Kalçada uyuşma neden olur?

Uzman SühaN

Administrator
Kalçada uyuşma neden olur?
Kalça uyuşması kalçadaki hissin, sinirlerdeki hasar yada fonksiyonunu uygun şekilde yapamaması nedeni ile azalmasından meydana gelir. yaygın olarak kalçaya alınan bir darbe, aşırı ve uzun süre soğuğa maruz kalma yada uzun süre kalçadaki sinirleri sıkıştıracak yada kan akımını engelleyecek şekilde oturmaktan kaynaklanabilir. Diğer olası bir sağlık sorunu ise “meraljia parestetika”dır.

Bu hastalıkta, kalçanın içindeki ana sinirlerden biri olan lateral femoral kutanöz sinirinin sıkışmakta ve kalça uyuşmasına neden olmaktadır. Kalça ve bacaklardaki uyuşukluk aynı zamanda lupus ve MS (multipl skleroz) gibi kronik sağlık sorunlarından da kaynaklanabilir. Fakat bu hastalıkların toplumumuzdaki görülme oranı o kadar yaygın değildir.






4.jpg






Bacaktaki en büyük sinirlerden biri olan siyatik siniri üzerindeki basınç yada sıkışma nedeni ile meydana gelen siyatik hastalığında da kalçada uyuşma görülmektedir. Fakat siyatikte kalçada uyuşmaya ek olarak bacaklarda ağrı ve zayıflık da eşlik eder.


Kalça Ağrısı Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

Bunun dışında beyin ve omurilik arasında yer alan ve iletimi sağlayan sinirlerdeki bir sorun olarak isimlendirilen periferal nöropati hastalığı da kalça uyuşması ile birlikte vücudun farklı noktalarında da uyuşmalar eşlik eder. Periferik nöropatiye diyabet ve alkolizm gibi özel hastalıklar neden olabileceği gibi bazen de belirli bir nedeni bilinmemektedir.


DİKKAT!!! Kalça uyuşması ile birlikte oluşan vücudun bir yanındaki uzuvlarda uyuşma ve zayıflık her ne kadar nadiren görülse de inmenin bir işareti olabilir. İnme vakalarında aynı zamanda bilinç değişimleri, vücudun bir uzvunu hareket ettirmede yetersizlik, ani görme değişiklikleri, konuşma bozukluğu ve şiddetli baş ağrısı gibi belirtiler de eşlik eder. Böyle belirtiler hayati olabilir, dikkatli olunmalıdır.



UYUŞMANIN ÖZELLİĞİ
Kalça uyuşmasının süresi yukarıda sıralanan nedenlere bağlı olarak değişebilmektedir. Genelde yaralanma ile meydana gelen uyuşmalar ani başlangıçlı iken nöropati yada diğer durumlar yavaş başlar, ilerleyici ve zamanla kötüleşir.
Kalça Kırıkları


DİĞER BELİRTİLER NELER OLABİLİR?
Farklı nedenlere bağlı olarak farklı belirtiler ortaya çıkabilir. Kalça yada uylukta uyuşmanın yanı sıra kabarıklık, yanma, ağrı, felç, kızarıklık, sıcaklık ya da şişlik, karıncalanma ve zayıflık görülebilir.kalçada uyuşma


Şayet kalçadaki uyuşma Meraljia parestetika probleminden kaynaklanıyorsa bu durumda kasık ve kalça bölgesinde ağrı, dış uyluk ağrısı, dokunmaya karşı hassasiyet, sadece bir kalçada oluşan belirtiler, dış kalçada veya uyuşma görülebilir.


Diğer yandan vücudun farklı bölümlerinde de oluşabilecek belirtilerden de haberdar olmalısınız. Bunlar sıklıkla;
His değişiklikleri
Yürüme zorluğu ve yürürken ağrı hissetme
Dokunmaya karşı aşırı tepki verme ve ya hassasiyet
Ülserler, kemik ve eklem ağrısı gibi ayak problemleri,
Koordinasyon bozukluğu
Kas zayıflığı
Sinir ağrısı
Vücudun diğer bölgelerinde uyuşukluk veya karıncalanma
Günlük Kalça Egzersizleri


KALÇA UYUŞMASI NEDENLERİ NELERDİR?
Kalçadaki uyuşma kalçadaki cildin yada burayı çevreleyen dokularda yada periferal sinirlerde meydana gelen hasar sonucu ortaya çıkar. sinirleri etkileyebilen böyle durumlara neden olabilen bazı faktörler bulunmaktadır ve bunların bazılarına yukarıda değinilmiştir. Bunlar özetle;


Periferik nöropati
İnme
Meraljia parestetika durumları sinirleri etkileyen koşullardır.
Daha genel olarak;
Soğuğa maruz kalma
Toksinler veya zehirlere maruz kalma
Yaralanma
Şişmanlık
Kalçanın dış bölgesine zarar verebilen meslekler
Sinirlere basınç yapılması ve buna yol açabilen giysilerkalça uyuşması ve kalçada uyuşukluk
Sıkı giysiler
Kalça uyuşmasına neden olabilen bazı hastalıklar da bulunmaktadır.
Aşırı alkol kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilen sinir hasarı (Alkollü nöropati),
Kanser,
Diyabetik nöropati (diyabet ile ilişkilidir ve yüksek kan şekeri nedeniyle sinir hasarı),
Guillain-Barre sendromu (otoimmün sinir bozukluğu),
Meraljia parestetika (kalçanın dışındaki sinirlere yapılan baskı sonucu ortaya çıkan kalçada ağrı),


Multipl skleroz (zayıflık, koordinasyon, denge zorlukları şeklinde belirti veren beyin ve omuriliği etkileyen hastalık),
Romatoid artrit (eklem iltihabı ile karakterize kronik otoimmün hastalık),
Zona (etkin olmayan bir suçiçeği virüsünün (varisella-zoster) tekrar aktif hale gelmesi),
Siyatik
Sistemik lupus eritematozus (Vücudun kendi sağlıklı hücre ve dokularına saldırdığı hastalık),
Vitamin eksiklikleri

ÖNEMLİ NOT: Kalçadaki bir uyuşukluk çoğu durumda ciddi ve tedavi gerektiren bir durumdan kaynaklanır. Alanında uzman bir ortopedi, nöroloji ve ya genel cerrahi doktorlarına görünerek sorununuz ile ilgili bilgi alarak altta yatan neden belirlenmeli ve tedaviye başlanmalıdır. Kalçadaki uyuşukluk siz de geri dönüşümü mümkün olmayan beyin hasarı, kalıcı sakatlık, kalıcı sinir hasarı ve felç gibi istenmeyen durumlara yol açabilir.
 
Geri
Üst