Kedilerde tüy dökme nedenleri nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Kedilerde tüy dökme nedenleri nelerdir ?
Hayvanları çok seviyorsunuz ve bir kedi sahiplenmeye karar verdiniz. Kedinizle tarifi imkansız güzel anlar geçireceğiniz garanti. Ancak kedinizin tüy dökme sorunu canınızı sıkabilir. Kedinizin güzel tüylerini kaybettiğini görmek üzücü olabilir ve , altta yatan bir sorunun işareti olabilir. Bir miktar tüy dökümü normal olsada aşırı tüy dökümü bazı şeylerin ters gittiğinin emaresi olabilir. Bununla birlikte, alopesi , kedilerde oldukça yaygındır. Kedilerde bölgesel tüy dökülmesi bir çok nedene bağlı olabilir. Bunlardan bazıları, parazitler, endokrin sistem bozuklukları, bağıklığı ile ilgili sorunlar, deri enfeksiyonları , stres, beslenme bozuklukları, travmalar, allerjiler dir. Bu nedenlerden dolayı kedilerde bölgesel kelleşme görülebiliyor. Makalemizin devamında kedilerde tüy dökmenin nedenleri ve tedavisi tüm detayları ile ele alınacaktır. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin..




kedilerin tüy dökmesi nasıl engellenir.jpg






Kedilerin tüy dökmesi ne kadar sürer ? Kediler mevsim geçişlerinde bir miktar tüy dökebilir bu normaldir. Ancak stres, sağlıkısz beslenme, gebelik,doğum gibi faktörlerde tüy dökmesine neden olabilir. Kedilerde tüy dökümünü azaltmak için düzenli olarak tüylerin fırçalanması gerekir. Tüy dökümü uzun sürerse altta yatan başka nedenler olabilir. Buda tüy döküm süresini uzatabilir. Kedi tüy dökümü engelleme tamamiyle mümkün değil. Ancak kısmende olsa kedinizin tüylerinin dökülmesini önlyebilirsiniz. Kedi tüy dökme aşısı fiyatı , bununla ilgili bir kaynak bulamadık. Ancak kedilerde tüy kalitesini artıran bazı madde ve ilaçlar vardır. Kedilerde tüy dökülmesi için ilaç şayet tüyler dermatit, enfeksiyon pire allerjisi gibi durumlardan kaynaklanıyorsa önerilebilir.


kedilerin tüy dökmesi ne kadar sürer.jpg







Kedi tüy dökülmesi yumurta takviyesiyle önlenebilir mi ? Pişirilmiş yumurta akı kedilere çok iyi gelir. Tüy dökümünü kısmende olsa önleyebilir. Tımar kedilerin kendilerini temiz tutmaları ve ciltlerini sağlıklı tutmaları için çok önemlidir. Bununla birlikte, aşırı tımar saç dökülmesine ve diğer yan etkilere neden olabilir. Vücutta artan steroid seviyeleri gibi hormonal dengesizlikler tüy dökülmesine neden olabilir. Diğer bir neden cilt alerjileri veya alerjik bir reaksiyon olabilir. Pireler, keneler ve akarlar gibi parazitler kaşıntıya, iltihaplanmalara ve tüy dökülmesine neden olabilecek lezyonlara neden olabilir. Kedilerde tüy dökümü belirtileri arasında tüylerini kaybetmesi yer alır. Diğer belirtiler kaşıntı, yalama ve kendilerini ısırmayı içerir. Kedinizin pire varsa ısırma davranışı yaygındır.




kedilerde tüy dökülmesine ne iyi gelir.jpg





Kedilerde tüy dökme sebepleri



Çeşitli koşullar kedilerde tüy kaybına neden olabilir. Alopesi, hastalıklar, enfeksiyonlar, toksinler, kanser, alerji veya istilaların belirtisi olabilir. Doğumda veya doğumdan hemen sonra meydana gelen tüy dökülmesi sıklıkla rahimdeki veya kalıtsal bozukluklardaki yanlış gelişme ile ilgilidir. Kedilerde ve diğer evcil hayvanlarda bazı yaygın tüy dökme nedenleri şunlardır: Bakteriyel enfeksiyonlar, Mantar enfeksiyonları ,Paraziter enfeksiyonlar, Cilt travması , Alerjik reaksiyonlar, Doğum kusuru ,Kalıtsal koşullar , Beslenme eksiklikleri ,Hormonal dengesizlikler, Sürtünme, Stres , Otoimmün hastalıklar, Tiroid hastalıkları ,Şeker hastalığı, Kanser veya tümörler ,Kanser tedavileri , Bazı ilaçlar ,Zehir veya toksinler Pireler, bitler veya akarlar...


Kedilerde tüy dökme tedavisi

Yiyecek alerjileri bir kedide saç kaybına neden olabilir bazı yiyeceklerin ortadan kaldırılmasını gerektirebilir. Bazı kediler hamilelik ve emzirme döneminde belirgin bir tüy dökülmesi yaşarlar. Hipotiroidizm ve diğer hormonal dengesizlik sorunları olan kediler tüy dökümü yaşayabilir. Stres ve kaygıda tüy dökmenin nedenleri arasındadır. Kedi tüy dökülmesi için tedaviler şunlardır:


İlaçlar
Takviyeler
Enjeksiyonlar
Merhemler ve losyonlar
Diyet değişiklikleri
Bazı durumlarda bile davranış terapisi



Son olarak, tüy dökülmesinin bir diğer ana nedeni “psikojenik” alopesidir. Başka bir deyişle, kediniz sinirlilik, endişe, korku veya stres gibi psikolojik faktörlerden dolayı tüylerini çekiyor veya çiğniyor. Tüy çekme ve çiğneme davranışı, bir şeylerin yanlış olduğu ve kedinizin rahatsız olduğunun bir işaretidir. Tüy dökülmesinin geçici nedenleri de vardır. Tıpkı insanların daha fazla saç kaybettikleri aşamalardan geçmesi gibi, kediler de öyle. Bununla birlikte, kedinizin tüylerinde herhangi bir değişiklik fark ediyorsanız veya kel alanları geliştiriyorsa, veterinerinize danışmanız önemlidir. Bazen tüy dökülmesi , müdahale gerektiren tıbbi bir sorundan kaynaklanır, çünkü bunun nedeni, kedinizin genel sağlığı ile ilgili daha ciddi ve sistemik sorunlara neden olabilir.


Kedilerde tüy dökülmesini önleme



Tıpkı insanlar gibi, kediler bazen diyetleri veya çevreleri nedeniyle oluşabilecek alerjilere maruz kalabilir. Alerjisi olan kediler genellikle kaşıntılı, tahriş olmuş cilt gelişir ve bu bölgelerde nihayetinde kaşınma tüy dökülmesine neden olabilir. Kedi tüy dökülmesinin bir başka nedeni, bir tür mantar enfeksiyonu olan saçkırandır. Bu enfeksiyon tüylerde , pençelerde ve cildin dış katmanlarında meydana gelir. Bazı kediler saçkırandan etkilenmezken, bazılarında saç dökülmesine neden olur, bu da özellikle vücut, kafa ve kulaklarda görülebilir dairesel lekeler oluşturur. Saçkıran diğer hayvanlara olduğu kadar insanlara da bulaşıcıdır.


Hijyen ve fırçalama : tüy bakımı, bir kedinin temel rutininin içine entegre edilmeli, böylece kürk güçlü kalacaktır.
Su kabına taze su ekleyin : Kedinizin suyunu günde 3 defa değiştirin bu onun daha fazla su tüketmesine yardımcı olacak . Su tüketimi tüy dökülmesini önleyebilir.
Olası istilaları önleyin : Kediniizn tüy dökülmesi saçkıran veya pirelerden kaynaklanıyorsa, aşırı önlem almalıyız. Saçkıranlara neden olan mantar , diğer mantar , bakteriyel ve hatta viral enfeksiyonlar gibi çok bulaşıcıdır . Kedinizin bakımını yapmak bunları önleyebilir

Diyet : Yeterli vitamin ve mineral içeren uygun bir diyet bir kedinin tüylerini korumasına yardımcı olur. Bu, kürk kalitesini ve büyümesini artırmak için doğru proteinleri, mineralleri, vitaminleri ve yağ asitlerini sağlamak anlamına gelir.

Stres : Stres tüy dökülmesine katkıda bulunan bir faktör olduğundan, yaşamlarını mümkün olduğunca stressiz hale getirmemiz gerekir.

İnsanlarda olduğu gibi hormon yüksekliği yetersizlikleri de kedilerde tüy dökülmesine neden olabilir. Ek olarak, kediler, çevrelerindeki değişikliklere karşı çok hassas olmaları nedeniyle çocuklar gibidir. Hareketli veya diğer stresli değişikliklerin kaygısı tüy dökülmesine neden olabilir. Diyet, kedilerde tüy dökülmesinin önlenmesinde ve tedavisinde büyük bir fark yaratabilir. Protein, tercihen somon veya hindi bakımından yüksek bir gıda en iyisidir. Bu etler, bir kedi için en sindirilebilir proteinleri sunar. Bir kedinin diyetini E ve B vitaminleri ile desteklemek de sağlıklı olabilir. Kedinizin laboratuvar sonuçları normalse ve başka nedenlerin kanıtı yoksa, kedinize yardımcı olmak için daha sonra ne yapacağınızı merak edebilirsiniz. Psikojenik alopesi duygusal stres, endişe ve hayal kırıklığı durumlarına dayandığından, kediniz için stresi en aza indirmeye odaklanın..


Yiyecek alerjileri veya zayıf bir diyetin yol açtığı tüy dökülmesini önlemenin en iyi yolu, kedinize başlangıçtan itibaren sağlıklı bir yiyecek ile beslemektir. Birinci bileşenin et, tercihen somon veya hindi olduğu protein bakımından zengin yiyecekler seçin. Sığır eti veya hatta tavuk gibi diğer etler, kedinize gerekli tüm besin maddelerini sağlayamayabilir. En iyi besinler kedi sağlığını korumak için en sindirilebilir bileşenlere sahip olacaktır. Bazı veteriner hekimler, balık temelli gıdaların hipertiroidizme yol açabileceği konusunda uyarır; ancak, bu genellikle sadece son derece düşük gıdalı bir durumdur. Bu bozukluğu önlemek için, kedinizin diyetini E Vitamini ve B Vitamini takviyesiyle güçlendirin. Ayrıca kedinize sağlıklı bir ortam sağlayın. Burada sunulan bilgiler profesyonel veteriner teşhis ve tedavisinin yerini almaz. Kedinizde herhangi bir tüy dökülmesi belirtisi varsa, veterinere götürün..
 
Geri
Üst