak nitelendirmek doğru olmayacaktır. Konuyu derinlemesine incelemek açısından bebekleri yenidoğan sınıfı ve süt çocukluğu olarak iki ana başlıkta inceleyelim:

1) Yenidoğan Döneminde Kabızlık:

Normal sağlıklı doğmuş bir yenidoğanın 48 saat içerisinde mekonyum diye adlandırdığımız yeşil kıvamlı ilk dışkılamasını yapmasını bekleriz. Bu dışkılamanın ardından bebeğin kendi dışkılama düzeni yerleşmeye başlar. Sadece anne sütü alan bebeklerde kabızlık oldukça nadir görülen bir durumdur ve bu durumda bebeği mutlaka bir hekimin muayene etmesi şarttır , altından doğumsal bazı hastalıklar çıkabilir , bu hastalıkların ekarte edilmesi gereklidir. Günümüz formül biberon mamaları da eskilerine kıyas daha nadir kabızlık yapmalarına karşın yine de bu etkileri göz önünde bulundurulmalıdır.
Bir bebek kabızsa , ve altta yatan bir neden olmadığından eimn olunduğunda ( yani bebek bir hekim tarafından muayene edildikten sonra) bebeğe dışkılaması için yardımcı olabilecek birkaç eylem mevcuttur. Birincisi bebeğinizin gazı olsun olmasın düz ve sert bir zemine bebeğinizi uzatın . Kıyafeletini çıkarın ve vazelin , bebek yağı ya da hiçbiri mevcut değilse zeytin yağı ile saat yönünde bebeğinizin karnını ovun. Bu bebeğinizin barsak hareketlerini hızlandırır ve bebeğinizin barsaklarını dışkılamaya hazır hale getirin.
İnatçı kabızlıklarda hekiminiz önermediği müddetçe kabızlık ilaçlarından kullanmayın. Çünkü bu ilaçların bağımlılık potansiyeli yüksektir ve barsaktların daha da tembelleşmesine neden olabilir. Ayrıca da bebeğin makatına sabun koymak da geleneksel olduğu kadar zararlı bir davranıştır. Bunun yerine Eczanelerde satılan Kansuk olarak bilinen gliserinli fitiller kullanılabilir. Fakat yine bu fitiller de devamlı kullanmaya uygun yaklaşımlar değildir. Tüm bunları denemenize rağmen geçmeyen kabızlıklarda veya dışkılama sırasında makattan kan gelmesi gibi durumlarda lütfen doktorunuza danışınız.


2)Süt Çocukluğu Döneminde Kabızlık:

Süt çocukluğu dönemindeki kabızlıklar bizi yenidoğan dönemi kadar endişelendirmese de yine de tıbbi açıdan önemli bir konudur ve çocuklarda hayat boyu sorun çıkarabilecek komplikasyonlara (makatta yırtık ve çatlaklar, kalıcı barsak tembelliği gibi) yol açabilir ve bu nedenle de dikkat edilmesi gereken bir konudur.
Süt çocukluğu dönemindeki kabızlıkların en sık nedeni genellikle beslenme biçimlerindeki hatalardan kaynaklanır. Ek gıdalara geçilen bebeklerde, bebeklere yeterince su verilmemesi , lifli, tahıllı gıdaların bebeğe az verilmesi , muzlu besinlerin haddinden fazla tüketilmesi gibi nedenler altta yatıyor olabilir. Bu nedenle bebeğiniz kabızsa endişelenmeden önce bebeğinizin beslenmesini gözden geçirmeniz daha yararlı olacaktır. Bebeğinizin beslenme alışkanlıklarını değiştirmeniz durumunda kabızlık devam ediyorsa mutlaka hekiminize danışınız.
 
Son düzenleme:
Sabun mu, düşünemiyorum :S
Ama annemin uyguladığı ve bana öğrettiği, benim de oğlanlarda uyguladığım zeytinyağı sürme işlemi var. Pamuğa zeytinyağı damlatıp makatı ovarsınız, ya da çok dikkatli olmak ve abartmamak kaydıyla pamuklu çubukla hafifçe içeri yağı emdirirsiniz. Bebek rahatça kakasını yapar :)
 
Sabun mu, düşünemiyorum :S
Ama annemin uyguladığı ve bana öğrettiği, benim de oğlanlarda uyguladığım zeytinyağı sürme işlemi var. Pamuğa zeytinyağı damlatıp makatı ovarsınız, ya da çok dikkatli olmak ve abartmamak kaydıyla pamuklu çubukla hafifçe içeri yağı emdirirsiniz. Bebek rahatça kakasını yapar :)
Sana katılıyorum arkadaşım ben de zeytinyağı kullanıyordum işe yarıyor :)
 
Yok artik daha nelerr! Sabun konurmu kendin olsan yanarsin...
Yapicagin sey zeytinyagi koycan bi kaba, parmagini batircan makatin kenarlarina bastircan..acitmadan icine sokma felan asla
 
Slm arkadaslar basligi gördüm kendim icin yazmak isdedim bende kac zamandir kanizlik cekiorum acaba makattan sabun koysam bisi olurmu gurlama var icimde ama yapamiorum
 
Geri
Üst