Kafa ve Boyun Sakatlanmaları

ßeLeN

Paylaşımcı Melek
Üye
Kafa ve Boyun Sakatlanmaları
kafa ve boyun sakatlanmaları, korunma yöntemleri,sebebleri nelerdir, yapılması gerekenler hakkında yazıyı buradan bulabilirsiniz



Kafa ve boyun sakatlıkları, sportif sakatlıkların hayati derecede önem taşıyanlarından biridir aslında.


Bu sakatlıklar, oluştuğu bölgeye göre; ön kafa, kafa derisi, kulaklar, kafatası ve beyin olmak üzere sınıflandırılabilir. Ayrıca, oluşum sürecine göre de akut ve kronik olarak tasnifi yapılabilir.

kafa-1f7.jpg


Bu tür sakatlıkların yine de en etkili korunma yöntemi, gelebilecek en küçük bir etkiden bile kaçınmaya çalışmaktır. Fakat bu metodun bütün spor dalları hesaba katıldığında pek de gerçekçi olmadığı anlaşılınca, diğer metotlara yönelinmiştir. Kask ya da başlık kullanılması sonucu sakatlanmaların ciddi oranda azalması üzerine zorunlu kılınmışsa da bu yöntemin bütün sakatlıkları önlemediği de bilinmeli ve ona göre davranılmalıdır.



Futbolda yapılan araştırmalarla üç önemli sonuçta birleşilmiştir. Bunlar özellikle hakemler tarafından bilinmelidir.



1- Top ağırlığı, standartlara ve vücut ağırlığına uygun olmalıdır.


2- Futbol oyuncularına, çok yüksek hızlarda gelen toplara mümkünse kafa ile vurmayı tercih etmemeleri önerilebilir.


3- Özellikle yağmurlu havalarda ıslanarak sertleşen ve ağırlaşan top konusunda uyanık olunmalı, gerekirse değiştirilmelidir.



Yine de kafa travması sonrasında oyuna dönme için belirlenen kriterler şöyle sıralanabilr:


1- Ciddi kafa travması geçiren sporcu, beyin cerrahisi konsültasyonuna kadar spordan kısıtlanmalıdır.


2- Orta dereceli kapalı kafa travması geçiren bir sporcu, genellikle bir haftalık bir gözlem periyodu sonrası spora dönmelidir.


3- Daha hafif dereceli kafa travması geçirenler (bilinç kaybı olmayanlar), kısa bir süre saha kenarında gözlemlenir. Hiçbir belirti ya da şüphe yoksa oyuna dönmesine izin verilebilir.


Burada dikkat edilecek bir diğer nokta ise kafaya arkadan gelen darbelerin önden gelenlere oranla daha tehlikeli olduğunun bilinmesidir. Ayrıca, kafayı destekleyen boyun kaslarının güçlü olması, darbe şiddetine karşı koyma yönünde yararlı olabilir. Bu sadece kafa değil, boyun sakatlıklarının oluşmasını da önlemede etkilidir Özellikle Amerikan futbolu gibi temas sporlarında çok ciddi sonuçlar doğurabilecek bir durumdur kafa ve boyun travmaları.


Boyun kaslarını güçlendirmek için şu hareketler önerilebilir.


Hareket alanını artırmak için;


a- Oturur pozisyonda, vücut dik, kafa sağa doğru çevrilir, elle çeneden itilerek hareket alanı ağrı sınırında zorlanır. Sonra aynı hareket sola doğru yapılır.


b- Oturur pozisyonda sağ kulak sağ omuza doğru eğilir, elle baş üstünden çekerek gerginlik sınırında zorlanır. Sonra aynı hareket sola doğru yapılır.


c- Çene sağ koltuk altına doğru getirilmeye çalışılır, yine sağ elle kafa arkasından tutarak kafa biraz daha öne koltuk altına doğru gerginlik sınırında çekilir. Sonra aynı hareket simetrik olarak soldan yapılır.


Kuvvetlendirmek için;


d- Oturur pozisyonda kafa dik tutulur, sağ el ayası sağ şakak kısmına gelecek şekilde koyulur, kafa o yöne itilir ve elle karşı direnç uygulanır. Sonra aynısı sol taraftan yapılır.


e- Yine aynı pozisyında el ayası önde alın tarafına konur, kafa ileri itilir ve elle direnç uygulanır. Sonra da el kafa arkasına konarak kafa arkaya itilerek tersi yapılır.

Sağlıklı haftalarda görüşmek dileğiyle...
 
Geri
Üst