Kısa dönem askerler için kılavuz

$ul€

Yeni Üye
Üye
Kısa dönem askerler için kılavuz
asker yemin töreni ne zaman olur askerler yemin töreni ne zaman olur
Kısa dönem askerler için kılavuz

selam_duran_asker_resimleri-7456.jpg



A) ASKERLİĞE BAŞLANGIÇ



1) Askerlik Durum Belgesi:

Üniversiteden mezun olduktan en fazla 6 ay veya evinize askeri bir evrak geldikten sonra; ikamet ettiğiniz veya kütüğünüzün bulunduğu yerdeki askerlik şubesine giderek edineceğiniz belgedir. Askerlik durum belgenizi 1 yıl tecil hakkınızı kullanarak alırsınız ve geç başvurursanız daha sonraki bir celpte askere gitme şansına sahip olursunuz.



Yanınızda bulundurmanız gereken evraklar

- Mezuniyet belgenizin/diplomanızın aslı veya noter onaylı örneği

- Nüfus cüzdanınızın aslı veya noter onaylı örneği

- İkametgâh belgeniz

- 6 adet vesikalık fotoğraf

- TC kimlik ve vergi numaralarınızdır



Evraklarla ilgili işlemleri yaptırdıktan sonra, boyunuzun ve kilonuzun ölçüldüğü kısa bir sağlık muayenesinden geçirilirsiniz.

Son olarak bütün evraklarınız onaylanır ve üzerinde ../../.. tarihine kadar askerlikle ilişiği yoktur yazan bir belge size teslim edilir. Bu tarih başvurduğunuz tarihten yaklaşık 1 yıl sonrasına rast gelmektedir. (tecil)



a) Askerlik Tarihi : Üniversite mezunları (sağlıkla ilgili bölümler için biraz daha farklı bir sistem geçerlidir) 1 yıl içerisinde 3 farklı celpte(dönemde) askere alınır; 30 Mart, 30 Temmuz, 30 Kasım. Eğer askerlik durum belgenizde yazan tarihten önceki bir celpte askerlik yapmak isterseniz, şubenize bir dilekçeyle başvurmanız gerekmektedir.



2) İlk Yoklama :

İlgili celbinizin bulunduğu ayın 15’i geldikten sonra şubenize giderek, kısa-uzun dönem, hangi sınıfta askerlik yapacağınızı seçeceğiniz ve sınava giriş tarihinizin size bildirileceği evrakları doldurmanız gerekmektedir. Bunların hepsi yırtmamanız, kırıştırmamanız, katlamamanız gereken kocaman bir zarfla size geri verilir, ayrıca bunu yanında yol parası olarak 3.5-4 YTL alırsınız.



a) Kısa Dönem Askerlik : Toplam 6 ay sürer ilk 12 günü zorunlu izin ve bunun dışında isteğe bağlı kullanacağınız 12 gün daha izin hakkınız vardır. Askerlikte geçireceğiniz toplam gün sayısı 156’dır. Acemilik 35 gün sürer. Daha sonra da katılacağınız usta birliğinin mesafesine göre 1,2,3 gün yol izni alır ve usta birliğinize size tarihte teslim olursunuz, eğer geç giderseniz askerliğinizin sonuna bu günler eklenir. Acemi birliğinizde kurs eri, usta birliğinizde çavuş statüsünde olursunuz.



b) Uzun Dönem Askerlik : Toplam 12 ay sürer, ilk 3 ayı acemi birliğinde, geri kalanı ise usta birliğinde geçer. Genelde mesleğinizle/mezun olduğunuz alanla ilgili işler yaparsınız. Acemilikten sonra ortalama 850 YTL maaş alırsınız. Usta birliğinin son ayı teğmen rütbesine yükselirsiniz, geri kalanında ise asteğmen rütbesiyle görev yaparsınız.



3) Sınav :

Takip eden ayın 1., 2. ve 3. günlerinden seçtiğiniz birinde şubenizde psikoloji ve zeka soruları içeren bir sınava ve sağlık muayenesine girersiniz. Yanınızda yoklama zarfı, tükenmez kalem, kurşun kalem ve silgi bulunması gereklidir. Sınav sonunda size bir izin kağıdı verilir ve ayın 12’sinde mesai bitiminden önce birliğinize teslim olmanız söylenir. Ayın 7’si veya 8’inde KKK’nın web sitesinde acemilik için gideceğiniz birlik açıklanır. Birliğinize katılana kadar izin belgenizi yanınızdan ayırmamanız gerekmektedir.


B) ACEMİ BİRLİĞİ

Bu bilgiler acemiliğini Kütahya’da Hava Piyade olarak yapacaklar için hazırlanmıştır. Diğer yerler ve sınıflar için sadece fikir verici olabilir.



1) Hazırlık:

Askere gideceğiniz gün yaklaştı ve artık kendinize ait bir valiz hazırlamanız gerekmektedir. Kış celbinde acemi birliğine gidecek bir erin valizine koyması gerekenler ise;



Gerekli Şeyler (Asker Valizi)



- Tıraş bıçağı

- Tıraş köpüğü veya jeli

- Eşofman (aynı zamanda pijama olarak da kullanılacak)

- Bol miktarda siyah çorap

- Bol miktarda yeşil iç çamaşırı

- Yeşil (sıfır yaka) yün bir kazak

- Boy ve el havlusu

- Çabuk kuruyan bir terlik

- Postalınızın içine koymak için taban veya keçe

- Pudra

- Şampuan (kepek şampuanı)

- Küçük bir sıvı sabun

- Diş fırçası, macunu

- Tırnak makası

- İğne, iplik

- Tıraş çantası

  • Siyah ayakkabı boyası, süngeri
  • Kolonya
  • 3 adet elbise askısı

2) Birliğe Teslim Olma:

Ayın 12’si civarında mesai saatinin bitimine kadar teslim olabilirsiniz. Daha erken teslim olma şansınız da vardır ama size hiçbir faydası olmayacaktır. Aynı gün içerisinde gece 12’ye kadar teslim olanların ve daha geç gelenlerin cezai süreçlerine bölük komutanları karar verir.


Nizamiyeden geçtikten sonra size kağıda yazılı bir numara verilir. İşlemleriniz bitene ve koğuşunuza yerleşene kadar hep bu sıra numarasıyla ilerlersiniz. Eğer sevdiğiniz bir arkadaşınız veya yeni tanışıp samimi olduğunuz birileri etraftaysa, sıra numaralarınızı beraber almanızı tavsiye ederim.




3) İşlemler:


Nizamiyeden geçtikten sonra kayıt binasına götürülürsünüz. Kayıt binasında valizleriniz aranır. Çakı, çengelli iğne, ilaçlar ve cep telefonları toplanır. Arama çok detaylı değildir, sokmak istediklerinizi valizinizin dibine gizleyebilirsiniz. Büyük bir ihtimalle aramadan sonra akşam 9-10’a kadar arada sadece akşam yemeğine götürülerek bekletilirsiniz. Daha sonra bir anda sıra numaralarınız okunmaya başlanır ve sıraya geçmeniz söylenir. Önce eksiklerinizi almanız için kantinden geçirilirsiniz, oradan duşlara geçilir(saç tıraşları nizami olmayanlar bu sırada tıraş edilir.), eşyalarınızı bir poşete koyduktan sonra 3 adet aşı vurulacağınız sağlık odasına ve askeri kıyafetlerinizin verildiği bir odada giyindikten sonra bütün eşyalarınızı alır ve koğuşlarınıza götürülürsünüz. Yatacağınız yataklar ve kullanacağınız dolaplar belli olur. Pijamalarınızı giyer ve yatarsınız.




4) Acemilik:


Sabah 6’da koğuş kaldırılır, askeri kıyafetlerinizi giyersiniz ve saat 7’deki kahvaltıya götürülürsünüz.Saat 8’de iştima(yoklama) alınır. 8–12 arası eğitim görürüsünüz, 12’de yemeğinizi yer ve 13:30–16:30 arası tekrar eğitimde bulunursunuz. Saat 17’de akşam yemeği yenilir ve koğuşlara dönülür. Akşam botlarınızı boyar ve tıraş olursunuz, saat 22.00 de is yatağınızda bulunmak zorundasınızdır. Hafta sonları saat 7:00 de kalkılır ve akşam 23:00'te yatılır.


Bir kaç gün geçtikten sonra yatağınızı nizami olarak toplamayı ve dolabınızı düzenlemeyi öğrenirsiniz. Askerliğinizin sonuna kadar devam edecek bir nizamdır. İlk hafta sona ermeden sivilden getirdiğiniz valizler toplanır ve valizhaneye teslim edilir. Eğer cep telefonunuz gerçekten çok büyük bir ihtiyacınız ise teslim etmemenizi öneririm, fakat şarj edecek priz bulmanız biraz zor olabilir.


İlk 2 hafta her yere büyük bir grup olarak, başınızda onbaşı veya çavuşunuzla gidersiniz. İkinci hafta sonu sabahtan serbest bırakırlar ve öğle yemeğine kadar dolaşabileceğinizi söylerler.


İkinci haftanın başında, herkes kendisine zimmetlenmiş bir tüfek alır ve son haftaya kadar eğitimler tüfekle devam eder. Ayrıca bu zamanda koğuş nöbeti tutmaya başlarsınız, gece 2 saat veya gündüz 8 saat olan bu nöbetler silahsız tutulur. 3. haftanın ortasında atışlara gidilir. 3 adet kuru-sıkı, 9 adet gerçek mermiyle 25m atışları yaparsınız. Gürültü dışında atışlar zevkli kolaydır, yanınızda bir parça pamuk götürmenizi öneririm. 4. hafta onbaşılık sınavlarına girersiniz, 25 soruluk basit bir testtir, 5. hafta(son hafta) ise çavuşluk sınavına girer ve son gün yemin ederek usta birliğinize doğru yola çıkarsınız.


Acemilikte çarşı izni yoktur. Acemilik askerliğin keyifli ve vaktin en hızlı geçtiği kısımdır. Eğitimler çok hafiftir. Çavuşları ve onbaşıları çok yüksek güçlere sahip, emirlerine kesinlikle itaat edilmesi gerekli kişiler olarak görürsünüz. Kütahya’da yemekler çok güzel, koğuşlar temiz ve düzenli, yataklar ise çok rahttır. Koğuşlardaki tuvaletler alafrangadır, illa alaturka tuvalet lazım diyorsanız yemekhanenin veya başka binaların tuvaletini kullanabilirsiniz. Kütahya’nın koğuşlarında bozuk parayla çalışan çay-kahve makineleri vardır. Gerçekten demlenmiş çay içmek isteyenlere yangın kıta’larını öneririm. Kantinlerinde her zaman demlenmiş çay bulabilirsiniz.Acemiliği gördükten sonra askerliğin çok kolay olduğunu düşünebilirsiniz fakat askerliğiniz usta birliğinde başlamaktadır.




5) Yemin Töreni:


Toplam 5 hafta süren acemiliğinizin sona ereceği gündür. Cuma gününde yapılır. Törenden sonra usta birliğinize 4 yolla teslim olabilirsiniz.




a) Devlet imkanı ile: Maddi durumu yetersiz kişilerin, devlet yardımıyla birliklerine götürülmeleridir. Acemi birliğinizden çıkan otobüs sizi usta birliğinize bırakır. Dışarıda sadece molalarda bulunabilirsiniz.


b) Aileniz ile: Yemin törenine ailesi gelen ve usta birliğine ailelerinin bırakacağı kişilerin tercih edeceği seçenektir. Yol izniniz kadar dışarıda vakit geçirebilirsiniz. 0-800 km 1 gün, 800-1600 km 2 gün, 1600+ km 3 gün yol izniniz vardır. Belgelerinizde belirtilen tarihte en geç mesai bitiminde birliğinize teslim olmak zorundasınızdır.


c) Kendi imkanınız ile: Acemi birliğinizde size satılan otobüs biletiyle, birlik içerisinden yola çıkan otobüs sizi usta birliğinizin bulunduğu ile bırakır. Buradan usta birliğinize kendi imkanlarınızla gidersiniz. 1 geceyi dışarıda geçirme şansınız olur.


d) Dağıtım iznine çıkanlar: 7 gün izine sahiptir. Kısa dönem askerlik için izine çıkmak dezavantajlı bir durumdur. Usta birliğinizde zaten izinden dönenler olmadan görev alamayacağınız için, askerlikten azaltacağınız günleri, izin kullanarak harcamış olursunuz.





C) USTA BİRLİĞİ


Askerliğin gerçekten başladığı yer burasıdır. Acemilikte gördüğünüz her şeyi unutabilirsiniz.




1) Birliğe Teslim Olma: Acemi birliğinizden ayrılırken size verilen izin kağıdında size belirtilen tarihte, mesai bitiminden önce teslim olursunuz. İzin kağıdınızı kaybetmemeniz önemlidir.(Bazen de değildir, usta birliğindeki her şey bölük komutanınıza bağlıdır, bölük onun karakterini almıştır.)




2) Geri Kalan 120 Gün: Diğer kısa dönem çavuşlar izinden dönene kadar, görev yerleriniz çok net bir biçimde belli olmaz. Göreviniz belli olduktan sonra kendinize güzel bir uğraşı bulun, burada tek yapacağınız şey vakit geçirmektir, başka bir amacınız yoktur.




3) Usta Birliğinde Yaşantı: Usta birlikleri gerçekten çok karışıktır. Dağıtım yerlerine göre yapacağınız askerlik korkunç, felaket veya keşke hiç bitmese, burada çok mutluyum diyebileceğiniz türlerde olabilir. Ama eninde sonunda bitecektir ve havacı olarak askerlik gerçekten diğerlerine göre daha kolaydır. Koğuşlarınız 50 kişilik de olabilir, 3 kişilik de. Dolaplarınız kilitli ve size özel de olabilir, 2 kişi ortak kilitsiz büyük bir dolabı da paylaşabilirsiniz. Hırsızlık genelde olan bir şeydir, eşyalarınıza dikkat etmeniz gerekir. Birliğinizi, koğuşunuzu tanıyana kadar değerli eşyalarınızı getirmemenizi öneririm. Boyundan asılan bir cüzdana kesinlikle sahip olmalısınız. Cep telefonları konusunda kesin bir bilgi veremeyeceğim. Bazı bölüklerde karışılmazken, bazı bölüklerde yakalandığınızda 1 hafta disiplin koğuşuna gönderilebilirsiniz. En kötü ihtimalle girişte nizamiyeye teslim ettiğiniz cep telefonunuzu, çarşıya çıkarken alıp dönüşte geri verebilirsiniz.




a) Yat İzni: Anneniz, babanız, karınız veya evli kız-erkek kardeşiniz geçici olarak askerlik yaptığınız şehirde konaklayacaksa (otel,ev,vs.) sizi Cumartesi sabahı teslim alıp Pazar günü mesai bitiminden önce teslim edebilir. Öncellikle bölük komutanınızdan izniniz detaylarını öğrenmeniz gerekir. Her bölükte farklı kuralları vardır.


b) Evci İzni: Aileniz askerlik yaptığınız ilde ikamet ediyorsa, her hafta sonu bir veya iki geceyi askerliğiniz bitene kadar o evde geçirebilirsiniz. Kuralları her bölükte farklıdır, bazı bölüklerde yoktur.


c) Çarşı İzni: Hafta sonu bir veya iki gün; veya iki haftada bir, Sabah 8’de çıkıp, akşam 5’te birliğinize teslim olduğunuz, dışarıda sivil dolaştığınız zamandır.
 
Geri
Üst