Kemik erimesi nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Kemik erimesi nedenleri ve tedavisi
Sağlam kemikler sağlığınız için önemlidir.Birçok faktör kemik kaybına yol açar. Yaş gibi bazı faktörler kontrol edilemez. Ancak, basit adımlarla kemik erimesi önlenebilir. Bir kişinin yaşam süresi boyunca yeterli miktarda kalsiyum almaması, osteoporoz gelişme riskini önemli ölçüde artırır. Düşük kalsiyum diyeti, düşük kemik kütlesi, hızlı kemik kaybı ve kırılmış kemik ile ilişkilidir. Makalemizin devamın da kemik erimesi,kemik erimesinin nedenleri,kemik erimesinin tedavisi gibi detayları bulabilirsiniz.

kemik erimesi.jpg






Kemik kaybı sessiz bir durumdur. Hiçbir belirtisi yoktur ve yıllar içinde yavaş yavaş ortaya çıkar.Kemik kaybı hem kadınları hem de erkekleri etkilesede kadınlarda daha sık görülmektedir. Osteopeni ve osteoporoz, ilişkili durumlardır. Osteopeni kemik yoğunluğunun azalması, kemik zayıflamasına ve kemik kırığı riskinin artmasına neden olan bir kemik durumudur. Osteopeni ile osteoporoz arasındaki fark, osteopenide kemik kaybının osteoporoz kadar şiddetli olmamasıdır. Yaşam boyu herkes hemen hemen kemik kaybı yaşayacaktır.

Osteoporoz nedenleri belirtileri ve tedavisi



Osteoporoz, vücut çok fazla kemik kaybettiğinde, çok az kemik yaparken veya her ikisinde birden ortaya çıkan bir kemik hastalığıdır. Bir kemiğin parçalanması, özellikle yaşlı hastalarda osteoporozun ciddi bir komplikasyonudur. Osteoporotik kemik kopmaları, muhtemelen kalça, omurga veya bilekte görülür, ancak diğer kemikler de kopabilir. Sürekli ağrıya neden olmanın yanı sıra, osteoporoz bazı hastaların boylarını kaybetmesine neden olur. Osteoporoz hareketliliği sınırlayabilir, bu da genellikle depresyon hissine yol açar. Osteoporoza genellikle sessiz bir hastalık adı verilir çünkü kemiklerin zayıflamış olduğunu hissedemez.

Bir kemiğin parçalanması osteoporozun ilk belirtisidir ya da bir hasta üst sırt eğriliğini fark edebilir. Yükseklik kaybı yaşıyorsanız veya omurganız bükülüyorsa derhal doktorunuza veya sağlık uzmanınıza danışın. Bazı ilaçlar, başka koşullar için kullanmanız gerekse bile, kemiklerinize zararlı olabilir. İlacı yüksek dozlarda veya uzun süre alırsanız, kemik kaybı genellikle daha fazladır. Sağlık uzmanınızla birlikte aldığınız ilaçların riskleri ve yararları ve kemiklerinizi nasıl etkileyebilecekleri hakkında konuşmak önemlidir. Steroid ilaçlar bazı koşullar için can kurtaran tedaviler olabiliyor olsa da, kemik kaybına ve osteoporoza neden olabilirler.

D vitamini yüksek bir diyetle beslenin

D vitamini , vücudun diyetten kalsiyumu emmesi için önemlidir. Yeterli miktarda D vitamini olmadan insanlar yediği gıdalardan kalsiyumu ememezler. Yeterli miktarda kalsiyum gıdalardan absorbe edildiğinde, vücudun kemiklerden kalsiyumu alması gerekir, bu da kemik kaybına neden olur ve zayıf kemiklere neden olur. D vitamini iki kaynaktan gelir. D vitamini, doğrudan güneş ışığına maruz bırakılarak deride üretilir ve diyetten gelir. Birçok kişi doğal olarak D vitamini alır. Ayrıca tahkim edilmiş süt ürünleri, yumurta sarısı, tuzlu su balıkları ve karaciğerde bulunur .

Egzersiz

Çocukluk ve ergenlik dönemindeki fiziksel aktivite, kemik yoğunluğunu ve gücünü arttırır. Düzenli olarak egzersiz yapan çocukların pik kemik yoğunluğunu egzersiz yapmayanlara göre daha yüksektir. Kemik kaybını önlemeye yönelik en iyi egzersiz, yer çekimine karşı etkili ağırlık taşıma egzersizidir. Bu tür egzersizler yürüyüş , koşu, merdiven tırmanışı, tenis oynamayı ve dansı içerir. İkinci egzersiz türü dirençtir. Yaşlılar, osteoporozlu kişiler ve yetişkinlik döneminin çoğunda egzersiz yapmamış kişiler herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce sağlık uzmanlarıyla görüşmelidir.


Sigarayı bırakın

Sigara , kemiklerde olduğu kadar kalp ve akciğerler için de kötüdür . Sigara içmeyen kadınlara kıyasla sigara içen kadınların östrojen düzeyleri daha düşüktür. Daha düşük östrojen seviyeleri, artmış kemik kaybına yol açar. Sigara içen kadınlar genellikle daha erken menopoza maruz kalır . Menopozdan sonraki ilk birkaç yılda kemik kaybının en hızlı olduğunu unutmayın , ancak postmenopozal dönemde bile devam etmektedir. Sigara içen erkekler ve kadınlar diyetlerinden daha az kalsiyum emebilir. Diyetten daha az kalsiyum, kemik kaybına yol açar.

Osteopeni , osteoporoza dönüşebilen erken kemik kaybı belirtilerini ifade eder . Osteopeni ile kemik mineral yoğunluğu normalden düşüktür. Osteopeni olan herkes osteoporoz geliştiremez. Osteopeni olan bir kişinin, kemiklerinin daha da kötüleşmesini önlemek için, sağlıklı bir diyet yemeyi , düzenli kilo verme egzersizi yapmayı , kafein ve alkolü kesmeyi ve sigarayı bırakmayı da içeren yaşam tarzı değişiklikleri vardır . Sevgili okurlarımız kemik kaybıyla ilgili makalemizi incelediniz. Kemik kaybı ile ilgili sorularınızı ve yorumlarınızı bizlerle bu başlık altın dan payaşabilirsiniz.
 
Geri
Üst