Klamidya kısırlığa neden olur mu ?

Uzman SühaN

Administrator
Klamidya kısırlığa neden olur mu ?
Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biridir klamidya.Sessiz ve sinsi bir hastalık olan klamidya genital organlarda ciddi enfeksiyonlara yol açabilmektedir.Hem kadınlar da hem de erkeklerde görülebilmektedir.Klamidya ilişki esnasın da bulaşır.Kadınlarda önce ahim ağzına daha sonra yayılarak rahime ,tüplere ve yumurtalıklara yerleşebilir.Klamidya hakkında tüm detayları yazımızın devamın da bulabilirsiniz.Öncesi Klamidya Enfeksiyonu , Cinsel yolla bulaşan tüm hastalıklar adlı konularımızı incelemenizi öneriyoruz.


Klamidya enfeksiyonu kadınlarda idrar yaparken yanma,ara kanamalar,sarı vajinal akıntılar ,vajina bölgesinde kaşıntı,ilişki esnasında ağrı ve kanama gibi belirtilerle kendini gösterir.Erkeklerde ise akıntı, idrar yaparken yanma hissi organ uzunda kaşıntı,idrar yapmada sıklık ve organdan gelen açık sarı renkte akıntılarla belirti gösterir.Klamidya anal,oral ve vajinal yollarla bulaşmaktadır.Ayrıca doğum yapan anneden bebeğine bile klamidya bulaşabilmektedir.Klamidya enfeksiyiyonuna maruz kalmış hastaların merak ettiği konulardan biri de bu enfeksiyonun kısırlığa neden olup olmadığı.Klamidya tedavi edilmemiş ise cinsel organlara zarar verir, bunun yanın da kısırlığa da neden olabilir.Bir çok kadın hastalığın farkında olmayabilir.Bu bilinmezliğin nedeni belirti vermemesidir.Klamidya enfeksiyonuna maruz kalmış hastaların çoğu belirti yaşamayabilir.Klamidya enfeksiyonunda da düzenli kontrol gitmek büyük önem taşıyor.Bu yüzden hekim kontrollerinizi aksatmayın. Klamidya Enfeksiyonu hakkında detaylı bilgileri uzmanlardan derleyerek sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.


Klamidya.jpg







Klamidya kısırlığa neden olabilir


Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alan Klamidya enfeksiyonu Kısırlığa yol açabilen bir hastalıktır. Daha çok gelişmiş ülkelerde görülen bu enfeksiyonu kapan kadınların ne yazık ki bu enfeksiyonun farkında değillerdir.Belirtilerinin nerdeyse hiç olmadığı bu enfeksiyonel hastalık çoğu zaman belirti göstermez.

Klamidya enfeksiyonu çoğu zaman hekim kontrolünde tesadüfen de ortaya çıkar. Erken teşhisin önem taşıdığı bu enefeksiyonu atlatmak için düzenli olarak tedavi ve doktor kontrolüne gitmek gerekmektedir. Daha çok 35 yaş üzeri ve sık eş değiştiren kadınlar bu risk grubunda olduğunu özellikle bilmenizi isteriz.

Klamidya Hastalığındaki Önemli Belirtiler Nelerdir?

Klamidya enfeksiyonuna kapılan kadınlarda her hangi bir şikayet olmasada;

-idrara çıkarken yanma,
-Sarımsı akıntı
-Sık şekilde idarar çıkma ve çoğu zaman idrar tutamama
-Vajinada yanma ve kaşıntı sonrasında kızarıklı ve tahriş oluşması
-Yine Dış genital bölgelerde yaralanmalar tahriş kızarıklık oluşması
-Klamidya enfeksiyonu taşıyan bir kadınla ilişkiye giren erkeğin penisden olan akıntı gelmesinin yanı sıra erkeğin penisinkinde idarar çıkarken yanma hissi oluşur.

Klamidya Teşhisi Nasıl Konur?

Klamidya Teşisi konulabilmesi için öncelikle hastadan servi kal doku örneği alınarak laboratuarda ve vajinal muayene sırasında inceleme yapılmalıdır. . Bu teşhisten sonra ise; kadının birlikte olduğu kişilerinde belirlenmesi germemektedir.

Klamidya Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?

Klamidya Teşhisi konan hastaya antibiyotik tedavisi yapılır. Bazı durumlarda erkeklerde bel soğukluğu ile birlikte ortaya çıktığından diğer hastalıklara yönelik tetkik ve tedavilerde aynı zamanlamada yapılmalıdır.

Klamidya Tedavi edilmezse Kısırlığa Yol Açar mı?

Çoğunlukla hemen belirti vermediğinden teşhis edilmeyen ve tedavi edilmede geç kalınmış olabileceğinizden bazı durumlarda klamidya kısırlığa neden olabilir. Yine hoşluğu içerisinde yapışıklıklara neden olabilen bu enfeksiyon kalıcı hasarlara neden olabilir. Hamile kadınlar için en büyük tehlike erken doğum ve hastalığın bebeğe bulaşması.

Klamidya Hastalığının Nedenleri

-Çok eşli olmak
-Tek eşli olmak
-Cinsel ilişki sırasında mutlaka kondom kullanmak
-Vajinanın içini temizlememek
-Naylonlu iç çamaşırı giymek
-Aşırı dar pantolon giymek

Tüm bunların dışında en azından yılda bir kez jinekolojik muayeneden geçmek sizi Klamidya ve olası hastalıklardan koruyacaktır.
 
Geri
Üst