Karabuğday Nedir? Faydaları Nelerdir?

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Karabuğday Nedir? Faydaları Nelerdir?
karabuğday nedir, karabuğdayın yararları, karabuğday zayıflatır mı



Sevgili melekler, son günlerde usta tiyatrocu Derya Baykal ve kızlarına toplamda 40 kilo verdiren karabuğday diyeti konuşuluyor. Biz de merak ettik ve karabuğday nedir, nasıl zayıflatır, faydaları nelerdir araştırdık. Bu makalemizde karabuğday ve faydaları hakkında tüm bilgileri bulacaksınız...


karabugday.JPG


Sağlıksız beslenme, kalp, dolaş ım, diyabet, obezite, bağ ırsak rahatsızlıkları, hatta kanser gibi pek çok hastalığın yaygınlaşmasının altındaki en önemli nedenlerden biri olarak görülüyor. Bu hastalıklardan korunmak için doğru besinlerin tüketilmesi şart. Bu anlamda karabuğday son zamanların en sağlıklı ve popüler besin maddelerinden biri olarak öne çıkıyor.

Karabuğday, Asya kökenli otsu bir bitki ve bu bitkinin besin maddesi olarak tüketilen tanelerinden oluşuyor. Ülkemizde yeni yeni tanınmasına rağmen 6'ncı yüzyıldan kalma Çince kaynaklarda bu bitkinin tarımıyla ilgili bilgiler yer alıyor. 8'inci yüzyıl civarlarında Japonya ve Kore'ye yayılan karabuğdayın 14 ve 15'inci yüzyılda Avrupa ve Rusya'ya, daha sonra Amerika'ya ulaştığı biliniyor. Günümüzde ise Rusya, Çin ve Polonya, geleneksel mutfaklarındaki önemli yeri nedeniyle en büyük karabuğday üreticileri arasında yer alıyor.


karabugday1.JPG



Karabuğday geniş yapraklara, güzel kokulu, beyaz, pembe ya da kırmızı çiçeklere sahip bir bitki. Düşük verimliliği olan, kurak ve engebeli arazilerde, serin iklimlerde yetişiyor. Çok hızlı büyüyor ve yetiştiği alanlarda zararlı otların gelişmesini önlüyor. Sanılanın aksine buğday, arpa gibi bir tahıl değil, hatta buğdayla akrabalığı bile yok. Ravend ve kuzukulağı ile aynı aileden gelen bitkinin taneleri ise aslında kurumuş meyveleri. Fındıksı bir tadı olan üç kenarlı, üçgen şeklindeki bu meyveler tahıl gibi tane olarak ya da un şeklinde tüketiliyor. Kokulu çiçekleri balarıları tarafından tercih edilen karabuğday aynı zamanda çiçek balı üretiminde; çay, bira ve sirke yapımında; filizlendirme gibi işlemlerde kullanılıyor.

Yüksek besin değerine sahip ve enerji veren bir bitki olan karabuğday, karbonhidrat bakımından çok zengin ve çok güçlü bir protein kaynağı. İçeriğindeki doymamış çoklu yağ asitleri, amino asitler, antioksidanlar, B1, B2 ve E olmak üzere vitaminler, manganez, magnezyum, bakır, fosfor ve çinko gibi mineraller ile diyet lif sağlıklı bir besin maddesi olarak tercih edilmesini sağlıyor.

GLÜTENSİZ ALTERNATİF

Yapılan araştırmalar karabuğdayın beslenme açısından birçok faydası olduğunu ortaya koyuyor. Örneğin içeriğindeki lignan maddesi kalp hastalıklarını ve kanser oluşumunu engelliyor. Karabuğday tüketimi aynı zamanda kötü kolesterolü, kan basıncını ve kan şekerini dengeliyor, bağırsakları çalıştırıyor, vücutta yağ toplanmasını, safrakesesi taşı oluşmasını önleyip tokluk hissi yaratıyor. Bu bitkinin en önemli özelliklerinden biri glüten içermemesi. Bu sayede glüten intoleransı olanlar tarafından rahatlıkla tüketilebiliyor. Glütensiz bir beslenmede buğday, çavdar ve arpanın yerini tutuyor. Pirinç, darı ve nohutun alternatifi olarak kullanılabiliyor. Kaliteli karabuğday rengi ve lezzeti sayesinde ayırt ediliyor. Karabuğday alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, tanelerin nemlenmemiş olması. Tane karabuğdayın hava almayacak kapta, kuru ve serin bir yerde, unun ise buzdolabında saklanması gerekiyor.Doğru şekilde saklandığında bir yıl, unu ise birkaç ay kullanılabiliyor.
 
Geri
Üst