Kaşifler Biyografiler

Ce: Kaşifler Biyografiler

Willem Barents, (?1550 - 1597) Hollandalı denizci ve kâşiftir. Yaşadığı dönemde Kuzey'e doğru yapılan seferlerin lideridir.
Barents, 1594'te, Kuzey Denizi Rotası'nı bulabilmek için Amsterdam'dan iki gemi ile yolculuğuna başlamıştır. Norveç kıyıları açıklarından dolaşarak Asya'nın kuzeyine ulaşmayı hedeflemiştir. Novaya Zemlya'nın batı kıyılarına vardığında kuzeyde gelmiş olduğu en uç noktada iken, yiyecek stoğu ve benzeri problemler nedeni ile geri dönmek zorunda kalmıştır.

Ertesi yıl, tekrar, fakat bu kez 7 gemi ile Sibirya kıyıları ile Vagyaç Adası arasındaki boğazı mevisiminde donmadan yakalamak için buraya gelmiştir fakat geldiğinde suların çoktan donmuş olduğunu görmüş ve bir başka sefer için gelecek mevsimi beklemiş ise de üçüncü girişimi de başarısız olmuş, üstelik Barents'in üçüncü seferi hayatına mâl olmuştur. Fakat Barents üçüncü seferini gerçekleştirmek için yolculuk yapmaktayken Ayı Adası'nı ve Spitzberg'i keşfetmiştir. Bu esnada Barents gemilerin bir kısmını oraya gönderirken, kendisinin de içinde bulunduğu gemi ile Novaya Zemlya'ya doğru yol almıştır. Fakat Novaya Zemlya'nın kuzeyinden dolaştıkları sırada gemileri buza saplanmış ve mahsur kalmışlardır, bu nedenle mürettebat gemiyi terk ederek Sibirya'nın dondurucu soğuğundan korunmak için çâreler aramaya koyulmuşlardır ve sonunda gemilerinin tahtalarını sökerek kendilerine bir kulübe yapmışlardır. Mürettebatın pek çoğu gemideki açık botları kullanarak kaçmış ve Barents ile arkadaşlarını adada yalnız bırakmışlardır. Willem Barents, 20 Haziran'da, adada kendi kendine ölmüştür. Barents'in ölümünden sonra bulmuş olduğu Barents Denizi onun adı ile anılmaya başlanmıştır
 
Ce: Kaşifler Biyografiler

Abel Janszoon Tasman (d. 1603 Lutjegast, Groningen, ö.10 Ekim 1659 Cava , Hollandalı bir denizci. Keşif yolculuğunda Avustralya kıtasını dolaşmış ve 1642 yılında Yeni Zelanda'ya ulaşmış ilk Avrupalıdır.
Avustralya adası olan Tazmanya (önceki adı Van Diemen's Land), Avustralya ve Yeni Zelanda arasında kalan Tasman Denizi ve Yeni Zelanda'daki Abel Tasman Milli Parkı onun ismi ile adlandırılmıştır.
 
Ce: Kaşifler Biyografiler

Leif Ericson, (Eski İskandinavca: Leif Erícsson [1] , D: ?970 - Ö: ?1020 [2] ) İzlanda'lı deniz kâşifi ve Amerika Kıtası'na ilk ayak basan Avrupalıdır. Bugün Kanada sınırları içinde kalan Newfoundland'u bulmak için yola çıkmış ve kıtanın farklı bölümlerini keşfetmiştir.
 
Ce: Kaşifler Biyografiler

Roald Engelbregt Gravning Amundsen (1872-1928), Güney Kutbu'na ulaşan ve Kuzeybatı Geçidi'ni aşan ilk denizci olan Norveçli kaşiftir

Arkadaşları arasında 'Viking' lakabıyla tanınıyordu.
Aslında amacı Kuzey Kutbu'nu keşfetmektir, ama 1909'da Frederick Cook ve Robert Peary, Kuzey Kutbu'na gidince 1910'da yolunu Güney Kutbu'na çevirir.
Bu kez de güney için yarış başlar. 20 Kasım 1911'de dört kişilik ekibi ve 150 köpekle yola çıkar. Ancak yolda erzakları bitince köpeklerin bir kısmını yerler. 14 kasımda, Robert Falcon Scott'dan 35 gün önce Güney Kutbu'na varır.
1893'te bir fok gemisinde denizciliğe başlayan Amundsen, dünyanın çeşitli kıyılarında dolaştı, değişik gemicilik teknikleri, buharlı gemiler ve bilimsel denizcilik yöntemleri konusunda uzmanlaştı.
Kuzey Kutbu'nun kaşifi Nansen'in de yüreklendirmesiyle, Atlas Okyanusu'nu Büyük Okyanus'a bağlayan deniz yolunu bulmayı aklına koydu.
İlk denemeleri başarılı sonuçlar verdi ve iki okyanusu birbirine bağlayan deniz yolunun varlığı kesinlik kazandı. Daha önce geçilememiş olan Kuzeybatı Geçidi'nin baştan sona kadar gemiyle aşılabileceğini gösteren ilk gemici oldu.
Amundsen, 16 Haziran 1928'de, kaza geçiren arkadaşı Nobile'yi aramak amacıyla Kuzey Kutbu'na uçtu. Kendisinden bir daha haber alınamadı. Kuzey Buz Denizi'ne düştüğü sanılıyor.
 
Ce: Kaşifler Biyografiler

Thor Heyerdahl (d. 6 Ekim 1914 Lanvik, Norveç - ö. 18 Nisan 2002 Andora, İtalya), Norveçli antropolog ve kaşif.
Henüz Oslo Üniversitesi'nde son sınıf öğrencisiyken zooloji çalışmaları yapmak üzere Güney Büyük Okyanus'daki Markiz Adaları'na gitti. Burada Polinezyalıların destanlarını, dillerini ve taş işleme yöntemlerini inceledi. Adalara ilk insanların İnkalar devrinden önce deniz yoluyla Peru'dan gelmiş olabileceği sonucuna vardı ve eski halkların göçlerinde deniz yolculuğunun önemli rol oynadığını ileri süren bir nazariye kurdu. 1947'de beş arkadaşı ile eskiden Güney Amerika yerlilerinin kullandıkları cinsten, belsem ağacından bir sal yaparak nazariyesinin doğruluğunu denemek üzere Peru kıyılarından yola çıktı. Kon-Tiki adı verilen sal 6.600 km yol aldıktan sonra Polinezya kıyılarındaki kayalıklara vardı. Heyerdahl'ın dünyaca ünlü kitabı Kon-Tiki bu yolculuğu anlatır. Heyerdahl, daha sonra papirüsten yapılmış bir tekneyle (Ra I)Fas'tan yola çıkarak Güney Amerika'ya varmak istedi. Böylece eski devirlerde bu tür bir yolculuğun yapılıp yapılamayacağını ortaya çıkaracaktı. Fakat teknesi bir süre sonra suya dayanamaz duruma gelince yolculuğunu yarıda kesmek zorunda kaldı. Fakat, 1970'te Ra II adlı teknesiyle yolculuğu tamamladı.
 
Ce: Kaşifler Biyografiler

Bartolomeu Dias, (yaklaşık 1450 - 29 Mayıs, 1500), Portekizli denizci ve kaşif. Afrika kıtasının güney ucu olan Ümit Burnu'nu ilk kez gemiyle dolaşan kişidir.

Biyografi

Dias'ın keşif gezilerinden önceki hayatı tam olarak bilinmemektedir.Büyük ihtimalle Gil Eanes ile 1434 yılında Kap Bojador'u dolaşan Joao Dias'ın ve tüccar, kaşif olan 1444 yılında Afrika'nın en batı ucunu keşfeden, bugünkü Senegal kıyılarına ulaşan , Terra dos Guineus 'un kaşifi Diniz Dias ile akrabalığı olduğu tahmin edilmektedir.

Keşifleri

Dias 1486 da Portekiz Kralı II. Joao'dan gizli tutulması gereken bir görev alır. Bu görev Afrika kıtasının en uç noktasına gitmek, burayı dolaşmak ve eğer mümkünse Hindistan'a kadar giderek bu deniz yolunu keşfetmektir .
Kendisine bu görev için 3 gemi verildi.Filo Afrika kıyıları boyunca ilerleyerek ,daha önce portekizlilerin inmediği kadar güneye inrerek bugünkü Namibya kıyılarına çıktı. Daha sonra Golfo de São Tomé 'yi (bugünkü Spencer Bai) geride bırakan Dias bugünkü Güneybatı Afrika'da Lüderitz Körfezi'nde karaya çıktı. Burada (padrão) denilen Portekiz Krallığını simgeleyen ve burasının Portekiz'in egemenliğine geçtiğini vurgulayan kraliyet armalı ilk direkleri dikti.Daha sonra şiddetli kuzey rüzgerına ve fırtınaya tutulan filo rotasını güneye kaydırmak zorunda kaldı.
Bir kaç gün sonra hava sıcaklığı iyice düşünce rotasını tekrar kuzeye çeviren Dias, burada üzerinde yaşam olan bir koya rastladı ve buraya Angra dos Vaqueiros adını verdi. Bugün burasının Afrika'nın güney kıyılarındaki Mosselbai olduğu tahmin ediliyor. Buradan rotasını doğuya cevirip Algoa Bai'ye girdi ki 12 Mart 1488 tarihinde, buraya yakın Kap Padrone 'de bir armalı direk daha dikti. Mürettabattaki huzursuzluğun yavaş yavaş artması neticesinde ,isteği dışında doğuya yöneldi ve Groot Vis nehrinin ağzına ulaştı. Burada artık yönün kuzeye doğru döndüğü fark ediliyordu. Böylece Dias 70 yıldır aranan ,Afrika'yı dolaşarak Hindistan'a açılan yolu keşfettiğini fark etmiş oldu. Dias aslındaÜmit Burnu'nu dolanmıştı. Ancak mürettabatında baş gösteren bir hastalıktan dolayı geri dönmek zorunda kaldı.
Geri dönüş yolunda Ümit Burnu'nu Fırtınalar Burnu olarak adlandırdı. Bugünkü isim olan Ümit Burnu ,Portekiz Kralı Joao tarafından , yakında Hindistan yolu keşfedilecek ümidiyle verilmiştir. Bazı kaynaklar ise bu ismin, gemicilerin moralini bozmamak gayesi ile değiştirildiğini söyler.
Dönüşte Tafelbai körfezinde (bugünkü Capetown) 1. Mayıs 1488 tarihinde son arma direğini dikti. Angola sahillerinde bir müddet konaklayan Dias 16 ay sonra , Aralık 1488 sonunda Portekiz'e geri döndü.
Bu seyahat gizli tutulduğundan elde yazılı olarak detayları anlatan bir belge ve çizimler hiç mevcut olmamıştır.
Dias'ın dönüşünden sonra ilk Hindistan yolculuğu için sadece danışmanlık yapmış, bu yolun deniz haritalarını oluşturmuş ve bu yolu takip edecek gemilerin donanımlarından sorumlu olmuştur. Bununla birilkte yolculuğa çıkan Vasco da Gama'ya Cabo Verde (Yeşil Burun) Adaları'na kadar eşilk etmiştir. Kral II. Joao'nun yerine geçen I. Manuel'in niçin Dias'ı degil de Vasco da Gama'yı görevlendirdiği bilinmiyor.
Dias 29 Mayıs 1500'de Güney Afrika açıklarında (kendi keşfi olan Ümit Burnu yakınlarında) yakalandığı bir fırtınada bütün mürettabatıyla birlikte ölmüştür.
 
Ce: Kaşifler Biyografiler

Gonçalo Coelho (15. /16. yüzyıl), Güney Atlas ve Güney Amerika sahillerini (1502'de Brezilya ve daha güneyine deniz yolculuğu) keşfeden Portekizli kaşiftir.
 
Ce: Kaşifler Biyografiler

Vladimir Klavdiyeviç Arsenyev (Rusça: Влади́мир Кла́вдиевич Арсе́ньев) (1872 - 1930), Rus Uzak Doğusunda askeri seyahatler yapan yazar, kâşif ve botanikçi.
Doğu Sibirya florası için çok sayıda yeni bitki türü tanımlamıştır. Yerli bir kapan avcısı olan Dersu Uzala ile birlikte Ussuri havzasında 1902 ile 1907 yılları arasında yaptığı askeri haritacılık seyahatlerini Ussuri Diyarında (По Уссурийскому Краю 1921) ve Dersu Uzala (Дерсу Узала 1923) adlı kitaplarda anlatmıştır.
Arsenyev’in Vladivostok'ta bulunan aile evi, yazarın adını taşıyan bir müzeye dönüştürülmüştür
 
Ce: Kaşifler Biyografiler

Dmitri Yakovleviç Laptev (Дмитрий Яковлевич Лаптев), bir Rus kutup kâşifi ve Koramiraldir.
Laptev kariyerine 1718 yılında donanmada öğrenci olarak başladı. 1739—1742 yılları arasındaki keşif gezilerinde Lena Nehri'nden, Kalima Irmağı'na kadar olan kıyı şeridinde bir deniz tespit etti. Laptev daha sonra Baltık Filosu'nda çalıştı, 1762 yılında emekli oldu, keşfettiği yerler bugün de onun ismi ile adlandırılmaktadır
 
Ce: Kaşifler Biyografiler

Vitus Jonassen Bering (d. Ağustos 1681 - ö. 19 Aralık 1741) Danimarka'da doğmuş; Rusya Deniz Kuvvetleri'nde kaptan (kumandan) olarak Ruslar tarafından İvan İvanoviç ismiyle tanınarak hizmet etmiştir. Danimarka'nın Horsens şehrinde doğan Bering, Bering Adası'nda ölmüştür
 
Geri
Üst