Kısaca kalori nedir ?

K

kalori21

Forum Okuru
Kısaca kalori nedir ?
Merhaba yaşım 17 80 kiloyum diyet menülerini inceliyorum her yerde kalori yazıyor . Kısaca kalori nedir bilgi verirmisiniz?
 
kalori.png





Bir yiyecek veya içecek maddesindeki enerji miktarı, kalorilerle ölçülür.Kalori vücudumuzun çalışması için gerekli olan yakıtın ölçüsü. Her birimizin bir kaç faktöre göre değişen günlük bir kalori kotası vardır. Beslenme bilimi, ihtiyacımız olan gıda miktarını değerlendirmeye çalışmıştır. Nefes almak, yürümek ve yaşamak için enerjiye ihtiyacımız var. Bu nedenle beslenme bilimi, kalori kullanımı yoluyla, her yiyecek maddesinde bulunan ve ne yiyeceğimizi tanımlamamıza yardımcı olan enerji miktarını belirlemeye çalışmıştır.Vücudun enerji için kalori ihtiyacı olduğunu belirtmiştik . Fakat çok fazla kalori tüketmek ve bu kalorileri yakmamak kilo alımına neden olabiliyor.Az yağlı yiyecekler kilo kaybının sadece bir bileşenidir. Ne kadar kalori aldığınızı izlemiyorsanız, yağsız ve az yağlı yiyecekler vücudunuzda yağ olarak depolanacak ve kilo kaybı yerine kilo almanıza neden olacaktır.



Yağ ve kalori arasındaki fark nedir?



Yağ vücudunuzun sağlıklı kalması için ihtiyaç duyduğu altı besinden biridir. Diğer beş besin şunlardır:

Karbonhidratlar (meyve, sebze, makarna, pirinç, tahıl, bezelye, fasulye ve diğer baklagillerde bulunur)

Proteinler (et, kümes hayvanları, süt ürünleri, yumurtalar ve fasulyelerde bulunur)

Mineraller (potasyum, kalsiyum ve demir gibi)

Vitaminler (vitamin A, D, E ve K gibi)

Su



Kilo vermeye veya kaybetmeye çalışan insanlar, kalorilerin yağ, karbonhidrat veya proteinlerden gelip gelmediğinden ziyade tüketilen toplam kaloriye ve yağa odaklanmalıdır. Yağdan gelen kalori yüzdesine bakıldığında, porsiyon başına toplam kaloriyi dikkate almak önemlidir.

Kaloriler, vücudunuzun gıdaları parçalayıp (sindirip emdiği) enerji miktarıdır. Bir yiyeceğin sahip olduğu daha fazla kalori, vücudunuza daha fazla enerji sağlayabilir. İhtiyaç duyduğunuzdan daha fazla kalori , vücudunuz ekstra kalorileri vücut yağları olarak depolar. Yağsız bir gıda bile çok fazla kalori sağlayabilir. Yağda yüksek bir diyetin kilo alımına yol açabileceği doğrudur. Fakat kilo vermek için az yağlı yiyecekler tüketmekten daha fazlasını gerektirir. Yediğiniz toplam kalori miktarını da izlemelisiniz. Unutmayın, yağsız ve az yağlı yiyeceklerden bile fazladan kaloriler vücutta yağ olarak vücutta saklanabilir. Düşük yağ seçeneklerinin seçilmesi, toplam kalori alımının azaltılmasına yardımcı olmak için iyi bir fikirdir, ancak karbonhidrat ve proteinden de kalori alımına dikkat etmelidir.Düşük yağlı bir beslenme tarzı, sağlıklı bir kiloyu korumak ve kalp hastalığını önlemek için önemlidir.


Vücut, besinlerdeki kalorileri kas çalışması, enzim ve hormon üretme, yapısal bileşenleri oluşturma ve sayısız işlevleri yerine getirir. Enerji, fiziksel olarak aktif koşullarda ve hareketsiz durumda bile tüketilir. Enerjinin önemli bir kısmı temel metabolizmayı destekler. Vücut ısısının, solunumun, kalp aktivitesinin, sayısız fizyolojik fonksiyonun ve biyosentezin korunması gibi işlevler önemli miktarda enerji gerektirir. Sağlıklı ve dengeli kalması için insan vücudu kalori yakar. Metabolik Oran, vücudun kalori yaktığı hızdır. Metabolik hızınızı artırarak ve daha fazla kalori yakarak kilo vermeyi daha hızlı ve kolay hale getirebilirsiniz.Vücut tarafından gerçekleştirilen her eylem enerji gerektirir. Ayakta durmak, koşmak, koşmak, oturmak ve hatta yemek yemek bile enerji ister. Bu aktivitelerden herhangi birini yapıyorsanız, enerji kullandığınız anlamına gelir, ki bu aslında kalori yaktığınız anlamına gelir. Tükettiğimiz her şeyin belirli bir kalori sayısı vardır;karbonhidratlar, proteinler ve yağlar. Bu maddelerin 1 gramın kaç kalori içerdiğini inceleyelim:


1. Karbonhidrat - 4 kalori

2. Protein - 4 kalori

3. Yağ - 9 kalori


Bir kalori, enerji ölçümünün temel birimidir. Yiyeceklerden aldığınız enerji ve egzersizden harcadığınız enerji kalori olarak ölçülür. Bir elma yiyebilir ve yaklaşık 55 kaloriden enerji alabilir ve yaklaşık 15 dakika yürüyüş yapabilir ve 55 kalori yakabilirsiniz.Gıda ambalajlarındaki beslenme etiketlerini okuyun. Beslenme etiketleri, porsiyon başına düşen yağ miktarını gösterir. Yediğiniz yiyecekler hakkında bilgi edinin.Tüm kaloriler bir enerji ölçüsüdür, fakat hepsi aynı değildir, çünkü farklı yiyeceklerin vücudunuz üzerinde farklı etkileri vardır.Bilgisayarlar ve cep telefonları için çok çeşitli kalori sayaçları bulunmaktadır. Bunların çoğu ücretsiz olarak indirilebilir ve kullanılabilir.İnsanların belirli bir fiziksel aktivite yaparak kullandıkları kalori miktarı, boyut ve yaş dahil bir dizi faktöre bağlı olarak değişir.
 
Geri
Üst