Kabızlık nedir nasıl tedavi edilir ?

Uzman SühaN

Administrator
Kabızlık nedir nasıl tedavi edilir ?
Kabızlık çok yaygın görülen bir problemdir. Kadın erkek, genç ,yaşlı hatta bebekleri bile etkilemektedir.Kabızlık genelde haftada üçten az bağırsak hareketine sahip olarak tanımlanır.Kabızlığın şiddeti kişiden kişiye değişir. Birçok kişi kısa sürede kabızlığa maruz kalır ancak başkaları için kabızlık, ciddi ağrı ve rahatsızlığa neden olan ve yaşam kalitesini etkileyen uzun vadeli (kronik) bir durum olabilir.


kabızlık.jpg




Kabızlık, aynı zamanda, bazı ilaçlar ve takviyelerin yanı sıra potansiyel olarak ciddi tıbbi koşullar da dahil olmak üzere, daha az bilinen iyi bilinen nedenlere sahiptir.Kronik kabızlık kısmen altındaki nedene bağlıdır. Bununla birlikte, bazı durumlarda, bir neden bulunmaz.

Kabızlık bağırsak hareketlerinizin normalden daha zor veya daha az olduğu anlamına gelir.Hipotiroidizm ya da düşük aktif bir tiroid bezi , vücudun metabolik süreçlerini, hatta barsağı yavaşlatır.Düşük aktif tiroidli herkesin kabızlığı vardır.Kronik kabızlığın birçok olası nedeni vardır.Kolon veya rektumdaki blokajlar dışkı hareketini yavaşlatabilir veya durdurabilir.

Sebepler şunlardır:

Kabızlık, sıklıkla reçetelenen ilaçların ortak bir yan etkisidir. Yeni bir ilaç almaya yeni başladıysanız ve bağırsak hareketlerinizin şekil veya sıklıkta değiştiğini fark ettiyseniz, ilacın nedeni olabilir mi diye doktorunuza sorun.Kabızlık aynı zamanda birçok sağlık durumunun bir yan etkisi veya semptomu olabilir.Yaşlanma da kabızlığı tetikleyebilir, bu nedenle bağırsak hareketlerini düzenli tutmak için önleyici adımlar atılmalıdır.


Anal fissürü
Bağırsak tıkanıklığı
Kolon kanseri
Kolonun daralması (bağırsak striktürü)
Kolonda basan diğer abdominal kanserler
Rektal kanser
Vajinanın arka duvarı boyunca rektum çıkıntısı (rektosel)

Vücuttaki hormonları etkileyen durumlar

Hormonlar vücudunuzdaki dengeli sıvılara yardımcı olur. Hormonların dengesini bozan hastalıklar ve koşullar aşağıdakileri de içeren kabızlığa neden olabilir:

Diyabet
Aşırı aktif paratiroid bezi (hiperparatiroidizm)
Gebelik
Yetersiz tiroid (hipotiroidizm)

Risk faktörleri

Kronik kabızlık riskinizi artırabilecek faktörler şunlardır:

Yaşlı bir yetişkin olmak
Kadın olmak
Lifi az olan bir diyet
Az ya da hiç fiziksel aktivite nin olmaması
Sedatif, uyuşturucu, bazı antidepresanlar veya kan basıncını düşürmek için kullanılan ilaçlar dahil bazı ilaçları alma
Depresyon ya da yeme bozukluğu gibi zihinsel sağlık durumuna sahip olmak


Kronik kabızlığın komplikasyonları:

Anüste şişmiş damarlar (hemoroitler). Bağırsak hareketi geçirmek için sıkmak, anüs içindeki ve çevresinde damarlarda şişme yaratabilir.
Anüste yırtık cilt (anal fissür). Büyük veya sert dışkı, anüs içinde küçük çatlaklara neden olabilir.Görünüş olarak küçük olmasına karşın verdiği rahatsızlık çok belirgindir. Çatlak en çok arka orta hatta oluşur.
Dışkının tam boşalmaması (dışkı impaksiyonu). Kronik kabızlık bağırsaklarda kalmış katılaşmış dışkı birikmesine neden olabilir.
Bağırsağın sarkması (rektal prolapsus). Bağırsak hareketi yapmak için ıkınma işlemi, rektumun az bir kısmının gerginleşmesine ve anüsden çıkmasına neden olabilir.


Teşhis

Doktorlar, genel bir fizik muayene ve dijital rektal muayeneye ek olarak, kronik kabızlığı teşhis etmek için aşağıdaki testleri ve prosedürleri kullanıp ve sebebini bulmaya çalışırar:
Kan testleri ; düşük tiroid (hipotiroidizm) gibi sistemik durumu araştırmak için.
Sigmoidoskopi incelenmesi ; Bu prosedürde doktorunuz rektumunuzu ve kolonun alt kısmını incelemek için anüsünüze ışıklı, esnek bir tüp yerleştirir.
Rektumun ve tüm kolonun incelenmesi (kolonoskopi). Bu diyagnostik prosedür doktorunuzun kolonun tamamını esnek, kamera donanımlı bir tüp ile incelemesini sağlar.
Anal sfinkter kas fonksiyonunun değerlendirilmesi (anorektal manometri). Bu prosedür kasların koordinasyonunu ölçmesine izin verir.

Tedavi

Kronik kabızlık tedavisi genellikle dışkı bağırsaklardan geçme hızını artırmak için diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri ile başlar. Bu değişiklikler yardımcı olmazsa, doktorunuz ilaç önerebilir.Çeşitli müshil türleri mevcuttur. Her biri, bağırsak hareketi yapmayı kolaylaştırmak için biraz farklı çalışır.

Lifli, meyveler, sebzeler ve tam tahıllar gibi zengin gıdaları tüketmek önemlidir. Lif bağırsak hareketlerini destekler ve kabızlığı önler.Yaşlı yetişkinler, genç insanlara kıyasla daha sakin bir hayat sürme eğilimi gösterirler ve bu nedenle kabızlık riski daha yüksektir. Fiziksel açıdan aktif insanlar, aktif olmayan insanlara göre kabız olma olasılıkları daha düşüktür.Gebelik, bir kadının kabızlığa daha duyarlı olmasını sağlayan hormonal değişiklikler getirir . Ayrıca, uterus bağırsakları sıkıştırabilir, yiyecek geçişini yavaşlatabilir.Yaşlandıkça, metabolizmamız yavaşlar ve bağırsak aktivitesi azalır. Sindirim sistemindeki kaslar alışkın oldukları kadar iyi çalışmazlar.


Bol lifli gıdalar ve bol su tüketin. Her gün düzenli egzersiz yapın.Diyetinize meyve ve sebzeler ekleyin.Kafein ve alkolden uzak durun .Stres yapmayın. Diyetinize ve yaşam tarzınıza basit değişiklikler yaparak kabızlığı kendiniz tedavi edebileceksiniz.. Bunlar etkili olmazsa, doktorunuz bağırsaklarınızı boşaltmanıza yardımcı olan oral bir müshil ilaç yazabilir.Yukarıda bahsedilen diyet ve yaşam tarzı değişikliklerini yapmak aynı zamanda kabızlığı geliştirme riskinizi azaltmanıza da yardımcı olabilir.
 
Kabızlık, fakir bir diyet, kötü bağırsak alışkanlıklarının sonucudur.Yetersiz beslenme ve yetersiz sıvı alımı kabızlığın nedenlerindendir. Ayrıca gün içinde yüksek miktarda kafein ve çay tüketiyorsanız kabızlık kaçınılmaz olucaktır. Kabızlığın bir diğer nedeni tuvalet ihtiyacı olduğunda insanların bunu ertelemesidir. Bu durumun ilerleyici kabızlığa yol açtığınıda belirtelim. Ayrıca kullanılan bazı ilaçlar, hareketsiz yaşam da kabızlığın sebebidir. Şayet demir eksikliği tedavisi görüyorsanız kullandığınız demir takviyleri de kabızlığa nedne olabilir.Kabızlık genelde haftada üçten az bağırsak hareketine sahip olarak tanımlanır. Ara sıra kişinin kabız olması normaldir fakat sık kabız olmanın mutlaka altta yatan nedeni vardır.Bağırsak alışkanlıklarında açıklanamayan ve kalıcı değişiklikler yaşarsanız, doktorunuzla randevu alın.
 
Kabızlık bir çok insan için ortak sorundur. Nedeni genellikle sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşamın sonucudur.Kabızlık bir çok insan için ciddi sorunlar oluşturabilmektedir. İyi bir boşaltım sağlanmadığında ; sivilcelenme,gaz,karın ağrısı,şişkinlik hazımsızlık gibi septomlar görülür. Kabızlığı olan kişilerin bol lifli besinlere ağırlık vermeleri gerekir. Ayrıca bol sıvı tüketimi , egzersiz kabızlığı önleyebilir.Yukarıda yer alan kabızlık ile ilgili makalede nedenler ve kabızlığı önleme yöntemleri geniş olarak ele alınmıştır. Verdiğimiz önerileri uygulayarak kabızlık sorunun dan kurtulabilirsiniz. Bağırsak sorununuza neden olan sebepler için ayrıca mutlaka hekime görünün.
 
Bir çok insan kabızlıktan müzdariptir. Sağlıksız beslenme, az sıvı tüketimi,hareketsiz yaşam,kabızlığa yol açabilir. Hormonların dengesini bozan hastalıklar ve koşullarda kabızlığa neden olabilir. Gebelik, tiroid hastalığı,diyabet gibi durumlar kabızlığa neden olabilir. Kronik kabızlık riskinizi artırabilecek faktörler; lif bakımından fakir besinler tüketmek,az su içmek,hareketsiz yaşam antidepresanlar, depresyon ve yeme bozuklukları dır.Düşük aktif tiroidli herkesin kabızlığı vardır, fakat her tiroid hastası kabızlık yaşamaz.Bağırsak hareketleri arasındaki normal süre normal kişiden kişiye değişir. Bağırsak alışkanlığı yaşam tarzınızla ilgilidir. Bu yüzden çok sık kabızlık sorunu yaşıyorsanız mutlaka hekime görünün. Ayrıca beslenme çeşitliliğinizi artırın, bol sıvı tüketin ,düzenli olarak yürüyüş ve egzersiz yapın..
 
Geri
Üst