Kepek Ve Kafa Derisi Kaşıntısı Sebepleri...Çözümleri İçin Öneriler....

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Kepek Ve Kafa Derisi Kaşıntısı Sebepleri...Çözümleri İçin Öneriler....
Kepek Sorunu Ve Kafa Derisi Kaşıntı Sorunu
Kepek Nasıl Önlenir?




Çoğu kişinin sorunu olan kepek ve kimi zaman buna bağlı olan ya da bağlı olmayan kafa derisi kaşıntıları bizi deli eder..Peki kepek denilen şeyden nasıl kurtulabiliriz...Kaşıntıyı nasıl geçirebiliriz...Nasıl bakım yapmamız gerek...Hepsinin cevabı aşağıda...




kepek.Jpeg-10d.jpg


Kepek nedir?


Kepek, bebeklik dönemindeki konağa benzer, ince, minik döküntülerdir. Bunun çok daha ileri formu da “seboreik egzema”dır. Yani daha kalın kabukların, kaşıntıların olduğu tablodur. Kepek, genelde çok fazla kaşıntıya neden olan bir durum değildir. Özellikle saç derisi yağlı olan kişilerde daha çok görülen bir problemdir.

Kepek Nasıl Önlenir
?

Kepeğin oluşumunda “pitrosporium” denilen mantarın rolü vardır. Bu mantar bize dışarıdan bulaşmaz, hepimizin taşıdığı bir mantardır. Ama yağlı ortamda miktarı daha çok artar ve kepeğin oluşumunda bir faktör olarak karşımıza çıkar.

Kepek her yaşta görülebilir. Bebeklikte seboreik egzama şeklinde ortaya çıkabilir. Ama özellikle ergenlik dönemi ve genç yaşlarda daha yoğun olan bir problemdir. Stresli yaşam biçimi, yağ salgısının gençken daha fazla olması, kepek probleminin daha belirgin hale gelmesine neden olur. Yaşlandıkça kepek problemi azalır. Ancak parkinson gibi bazı nörolojik hastalıklarla birlikte kepek problemi görülebilir.
Saçlarda kepek neden olur?

Kepek, daha çok yağlı cildi olanların bir sorunudur. Kişiler genellikle, “Saç diplerim çok kuruyor” diye gelirler. O pul pul dökülme hali, bir kuruluk gibi algılanır, ama esasında bu kişilerin saçları genel olarak yağlıdır. Tabii kuru bir ciltte de kepek problemi olabilir.

Direkt olarak besinlerle bir ilişkisi yoktur kepeklenmenin. Ancak dolaylı bir ilişkiden söz edebiliriz. Örneğin kişi çok baharatlı, ağır yemekler yiyor ve sıcak gıdalar alıyorsa yağ salgısı artabilir. Bu da kepeklenmeye yol açabilir.

Fizyolojik, normale yakın sayabileceğimiz bir durumdur kepeklenme. Hastalıklarla birlikteliği çok fazla yoktur. Ancak özellikle yaşlılarda parkinsonla birlikte görülebilir.

Kepekten kurtulmak için ne tür şampuanlar kullanabiliriz?

Kepek şampuanları;Kepek probleminde mantarın rolü vardır. İçinde mantar ilacı olan “ketokonazol” bulunan şampuanlar dünyada çok yaygın bir şekilde kullanılıyor. Yine antimikrobiyel, antinikotin, katranlı şampuanların antienflamatuar, yani bilinmeyen şekilde oluşan iltihabi reaksiyonu geriletici özellikleri vardır. Bu şampuanlara yağlanmayı azaltıcı etken maddeler de konulabiliyor. Yağlanmayı ve bakterinin sayısını azaltmak, kepek probleminin de ortadan kalkmasına yardım edebilir. Ancak sorunun çözülebilmesi için bu şampuanların devamlı kullanılması gerekir.

Bazı mantar içeren şampuanların çok uzun süreli kullanımını önermiyoruz. Bunlar dönüşümlü kullanılabilir. Sık kullanılması da zarar verebilir. Hatta bazen her gün yıkanmak da kepeğin artmasına neden olabilir. Her gün yıkanmak, saçın kurumasına neden olabilir, cilt refleks olarak yağ salgısını daha çok artırabilir. Dolayısıyla doktor ve hasta konuşarak, saç yıkama sıklığı belirlenmelidir.

Kepek sorunu olan bir kişi, haftada ortalama üç gün yıkanabilir. Ama bazı insanlar saçlarını her gün yıkamaya gereksinim duyarlar. Gereksiz yere her gün yıkanmak, aşırı kuruluğa yol açar. Özellikle kepek şampuanlarının saçta yaptıkları en belirgin etki kurumadır. Saçın kalitesinde bir azalmaya neden olabilirler. Her gün yıkanılması gerekiyorsa da haftada üç gün kepek şampuanı, diğer günlerde normal bir şampuan kullanmayı önerebiliriz.

Kepek sorununda şampuanlar işe yaramazsa ne yapabiliriz?

Kepek şampuanlarının yetmediği durumda; örneğin kızarıklık, kaşıntı kepeğin daha belirgin olması gibi seboroik egzamaya giden bir durum varsa, mantar ilaçlarını önerebiliriz. Krem, losyon ya da ağızdan hap şeklinde verebildiğimiz gibi bazen kortizon da kullandırabiliyoruz. Ancak kepek problemi genel olarak bunlara ihtiyaç duymaz.

Hastalığın tipine göre bir şampuan, yüzde 90-95 başarı sağlar. Şampuanı bıraktığınız anda yine kepek problemi olabilir. Sorun, yaş ilerledikçe azalabilir. Ancak şampuanların düzenli kullanılması halinde kepeklenme önlenebilir.

Dolayısıyla kepek, tedavi edilebilir bir problem değil, önlenebilir bir problemdir diyebiliriz.

Kepek ne zaman sorun olarak kabul edilmeli?

Kepek, bir dermaotoloji uzmanına başvurmayı gerektirebilecek bir şeydir. Bu, kişinin yaşam biçimiyle de alakalıdır.

İş hayatında zor durumda bırakacak şekilde kepeklenme oluyorsa ya da kaşıntı sorunu varsa, hekime başvuru hızlanabilir.

Hafif kepeklenmede de en azından doktordan bir şampuan önerisi almakta fayda vardır. Ayrıca bu kepeklenmenin bir seboreik egzama belirtisi olup olmadığının doktor tarafından teşhis edilmesi gerekir.

Kepeğe karşı etkin bir silah: Isırganotu

Başta kanser olmak üzere, kansızlık, böbrek taşı, romatizma, varis gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ısırganotu, sorunlu saçların da ilacı. Isırganotu, sağlığımız üzerindeki yararlarının yanı sıra; ergenlik sivilcelerini yok ediyor, saçları canlandırıyor dökülmesini önlüyor, sıkılaştırıyor ve kepeği gideriyor.

1- Yarım litre taze kaynatılmış su içine, 5 poşet ısırganotu çayını ilave edin. Kabın ağzını kapatın ve 5-10 dakika demlendirip, soğutun. Elde ettiğiniz bu infüzyonu saçlarınızı yıkayıp duruladıktan sonra durulama suyu olarak kullanın. Saç diplerine yapacağınız masaj, zaman içinde saç kaybını önler, saçları güçlendirir ve kepek oluşumuna engel olur. Ayrıca bu infüzyonu tonik olarak kullandığınızda cildiniz de sıkılaşır.

2- 100 gram dulavrat otu kökü, 100 gram ısırganotu kökü ve 60 gram simsir ağacı yaprağını iki litre sirke içine bırakın. Bitkileri sekiz gün sıcak bir yerde dinlendirdikten sonra süzün. Elde edeceğiniz sıvıyla kafa derisine masaj yapın. Düzenli olarak yapacağınız masaj sayesinde saçlarınız kısa zamanda eski gücüne kavuşacak.

3- Kepeğe karşı 2 bardak dolusu kaynar derecedeki suya 1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış hindiba çiçeği(sarı saçlara), veya bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış ısırganotu yaprağı(kumraldan esmere kadar) ekleyin ve soğuyana kadar demlenmeye bırakın. Sonra süzün ve saçlarınızı durulanırken, kafa derisine de hafif masaj yapın.

4- Kafa derisi kaşıntısına karşı ¼ litre elma sirkesi kaynama derecesine kadar ısıtın (ama kaynatmayın) ve içine 1 avuç dolusu ısırganotu yaprağı ekleyin. 15 dakika demlendikten sonra süzün, saçlarınızı bu suyla durulayın ve kafa derisine masaj yapılır.
 
Geri
Üst