Kadınlarda Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Uzman SühaN

Administrator
Kadınlarda Kahverengi Akıntı Neden Olur?
kahverengi akıntı nedir,kahverengi akıntının sebepleri,vajinadan kahverengi akıntı gelmesi,kahverengi akıntı gebelik belirtisimi,kahverengi akıntı hakkında bilgiler

Kadınlarda vajinal akıntı adet dönemlerinde olağan olarak görülebilmektedir. Vajinal akıntının rengi ve görünümü adet döngüsünün farklı evre ve sürelerinde farklılık gösterebilir. Kadınlarda ovulasyon yani yumurtlama evresinden önce, adet döngüsünün başında, mukus üretimi en yüksek oranlardadır.
Kadınlarda adet görüldükten sonra meydana gelen kahverengi akıntı oluşumu ve olası nedenleri sıklıkla merak edilmektedir. Ortaya çıkan ve kahverengi renkte olan bu akıntı kadınlarda farklılık gösterebilir. Adet dönemlerinde görülen kahverengi akıntı her zaman ciddi bir sorun veya hastalık belirtisi olarak değerlendirilmemelidir.
Sağlıklı kadınlarda da adet dönemi boyunca zaman zaman kahverengi renkli akıntı görülebilir.Kadınlarda görülen ve çoğu zaman da merak konusu olan kahverengi akıntılar adet sonrası leke şeklinde olabileceği gibi kimi zaman da yoğun şekilde görülebilir.
Kahverengi akıntı çoğu zaman endişelenecek bir durum olmasa da kimi zaman da tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorununun habercisi olabilir.
Adet dönemi sonrası görülen kahverengi akıntı fizyolojik yani olağan şekilde de görülebilir. Bunun çoklukla nedeni geciken adet kanamalarının kimi zaman adet dönemi sırasında ve sonrasında kahverengi, koyu kırmızı veya koyu kahverengi bir akıntıya da yol açabilmesidir.
Kahverengi vajinal akıntılara en sık olarak endometriyumdan kaynaklanan ölü rahim hücreleri yol açar. Bu durum korkulacak bir sorun değildir.
kahverengi-akinti.jpeg

Adet dönemi sonrasında gelen kahverengi akıntı kadınlarda uterusun yani rahim mukozası olan endometrium dokusundan kaynaklanmaktadır ki bu çoğunlukla olağandır. Endometriyum okadınlarda her adet dönemi sırasında adet kanamasını sağlamaktadır.Ayrıca adet kanaması sonrası rahmin temizlenmesi olarak adlandırılan dönemde de kahverengi akıntılar görülebilmektedir.Kahverengi akıntı temizlenme sürecinden kaynaklanıyorsa o zaman belli bir zaman içinde durması gerekir geçmezse kadın doğum doktoruna başvurulmalıdır.
Adet döneminin sonlarında halen adet görülmemiş veya adet gecikmesi olmuş ise kahverengi renkte akıntı görülebilir. Dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve bol su içme gibi önlemler bu basit sorunu ortadan kaldırabilir.

Adet döneminden sonra gelen kahverengi akıntı farklı nedenlere de bağlı olabilir.

1.Rahmin yüzeyinin ve aynı zamanda rahmin ağzının yaralanması, yıkımı

2. Rahimde görülen polipler

3.Kronik vajinal mantar enfeksiyonları

4. PID ( pelvik inflamatuar disease): Pelvisin iltihabi hastalığı

5. Bakteriyel vajinosis

6 .Rahim ağzı kanseri

7. Menopoz öncesi ve menopoz gibi adet döngüsünün birçok safhası da bir uyarı işareti olarak adet dönemi sonrasında kahverengi akıntıya neden olabilir.

8 .Kahverengi akıntı kimi zaman gebeliğe bağlı görülen implantasyon yani yerleşme kanaması kaynaklı da olabilir.Adet dönemimin sonlarında kahverengi akıntı görülebilir.gebelik belirtisi olabilir.

Hastalıklara bağlı kahverengi akıntı genitoüriner sistemden kaynaklanan hastalıklara bağlıysa bir takım belirtiler de akıntıya eşlik eder.Bunlara örnek olarak, vajina ağzında kaşınma, vajinal kuruluk, cinsel ilişki sırasında ağrı, cilt tahrişi, sık aralıklarla tuvalete çıkma, iştah kaybı, disfonksiyonel üterin kanama, vajina içinde yanma hissi, ruh hali dalgalanmaları ve depresyon gösterilebilir.

Kadınlarda hahverengi renkteki akıntılar bir sağlık sorunundan ötürüyse bu durumda hastalığın nedenine yönelik ilaç tedavisi, cerrahi girişim, diyet programları ,gerekirse kemoterapi gibi tedavi yöntemlerine gereksinim duyulabilir.

Kahverengi akıntının araştırılması için doktorlar sıklıkla smear testi ve bir takım tahliller ( hormon tahlilleri, mikrobiyolojik tahliller, biyokimyasal tahliller, radyolojik tahliller vb.) isteyebilir.



Kahverengi vajinal akıntı görüldüğünde ne yapılmalıdır?

Bu durumda en doğru olan jinekolojik bir muayene için kadın doğum uzmanına başvurulmasıdır.Doktorunuz muayene sonrası bunun olağan bir durum olup olmadığı konusunda gerekli değerlendirmeyi yapacaktır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst