Kitap okumanın faydaları nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Kitap okumanın faydaları nelerdir?
En son ne zaman bir kitabı ya da önemli bir dergi makalesini okudunuz? Günlük okuma alışkanlıklarınız tweetler, Facebook güncellemeleri yaşamınızın merkezinde mi duruyor? Eğer düzenli olarak okuma alışkanlığı yapmayan sayısız insandan biriyseniz, emin olun çok şey kaybetmişsiniz demektir!

kitap.jpg




Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile bir çok kişi okuma alışkanlığını kaybetti. Yönelimler sosyal medyaya, bilgisayar oyunlarına oldu. İletişim teknolojisindeki gelişmeler daha fazla kullanıcı çekerek büyümekte olan bir fenomen haline geliyor. İnternet bağımlılığı kişinin zihinsel ve fiziksel sağlığına gerçek hasar veriyor. Artan miktarda çevrimiçi zaman harcamak, bir kişiyi arkadaşlarından ve sevdiklerinden kademeli olarak izole eder. İnternet bağımlılığının sürmekte olan etkileri kişiyi depresyona sürükleyebilir.Sosyal etkileşimde devam eden bir eksiklik, bir kişinin beyin kimyasında olduğu kadar fiziksel sağlığını da etkileyebilir.Mevcut nesil, bu önemli erdemi kısmen kaybediyor. Bu bilgileri verdikten sonra kitap okumanın faydalarına değinmeye devam edelim..


Refah seviyenizi artırmak istiyorsanız kitap okuyun ! Okumak, yazılı materyali anlama becerinizi geliştirir. Düşünceleri ifade etmeye yardımcı olur . Okumak, sözcük dağarcığını geliştirir ve sizi daha yaratıcı bir düşünür yapar. Kitap okumak nörobiyolojik egzersizidir, beyninizi keskin tutar ve konsantrasyon gücünü geliştirir.Okumak, beyninizin bir göreve odaklanmasına izin vererek stresi azaltır. Okumak, gevşeme tepkisini geliştirerek kalp atışını ve atım hızını düşürür.Sadece okumak suretiyle farklı zaman ve mekanlara gidebilirsiniz. Yazılı söz, bir bakıma zaman sınırlarını aşıyor. Yüzyıllarca hatta binlerce yıl önce feshedilen birinin düşünceleri bugün yazılı bir sözcükle iletilebiliyor. Buda kitap okumanın önemli ve özel olmasını sağlıyor.

Okuyacak vaktin yok mu? Kitap almak için paran yok mu?

Okumaya başlamak için yeterli zamanınızın olmadığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz demektir. Çünkü bir çok şey için vakit ayırıyoruz . Ne kadar TV seyrediyorsunuz? Web trafiğinde ne kadar zaman geçiriyorsunuz? Kitap okumak için bu etkinliklerden vazgeçebilirsiniz.Kitapların maliyetinden endişeleniyorsanız ve tedarik edemiyorsanzı bu ihtiyacınızı kütüphanelerde de giderebilirsiniz. Okumak için bahane yoktur yeterki okumayı isteyin.


Beyin, bir organ olmasına rağmen, daha çok kas gibi çalışır. Onu sağlıklı ve güçlü tutmak için egzersiz yapmanız gerekir. Araştırmalar , kitap okumanın bazı zihinsel hastalıkları önlediğini ortaya koyuyor. Alzheimer ve Demansın yani bunamanın ilerlemesini yavaşlatabileceğini hatta muhtemelen önleyebileceğini göstermektedir. Kitap okuyarak mantıksal yeteneğinizi keskinleştirebilir , zihinsel problemleri ekarte edebilirsiniz. Bir bilgiye ne kadar sahipseniz o kadar donanımlı olursunuz. Ne kadar çok okursanız , o kadar çok kelime dağarcığınız genişler. Kitap okumak, birinin geliştirebileceği en iyi alışkanlıklardandır.Kitapların, insan hayatında büyük önemi var. Okurken, ön yargılarınızı ve egoyu bir kenara bırakın ve kitabın gerçek mesajlarını sizinle paylaşmasına izin verin.

Kitap okumak entelektüel açıdan faydalı etkinliklerden biri olarak düşünülür. Kitap okuma alışkanlığından hoşnut olan insanlar genellikle okur-yazar ve eğitimli toplum sınıfı arasında sayılır. Farklı insanlar kendi kişiliklerine, tercihlerine ve isteklerine uygun farklı kitap okumayı sever. Bazıları maneviyat hakkında, bazıları siyaset hakkında, bazıları iş dünyasıyla ilgili, bazıları romantizm hakkında, bazıları ebeveynlik konusunda, bazıları kurmaca ve bazıları tarihsel geçmişe inmeyi sever. Bir kitap alırken ilginizi çeken türden olmasına dikkat edin. Yoksa aldığınız kitap sizi sıkabilir .
 
@annelernediyor muhteşem anlatım.Teşekkür ederim.Melekler mekanını takip ediyorum sevgiler.☺
 
Kitap okumak bir ayrıcalıktır. Günümüzde internetin yaygınlaşöması bu tür güzel alışkanlıkların ortadan kalkmasına sebep oldu. Tabi yine kitap bağımlılarımız yok değil fakat kitap okumak eskisi kadar yaygın da değil. Öncelerde otobüslerde, metrolarda kitap okuyan genlerimizi yetişkinlerimizi görürdük şimdilerde ise insanlar resmen cep telefonuna gömülmüş durum da. Gençlerimizin kelime dağarcığı, hitabeti, konuşması güçlü değil.Bunlar iletişim kurma becerisini de önlemekte. Günümüzde insanlar maalesef bu okuma erdemini kaybetmiş durumda . Oysa kitap okumanın o kadar çok faydası varki .. Belleği geliştiriyor, odaklanmayı ,hayal gücünü, kelime dağarcığını ve iletişimi güçlendiriyor.. Sevgili ebeveynler çocuklarınıza kitap okuma alışkanlığını kazandırmak için sizlerde kitap okuyun. Elinizden cep telefonunu bırakın. Küçükler büyüklerin bıraktığı izleri takip eder. Çocuğunuzun yanında kitap okumanız onuda kitap okumaya teşvik edecektir. Çocuğunuzun zeki iletişimi kuvvetli öz güveni yüksek olsun istiyorsanız kitap okutun ve hem kendinize hemde çocuğunuza bu konuda zaman ayırın. Kitap okumanın faydalarını tüm detayları ile makalemizde anlattık. Makalemizi inceleyerek daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca kitap okuma alışkanlığı ile ilgili yorumlarınızı bizlerle bu başlık altın dan paylaşabilirsiniz.
 
Geri
Üst