Kalp hastası gebelerin dikkat etmesi gerekenler

Uzman SühaN

Administrator
Kalp hastası gebelerin dikkat etmesi gerekenler
Gebelik sürecinde anne adayının vücudunda birçok değişiklik meydana gelir. Hormon değişiklikleri çeşitli sistemlerde farklılıklara neden olurken, etkilenen sistemlerden biri de kardiyak sistem. Hamileliği bağlı olarak anne adayının kan hacminde değişiklik olabilir, kalp yükü değişebilir ve kalp hızında artış gözlemlenir.
Kalp hastalığı olan kadınların birçoğu gebelik süresi boyunca hastalık kontrol altında olduğu takdirde sağlıklı bebeklere sahip olabilir. Ancak anne ve bebeğin hayatını tehdit edecek kadar ağır kalp hastalığının yaşandığı durumlarda gebelikten önce hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Buna rağmen her kalp hastası kadın için gebelik önerilmez.

Kalp hastalığı günlük hayatı ve fiziksel aktiviteleri kısıtlamıyor ya da düşük oranda kısıtlıyor, nefes alış verişinde hastayı zorluyor, yorgunluk hissi yaratıyor ise kadınların gebe kalmasına müsaade edilebilir.


2.jpeg


GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE
https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/






Hastalığa bağlı şikâyetlerin şiddeti arttıkça gebelik için risk de artar. Günlük hareketlerde bile şikâyetler gün yüzüne çıkıyor ve yaşam kalitesini belli ölçüde etkiliyorsa sıkı bir takip altında çocuk sahibi olunabilir fakat şikâyetler hasta dinlenirken bile görülüyorsa hekim tarafından önerilmez.

Doğum esnasında dolaşım sisteminde değişiklikler olduğu unutulmamalı. Kalp ameliyatı olmuş bir kadında kalbin iç tabakasını döşeyen tabakadaki iltihaplanma durumu görülebilir. Bu gibi riskler için doğumdan önce ve sonra bir takım önlemler alınır.

Anne İçin Riskler…

Kalp hastalığı olan kadın için gebeliğin getirdiği yükler hastalığın ağırlaşmasına sebep olabilir. Gebelikte görülen kansızlık gebelikle gelen yüklerden biridir ve ağır seyreden durumlarda kalp yetmezliğine yol açacak kadar büyük bir sorun olabilir. Bunu önlemek için gebelik planlanırken vitamin ve demir takviyelerine başlanması önerilir.

Anemi gibi fazla kilo da kalp hastası bir anne adayı için risk oluşturabilir. Gebelik döneminde beslenme kalp hastaları için daha büyük önem taşır.

Akciğere giden damarlardaki basınçla ilgili riskli durumu olan anne adayları için %50 kadar hayati risk ile karşılaşılabilir. Marfan sendromu ve dilate aorta sahip kadınlarda yırtılma riski vardır. Gebelik döneminde kanda pıhtı oluşma riski yüksek olduğundan yapay kalp kapağı ile yaşayan hastalar için gebelik başlar başlamaz önlem alınmalıdır. Kandaki oksijen oranı düşük ve kapak darlığı olan hastaların da gebelik dönemi büyük ölçüde risklidir.

Kalp hastalığına sahip kadın hastaların gebelik süresinde daha sık kontrol edilmesi, ilaçların tekrar ayarlanması ve kalple ilgili durumun değerlendirilmesi için gerekli testlerin yapılması bu sürecin sağlıklı sonlanması için gereklidir. Hastanın bir kadın doğum uzmanı ile birlikte mutlaka bir kardiyolog tarafından da takip edilmesi en güvenli yol olacaktır.

Bebek İçin Riskler…

Doğuştan kalp hastalığı olan kadınlarda özellikle de morarmalı türlerdeki hastalıklar gebelik döneminde düşük riskini arttırır. Hastalığın türüne göre bebekte de doğuştan kalp hastalığı görülme ihtimali %5’ tir fakat bebekte down sendromu ya da babada da doğuştan kalp hastalığı görülmesi durumunda bu risk artabilir.

Doğum Zamanı!

Kalp hastalığı bulunan anne adayı için sezaryenin zorunlu olduğu durumlar haricinde normal doğum tercih edilir. Kalp hastalığı sebebi ile yüksek risk altındaki anne adaylarının doğumları ile ilgili her detay dikkatle planlanmalıdır. Bu vakalarda en ideal olanı doğumun kısa sürmesi, anne adayının az ağrı çekmesi ve doğum için gelişmiş hastanelerin tercih edilmesidir.

Başarılı bir doğumdan sonra kalp hastası anne bebeğini emzirebilir fakat kullanılan ilaçların anne sütü ile bebeğe geçme riski sebebiyle bebeğin de dikkatle izlenmesi gerekir.

Anne adayı kalp hastası ile düzenli olarak kontrollerini ihmal etmediği gibi, hareketlerini de kısıtlamalıdır. Fiziksel aktivite aşırı bir şekil alırsa bu annenin de bebeğin de sağlığını tehdit eder. Bununla birlikte yüksek proteinli tuzdan uzak durulmalıdır. Kansızlık da kalp hastalarını olumsuz etkilediğinden kansızlığa neden olacak durumlardan kaçınmalı, kanı belirli seviyede tutacak uygulamalar yapılmalıdır.

Kalp hastası anne adayları için normal doğum önerilir, ama sezaryen doğumun daha uygun olacağı hastalar da olabilir. Bu kontroller sırasında uzmanla anne adayı arasında belirlenecektir. Doğum sonrasında da kalp hastalığına karşı kan kaybının en aza indirilmesi gerekir. Aynı zamanda kalp yetmezliğine neden olabileceği için aşırı derecede sıvı alımına da engel olunmalıdır. Doğumdan sonraki süreçte belirli periyotlarda kardiyolog kontrolünde olunması önerilir.
 
Geri
Üst