Kan şekeri düşüklüğü neden olur , kan şekeri düşüklüğüne ne iyi gelir ?

Uzman SühaN

Administrator
Kan şekeri düşüklüğü neden olur , kan şekeri düşüklüğüne ne iyi gelir ?
Sürekli kendinizi aç hissediyor musunuz ? Baş dönmesi halsizlik yaşıyor musunuz ? Cevabınız evet ise bunun nedeni hipoglisemi, olabilir. Hipoglisemi, kanınızdaki şeker seviyesi çok düşük olduğunda ortaya çıkan bir durumdur. Kan şekeri nedir ? Kan şekeri kanda bulunan ana şekerdir. Vücut yediğimiz yiyeceklerden glikoz alıyor. Bu şeker önemli bir enerji kaynağıdır ve vücudun organlarına, kaslarına ve sinir sistemine besin sağlar. Kan şekeri neden düşer ? Şeker hastalığı, kan şekeri seviyelerinizin çok yüksek olduğu bir hastalıktır. Zamanla kanınızda çok fazla glikoz olması ciddi sorunlara neden olabilir . Diyabetiniz olmasa bile, bazen çok düşük veya çok yüksek kan şekeriyle ilgili problemleriniz olabilir .Çoğunlukla, şeker hastalığı olan insanlar bundan etkilenir. Ancak diyabetsiz insanlar da hipoglisemik olabilir. Çok fazla ilaç almak, öğün atlamak, normalden az yemek yemek veya normalden fazla egzersiz yapmak, bu kişiler için kan şekeri düşüklüğüne yol açabilir. Makalemizin devamında kan şekeri düşüklüğü tedavisi ve beslenme ile ilgili detaylı bilgileri vereceğiz. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.



kan şekeri nedir.jpg






Kandaki glikoz seviyeleri açlığa işaret eder. Beyin, birincil enerji üreten madde olarak glikoza bağlıdır. Düşük kan şekeri , beyne yiyecek alımına ihtiyaç olduğunu gösterir ve bu da açlık hissini tetikler.Vücut normal glikoz seviyelerini koruyamazsa, çeşitli hastalık koşullarına yol açabilir. Kalıcı olarak yüksek kan glukozu hiperglisemi olarak adlandırılır. Uzun süreli hiperglisemi, retina, böbrek, arter vb. Gibi birçok organda hasara yol açar. Kan şekeri seviyeleri çok düşerse, hipoglisemi denilen potansiyel olarak ölümcül bir durum gelişir. Bu, zayıflık, uyuşukluk, titreme, sinirlilik, terleme vb. Olarak ortaya çıkabilir. Ciddi durumlarda bilinç kaybına ve hatta beyin hasarına neden olabilir. Kan şekeri düştüğünde ne yenmeli ? Şkerli su , meyve suyu, reçel bal yenilebilir. Bu kan şekeri düştüğünde kendinize gelmenizi sağlar. Ayrıca kan şekeriniz sürekli düşüyorsa mutlaka bir hekime görünün.




kan şekeri neden düşer.jpg






İnsülin, bir yemekten sonra kan şekeri seviyelerindeki yükselmeye yanıt olarak salgılanan bir hormondur. İnsülinin işlevi, glikoz moleküllerini hücrelere taşımaktır. Hücrelerde, glikoz kullanılabilir enerjiye dönüştürülür. Enerji daha sonra çeşitli günlük görevleri yerine getirmek için kullanılır.İnsülin aşırı üretildiğinde, kandaki glikoz seviyesi düşer. Kan şekeri seviyesi 70 mg / dL'nin altına düşerse, başınız dönmeye başlayacak ve beyniniz düzgün çalışmayı bırakacaktır. Aşağıdaki hipoglisemi semptomlarını gösterebilirsiniz.




Kan şekeri düşüklüğü belirtileri




Aşırı, ani açlık
Baş dönmesi
yorgunluk
Terlemek
Endişeli hissetmek
Dudak kuruması
Bulanık görme
Halsiz hissetmek
Titremek
Yüksek kalp hızı
Kafa karışıklığı hissetmek
uyumakta zorluk
bilinç kaybı, nöbet , koma




kan şekeri düştüğünde ne yenmeli.jpg






Çok düşük kan şekeri tıbbi bir acil durumdur. Yukarıda belirtilen semptomların çoğunu veya tamamını yaşıyorsanız, hemen bir doktora görünmelisiniz. Hipogliseminiz olup olmadığını bilmek için doktorunuz önce tüm belirtileri not edecektir. Hipoglisemiden şüpheleniyorsa, kan şekeri seviyeleriniz test edilecektir.Rapor hipoglisemiyi onaylamazsa, düşük kan şekeri seviyelerinin altında yatan sebebi bulmak için daha ileri testler yapılacaktır. Test hipoglisemik olduğunuzu onaylarsa, bir diyet izlemeniz istenecektir. Kan şekeri düşüklüğü tedavisi öncelikle beslenmenize odaklanır. Kan şekeri seviyeniz çok düşük olduğunda, karbonhidrat içeren bir şeyler yemek önemlidir. Şeker hastasıysanız, yüksek karbonhidratlı atıştırmalıkları elinizde bulundurmaya çalışın . ( taze veya kurutulmuş meyve , tuzlu kraker, büskivi, meyve suyu )Ayrıca kan şekeri düşükse hızla yükseltmek için glikoz tabletleri de alabilirsiniz




Hafifçe düşük kan şekeri seviyeleri diyabetli insanlar için biraz yaygındır; Bununla birlikte, oldukça düşük kan şekeri seviyeleri hayatı tehdit edici olabilir. Yeterince uzun süre tedavi edilmezse nöbetlere ve sinir sistemi hasarına neden olabilirler. Acil tedavi kritiktir. Kan şekeri seviyenizi düzenli olarak kontrol etmek , onu hedef aralığınızda tutmanıza yardımcı olabilir. Kan şekerinizi ne zaman ve ne sıklıkta kontrol etmeniz gerektiği konusunda doktorunuzla konuşun. Kan şekerinizin dışarıdayken düşmesi durumunda karbonhidrat bakımından zengin aperatifleri her zaman yanınızda bulundurmak iyi bir fikirdir. Kan şkerinizin düşmesini önlemek için diyetinize dikkat edin. Yaşam tarzınızla iyi bir uyum içinde olan ve sağlığınızı etkilemeyen bir program seçin. İşte izlemeniz için örnek bir diyet çizelgesi. Bu diyet planını takip etmek istiyorsanız doktorunuzun onayını alın.

Sebzeler - Ispanak, lahana, roka, kabak, turp yeşillikleri, hardal yeşillikleri, pazı, patlıcan, brokoli, karnabahar, havuç, mor lahana, Çin lahanası, lahana, marul, lahana, yeşil soğan, turp, şalgam, kereviz ve rezene.

Meyveler - Muz, avokado, elma, çilek, yaban mersini, böğürtlen, limon, greyfurt, karpuz, kavun, kivi, portakal, mandalina, bektaşi üzümü, armut, erik, şeftali, ejderha meyvesi


Protein - Tavuk göğsü, uskumru, ton balığı, somon, sardalya, serbest gezen tavuk yumurtası, barbunya fasulyesi, maş fasulyesi, mercimek, tofu, soya sütü ve soya ürünleri


Kepekli Tahıllar - Kahverengi pirinç, beyaz pirinç
Süt - Tam yağlı süt, tam yağlı yoğurt, ev yapımı ricotta peyniri, süzme peynir, çedar peyniri ve Yunan yoğurt.

Yağlar ve Yağlar - Zeytinyağı, avokado yağı, pirinç kepeği yağı, badem yağı, keten tohumu yağı ve ayçiçeği tohumu yağı.

Tohum ve Kuruyemiş - Keten tohumu, chia tohumu, ayçiçeği tohumu, kavun çekirdeği , pepita, badem, ceviz, antep fıstığı, fındık ve çam fıstığı.

Otlar ve Baharatlar - Kişniş, fesleğen, adaçayı, kekik, dereotu, defne yaprağı, kişniş, tarçın, kakule, yenibahar, safran, hindistan cevizi, zerdeçal, zencefil, soğan, sarımsak, pul biber, yeşil biber, kimyon, kurutulmuş otlar ve çörek otu tohumları.

İçecekler - Su, detoks suyu , düşük sodyumlu ayran, yeşil çay , bitki çayı, siyah kahve ve taze sıkılmış meyve veya sebze suyu.


Kaçınılması gereken yiyecekler

Soda
İşlenmiş gıdalar
Yüksek sodyumlu yiyecekler
Yapay tatlandırıcılar
Dondurulmuş gıdalar
Konserve ve paketlenmiş yiyecekler


Hipoglisemiyi Yönetme İpuçları

Hipoglisemi diyetini uygulayın.
Kendinizi aktif tutun.
Şekerli yiyeceklerden kaçının.
Alkol tüketmekten kaçının.
Her 2-3 saatte bir şeyler yiyin.
Bol su için
Başınız dönüyorsa, ağzınıza bir şeker koyun , uzanın ve 10-15 dakika bekleyin.




Karbonhidrat içeren yiyecekleri yediğinizde , sindirim sisteminiz şekerleri parçalayıp glikoza girer. Glikoz daha sonra kan dolaşımınıza girer ve kan şekeri seviyenizi yükseltir.Bir öğünü atlar veya ertelerseniz, kan şekeri değeriniz çok düşebilir. Hipoglisemi ayrıca uykuda olduğunuz zaman da ortaya çıkabilir. Hastalıktan kaynaklanan yetersiz beslenme de buna katkıda bulunabilir.Yemek planınız hipoglisemiyi önlemenin anahtarıdır. Fiziksel aktivite, aktivite sırasında ve sonrasında kan glikozunuzu düşürebilir. Kan şekerinizi düzenli olarak kontrol edin ve kan şekeri düşüklüğünün belirtilerinden haberdar olun.Her zaman şekerli bir atıştırmalık bulundurun. Egzersiz yaparken dikkatli olun. Egzersizden önce karbonhidrat içeren bir aperatif yemek faydanıza olacaktır.Tedavi, hipogliseminizin nedenine bağlıdır. Örneğin, bir tümörünüz varsa ameliyat gerekebilir. Eğer ilaç hipogliseminize neden oluyorsa ilaçları değiştirmeniz gerekir.


Glikoz vücut için önemli bir enerji kaynağıdır. Kan şekeri seviyeniz çok düşük olduğunda, beyin hücreleriniz ve kaslarınız düzgün çalışması için yeterli enerjiye sahip değildir. Hipoglisemi diyabetin bir sonucu olarak veya yenen belirli bir yiyeceğe tepki olarak (veya yeterince yemiyorsanız) oluşabilir. Genellikle kan şekeri seviyelerindeki ani bir düşüş sonucu ortaya çıkar. Glikoz içeren az miktarda gıdayı olabildiğince çabuk yiyerek genellikle çabucak tedavi edilebilir. Tedavi edilmeden bırakıldığında, hipoglisemi kafa karışıklığına, baş ağrısına ve bayılmaya ve daha ciddi durumlarda nöbetlere, komaya ve hatta ölüme neden olabilir.Kan şekerinizi en az günde bir kez test edin . Düzenli egzersiz yapmak ve gün boyunca öğünler ve atıştırmalıklar yemek için yukarıdaki önerileri izleyin. Önlem olarak dışarıdayken yanınızda aparatif bulundurun.Hipogliseminin uyarı işaretleri, vücudun düşük kan şekeri seviyelerine doğal tepkisidir. Kan şekeri seviyeleri çok düştüğünde, vücut adrenalin hormonunu serbest bırakır, bu da glikozun hızla kan dolaşımına alınmasına yardımcı olur.Hipoglisemi tedavi edilmezse, uyuşukluk, konfüzyon, nöbet ve bilinç kaybı gibi daha ciddi semptomlar olabilir.Kan şekeri seviyesinin düşük olup olmadığından emin olmanın tek yolu test etmek. Kan şekeri düzeyleri bir kan şekeri ölçüm cihazı ile test edilebilir . Bu bilgisayarlı cihaz, bir kan örneğindeki glikoz miktarını ölçer ve görüntüler.




Birçok insan tüm yüksek kalorili yiyeceklerin kan şekeri seviyesini yükselttiğini düşünüyor, ancak bu her zaman böyle değildir.Genel olarak, kan şekeri seviyesinin en fazla yükselmesine neden olan yiyecekler, pirinç, ekmek, meyve ve şeker gibi hızla enerjiye dönüşen karbonhidratlarda yüksek olan yiyeceklerdir. Daha sonra et, balık yumurtası, süt ve süt ürünleri ve yağlı yiyecekler gibi protein bakımından zengin yiyecekler var. Bununla birlikte, karbonhidratlar kan şekeri seviyelerini etkilese de, onları yemiyorsanız diyetiniz dengesiz olacaktır. Düşük kan şekeri tedavisi, altta yatan nedene bağlıdır. Böylece doktorunuz önce kan şekeri seviyelerinizin gerçekte ne olduğunu görmek için bir kan testi yapar. Bu, tanı konmamış diyabetle mi, kan şekerinizle karışan başka bir sağlık durumuyla mı ilişkili ? Septomlarınız ve yapılacak testler muyane durumu teşhis eder ve sonuca göre tedavi uygulanır.




Hipoglisemi, düşük kan şekeri için tıbbi bir terimdir. Hipogliseminin şiddeti ve belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Kan testleri düşük kan şekeri tanısı koyabilir ve kandaki şeker seviyeleri normal aralığa döndüğünde semptomlar düzelir.Risk faktörleri tip 1 veya 2 diyabet veya bazı durumlarda prediyabet var.Herhangi bir nedenden dolayı kandaki glikoz seviyesi düşerse (veya beynin gereksinimleri artar ve talepler karşılanmazsa) beynin işlevi üzerinde etkiler olabilir.Düşük kan şekerinin akut yönetimi, kolayca emilen bir şeker kaynağının hızlı bir şekilde verilmesini içerir. Üç büyük öğün yerine gün boyunca çok sayıda küçük öğün ve sık sık küçük atıştırmalıklardan faydalanın.Düşük kan şekeri belirtileri varsa, şeker içeren bir atıştırmalık yedikten sonra düzelme göstermiyorsanız mutlaka hekime görünün. Daha önce belirttiğimiz gibi duruma müdahale olmazsa ciddi sorunlar gelişebilir.
 
Geri
Üst