Kariyer Koçluğu Nedir?

T

TİTAN

Forum Okuru
Kariyer Koçluğu Nedir?
kariyer koçluğu, nedir, avantajları, faydaları, öneriler, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz

kariyer kocu-15f.jpg


Sevgili melekler,
Gelişen dünya,hayat şartları ve iş yaşamının karmaşası yeni bir meslek dalını ortaya çıkardı:Kariyer Koçluğu..Bu meslek ile ilgili bilgi almak üzere Aile, yaşam ve kariyer koçu Mine Aytaç'ın bir röportajını yayınlayalım...
Koçluk nedir?
Koç, kişi veya kurumların hedef ve amaçlarına ulaşmalarında onlara eşlik eden “yol arkadaşıdır”. İşinizden veya yaşamınızdan ne istediğinizi ve önceliklerinizi belirlemenizi sağlar. Size hedefler koyarak bunlara nasıl ulaşacağınıza yardım eder.

Koçluk akıl vermez, yargılamaz, yön göstermez, nedenlere ve geçmişe odaklanmaz, sorunlara takılmaz, olumsuz açıdan bakmaz, sizi sınırlamaz, sizi cezalandırmaz, geçmişinizi deşmez.
Koçluk çalışmaları, kişinin kendi gücünü fark etmesini ve içindeki cevapları bulmasını içerir.

Kime koç denir?
Kişilerin özel ve profesyonel hayatlarında kendilerini keşfetmelerine, problemlerini çözmelerine ve fırsatları değerlendirmelerine yardımcı olan kişidir koç. Sizi direkt yönlendirmek yerine, size sorular sorarak yanıtları sizin bulmanıza ve hayatınızda istediğiniz sonuçları elde etmenize yardım eden kişidir.

Kariyer koçluğu nedir?
Çoğu insan, profesyonel iş hayatının gerekliliği olarak kabul ettiği şeylerden, iş hayatındaki ilerlemelerinden ya da iş hayatının gidişatından memnun değil. Maalesef bunu değiştirmek veya düzeltmek için gerekenlere sahip olduklarının da farkında değil.

Kendilerini çalıştıkları ortamda sıkışmış hissediyorlar ama ilerlemek için gereken gücü nereden bulacaklarını veya nereden başlayacaklarını bilmiyorlar. İşte bu durumdaki kişilerin, kendi yetkinlikleri ve hedeflerine ulaşmak için yol haritasının oluşturulmasında kariyer koçluğu faydalı olur.


Kariyerimizi planlarken koçluk hizmetine neden ihtiyaç duyabiliriz?
Çoğu zaman kariyer, hemen hemen bütün bir hayatı kaplayan kocaman bir yolculuk ve hatta insanın geleceği haline dönüşüyor. Bu yolculuk bir yanda karakteriniz, bir yanda insan ilişkileri becerilerinize bağlıyken, çalıştığınız yer, genel iş ortamı, ulusal veya uluslararası ekonomi gibi bireysel kontrolünüzde olmayan etmenlere de bağlı oluyor.

Bu noktada koçluk, iş hayatınızda kendi dümeninizi kendinizin tutabiliyor olmanız için gerekli olan yöntem ve becerilerdir. Çünkü, dümeni bir başkasının tuttuğu bir gemide, siz sadece “yolcu” olabilirsiniz. Ve sizi nereye kadar götürmek isterse oraya kadar götürecektir. İşte koçluk da size istediğiniz boyuttaki teknenizin dümenini tutabilme yollarını keşfetmenizi sağlayıp, kaptan koltuğuna oturtuyor.

ariyer koçu olarak bireylerle mi yoksa şirketlerle mi çalışıyorsunuz?
Bir koç olarak birçok sektörden hem bireysel hem de kurumsal olarak çalışmalar yapıyorum.

Kurumsal çalışmalarda genellikle, insan kaynaklarıyla birlikte, değişen yöneticilik kavramı doğrultusunda, uygun yöneticinin başarılı olabileceği departmanlarda konumlandırılması ve yetiştirilmesi üzerine koçluk yapıyorum.

Bireysel çalışmalarda ise danışanın iş veya özel yaşamındaki talebi doğrultusunda şimdi nerede oldukları ve gelecekte olmak istedikleri yere ulaşmak için neler yapmak istedikleri üzerine yoğunlaşıyoruz.

Kariyer koçu olabilmek için hangi kriterlere uygun olmak gerekiyor?
Kariyer koçu için dürüstlük, içtenlik, güvenilirlik ve yüksek duygusal zeka en önemli özellikler. Çoğu koç, uzun süreli bir çalışmaya girmeden önce ilk seansı ücretsiz olarak sunuyor. Böylece siz de koçunuz hakkında ilk izlenimi edinmiş, bu programın size uygun olup olmadığını ilk etapta görmüş ve buna dayanarak süreci başlatmış oluyorsunuz.


Kimler kariyer koçuyla çalışmaya ihtiyaç duyar?
İş hayatında kendini göstermekte, ilerleme konusunda sorun yaşayanlar
Amaçlarına ulaşmak için kararlar almak, stratejiler geliştirmek ve bunları eyleme dönüştürmek isteyenler
Potansiyelini fark ederek bunu avantaja çevirmek isteyenler
İş ve özel hayat dengesini yeniden düzenlemek isteyenler
Hedeflerine daha çabuk ve etkili ulaşmak isteyenler
Önemli seçimlerin öncesinde olanlar
Kariyerini yeniden yapılandırmak ya da geliştirmek isteyenler
Kendisiyle ve hayatla ilişkisine yeni bir açılım ve düzenleme getirmek isteyenler
İş arayan ancak nasıl bulacağını bilmeyenler


Yaptığınız işin terapi, danışmanlık gibi mesleklerden farkı nedir?
Koçluk; terapi, yönetim danışmanlığı, kişisel danışmanlık, mentörlük, NLP uzmanlığı, eğitim gibi alanlardan çok farklı bir meslektir. Çünkü koçluğun kendine özgü iletişim kurma tarzı ve çalışma modeli vardır.

Terapi değildir; çünkü geçmişin bıraktığı patolojik durumlarla ve geçmişle yüzleşmek için değildir. Geleceği kendi kaynakları ile yapılandırmak için, bugünde çalışır. Koç, danışanını vizyonuna götürürken, bugüne odaklanır.

Danışmanlık değildir; çünkü tavsiye verme, akıl verme, öğüt verme, yol gösterme alanlarından farklıdır. Kişilerin kendi yaşamlarıyla ilgili cevapları, yine kendilerinin bulduğu ve sonuçların alınmasının sağlandığı bir yöntemdir.

Mentorluk (Herhangi bir iş yerinde farklı görevlerde çalışarak deneyim kazanmış olan, danışan kişinin hedefine ulaşmasını sağlayacak yolu bulmasına yardımcı kimse) değildir; çünkü kendi deneyimlerinden yararlanarak tavsiye vermezler.

Eğitim vermek değildir; çünkü belirlenmiş bir müfredat planı olmaksızın daha rahat ilerlerler.


Koçluk süreci nasıl gelişiyor?
Her şeyden önce bu süreç koç ile danışan arasında güven ve gizlilik gerektiren bir “ortaklık” ilişkisine dayanıyor. Bunun yanı sıra karşılıklı sorumluluk ve istikrarlı bir çalışma gerekiyor. Süreçteki temel amaç ise danışanın amacını/vizyonunu gerçekleştirmesi için eylem adımlarını belirlemek, performansını artırmak ve süreç boyunca kendisine ayna tutmasını sağlamayı içeriyor.

Süreç görüşme sonunda alınacak kararlara dayanıyor. Her görüşmede bir öncekinin kararları ve danışanın dönem içinde yaptıkları değerlendiriliyor. Başarılar birlikte kutlanırken, danışanın hatalardan ders çıkarması ve stratejisini sürekli olarak geliştirmesi sağlanıyor.


Siz koçluğa nasıl ve hangi eğitimleri alarak başladınız?
Koçlukla 2004 yılında aldığım bir koçluk programı ile tanıştım. Daha sonra hayatıma olumlu katkılarını görünce önce kısa süreli birçok koçluk eğitiminin yanı sıra EFT Emotional Freedom Techniques, Etkili İletişim Becerileri, NLP, davranış bilimleri gibi konularda çeşitli eğitimler aldım ve workshop’lara katıldım. Yöneticilik becerilerimin yanı sıra koçluk becerilerimi de iş hayatımda kullanmayı seçtim.

Profesyonel anlamda koçluk yapmaya, Livcon Research International’dan koçluk eğitimini ve sertifikasını aldıktan sonra karar verdim. Daha sonra ICF’nin (International Coaching Federation) yetkilendirdiği kuruluşlardan Adler International Turkey’den profesyonel koçluk eğitimi aldım. Bugün ICF üyesi olup, ağırlıklı olarak “executive”, “performans” ve “kariyer” koçluğu alanlarında çalışıyorum.
 
Merhaba,
insparkus.com diye bir site gördüm kariyer koçluğu yapan. Bilginiz var mı? Nasıldır?
 
Geri
Üst