Karanfil nasıl köklendirilir?

Uzman SühaN

Administrator
Karanfil nasıl köklendirilir?
Çiçekçilerde kesme çiçek olarak satılan karanfillerin, evde yetiştirilen karanfillerden daha uzun boylu, daha iri çiçekleri, göz alıcı renkleri ve daha dayanıklı olduklarını farketmişsinizdir. Bunun nedeni kesme çiçek olarak üretilen karanfillerin özel hibrit anaçlar olmasıdır. Bu tip karanfiller
patent altına alınarak piyasada yalnızca kesme çiçek olarak satışı yapılıp anaçların dağılması önlenmektedir. Ticari amaç gütmeden evinizde yetiştireceğiniz bir kaç karanfilin yasal olarak üretiminin önünde hiçbir engel yoktur

k.jpg


İster düğün salonundan bir karanfil beğenin ister hediye aldığınız karanfil olsun beğendiğiniz herhangi bir karanfili çelikle kolayca üretebilirsiniz. Çelikle çoğaltmanın faydası; örnek aldığınız bitkinin bire bir kopyasının üretilmesidir.

1. Adım Keskin bir bıçak veya makas yardımıyla büyüme noktalarının altından 45 derecelik açıyla (çapraz kesim) 10 - 15 cm uzunluğunda parçalar kesin.

2. Adım Sap kısmındaki fazla yaprakları temizleyin.

3. Adım Karanfillerin sığacağı küçük bir kap suya 2-3 damla sıvı bulaşık deterjanı damlatıp karıştırın. Deterjanlı suya çelikleri sokarak iyice yıkayın. Deterjan suyun yüzey gerilimini düşürerek çelik üzerinde kolay temizlik yapmamızı sağlayacaktır.

4.Adım Başka bir kapta 1 litre suya 1 çay kaşığı çamaşır suyu koyup iyice karıştırın. Deterjanla yıkanmış çelikleri hazırladığınız çamaşır sulu karışımda bir kaç kez çalkalayın. Ozon çelikler üzerindeki çürükçül bakterileri yok ederek çeliklerimizin köklenene kadar çürümeden kalmasını sağlar.

5.Adım Şebeke suyuyla çelikleri iyice durulayın

6. Adım Köklendirme hormonu kullanırsanız köklenme şansı artacaktır ancak isteğe bağlıdır. Köklendirme hormonu kullanmadan da başarılı şekilde köklendirme gerçekleştirilebilir.

7. Adım Büyüme noktaları 2 - 3 cm toprak altında kalacak şekilde iyi havalanan siteril bir toprağa dikin. Yalnızca Perlit olabilir

8. Adım Doğrudan güneş ışığı almayan ılık bir ortama yerleştirin. Çeliklere sera ortamı yaratmak için tabanı kesilmiş ve ağzı açık pet şişeyle üzerini kapatabilirsiniz, eğer evinizde boş akvaryum varsa akvaryum içerisinde de benzer sera ortamını yaratabilirsiniz.
kaynak:hobibahcesi.com
 
Geri
Üst