Kına kullanmanın hükmü

  • Konbuyu başlatan İslami Yazar
  • Başlangıç tarihi
İ

İslami Yazar

Forum Okuru
Kına kullanmanın hükmü
Kına arap yarımadasında yaygın olarak yetişen ağaçların yapraklarından elde edilmektedir. Sade olarak kullanıldığı gibi, çivitle karıştırılarak ta kullanılır. Kınanın kültürümüzde önemli yeri vardır. Bir Hadisi şerifte şöyle burulur; Kına yakın. Zira güzelliğinizi, gençliğinizi ve nikah sevginizi artırır. Kına genelde süslenme amacı ile kullanılsa da bir çok tıbbi hastalıkların tedavisin de kullanılmaktadır. Kınanın saymakla bitmeyen yararları vardır. Peygamber efendimiz, başından rahatsız olana Git hacamat ol ayağından rahatsız olana Git ayağına kına koy derlerdi. Uzun yıllar boyunca süs aracı olarak kullanılan kına aslında tıbbi amaçlı olarak da farklı medeniyetler tarafından kullanılmıştır.


Kına kullanmanın hükmü.jpg



Kına yakmak eski İslam geleneklerindendir. Bir çok hadiste kınanın önemine faydasına değinilmiş ve önerilmiştir. Peygamber efendimiz Müslümanları başka milletleri aynen taklitleri sakındırmak ve onlara bağımsız bir kişilik kazandırmak için emir ve tavsiyelerde bulunurdu. Saçı ve sakalı kına veya başka boya maddesi ile boyamak da bunlar arasındadır.


Kınanın rengi güzel bir kırmızıdır. Bu rengin sevgi ve muhabbet duygularını tetiklediği söylenir. Halk arasında kına Cennet Sıvası olarak kabul edildiğinden ve sevap sayıldığından kına yakılmaktadır. Ayrıca kendine has ve değişik bir kokusu vardır.


Kadının kına sürmesi haram mı ?


Kına ziynettir. Kadın kınalı elini, yabancı erkeklere gösteremez. O hâliyle dışarı çıkamaz. Erkek ise, zaten ziynet olduğu için kına yakamaz. Erkeklerin süs için el ve ayaklarını kınalaması mekruh sayılırken kadınların el ve ayaklarını kınalaması caizdir. Yabancı erkeklere göstermemek şartıyla, kadının her süsü caizdir.


Ölen birinin saçını kınalamak caiz midir?

Ölen birinin saçına kına yakmak caizdir.


Saça kına sürmek gusle mani midir kadınlar saçına kına sürebilir mi?

Saça kına sürmek gusle mani değildir. Boya malzemesi olarak kına kullanımını Allah Resulünün teşvik ettiği bilinmektedir. Bir hadiste şöyle buyurulur: Saçın beyazlığını değiştirmek için kullandığınız şeylerin en iyisi, kına ve keten bitkisidir.


Kına cilt hastalıklarından, saç dökülmesine, ateşli hastalıklardan iltihabi hastalıklara kadar birçok derdin devasıdır. Günümüzde gençler pek kınayı tercih etmese de orta yaştakiler kına sürmeyi seviyor. Kına peygamber tavsiyesidir, bir çok hadiste de kınayı kullanmamız nakledilmiştir. Kına ile ilgili detaylı konulara bilahare değineceğiz inşallah

.Selam ve dua ile.
 
Geri
Üst