Kolesterol granülom (kist) nedir?

handanca

Daimi Üye
Yönetici
Kolesterol granülom (kist) nedir?
granülom nedir granülom kist nedir kolesterol granülomu sinüzit kisti
Aşağıda Mastoid yerleşimli kolesterol kistinin intraoperatif görüntüsünü görmektedisiniz.
loreal1-8830.jpg






Burada daire içinde gösterilen yerde Kulakta Mastoidin yeri görülmekte.

Kolesterol granüloma sadece kulakta görülmez elbette. İşte bulduğum bilgiler şöyle.

Kolesterol granüloma; sadece spesifik klinik ya da patolojik bir tanım olmayıp aynı zamanda değişik dokuların kolesterol kristallerine karşı verdiği reaksiyon olarak tanımlanır. Kolesterol granüloma esas olarak histopatolojik bir terimdir.

Histolojik olarak; fibröz granülasyon, dokuya yerleşmiş hemosiderin yüklü makrofajlar, köpük hücreleri ve yabancı cisim dev hücrelerle çevrilmiş kolesterol kristalleri sonrasında oluşan yarıklar olarak tanımlanır.


Kolesterol granüloma; vücudun farklı bölgelerinde gelişebilir. En sık mastoid antrumda ve temporal kemiğin havalı hücrelerinde görülür. Tipik lokalizasyonu ise orta kulağın mastoid proçesi ve paranazal sinüslerdir. Kolesterol granüloma için pekçok farklı lokalizasyon tanımlanmıştır. Bunlar; kafatasının intradural kısmı, kafatabanı, orbita, akciğer, böbrek, çene, testis, lenf nodları ve göğüste meme papillomasıdır.

Kolesterol granüloma patogenezi tam olarak açıklanamamıştır. Pek çok kaynak kanama ve yetersiz drenajın kolesterol granüloma gelişimine katkıda bulunan faktörler olduğunu belirtmektedir. Kolesterolün kaynağı için kanama sırasında hemolize olan eritrosit membranları suçlanmıştır. Kolesterolün bir diğer kaynağıda doku hasarı ve nekroz sonucunda bozulmuş dokunun hücre membranlarıdır.
Ventilasyon eksikliği ve yetersiz drenaj sonucu kolesteroller kristalize olur. İnflamatuar proçeste meydana gelen kolesterol kristallerine karşı oluşan yabancı cisim reaksiyonu kolesterol granülomanın temelini oluşturmaktadır.


Kolesterol granülomanın geliştiği pekçok bölge tanımlanmıştır. Bunlardan biride paranazal sinüslerdir. Paranazal sinüs kolesterol granüloması patogenezinde esas olarak üç faktör bildirilmiştir; bunlar bozulmuş ventilasyon, azalmış drenaj, kemik kavitede hemorajiyi takiben hemoliz ve kırmızı hücre membranlarında kolesterol birikimidir. Kolesterol granülomanın histopatolojik görünümü diagnostiktir. Kunt; paranazal sinüs cerrahisinden elde edilen tüm örneklerde patolojik inceleme yapılması gerektiğini çünkü maksiller sinüs kolesterol granülomasının yanlışlıkla kronik sinüzit tanısı alabileceğini bildirmiştir.

Kolesterol granüloma proçesinin esas olarak hemorajiyle başladığı kabul edilir. Bu hemorajiyi ise büyük olasılıkla tekrarlayan sinüzit atakları sağlamaktadır. İnflamasyon sırasında maksiller sinüsün ventilasyonu ve drenajı fazlasıyla bloke olmakta ve bu durum eritrosit ve diğer hücrelerin membranlarında serbest kalan kolesterolün kristalize olmasına neden olmaktadır. Bu sayede indüklenen granülomatöz doku reaksiyonu kolesterol granüloma gelişmesine yol açmaktadır. Bu tür vakaların malignitelerden ve granülomatöz diğer hastalıklardan (Wegener, Tüberküloz, Sifilis v.s) ayırımının yapılması gerekir. Bunun içinde kronik sinüzitli hastaların mutlaka paranazal sinüs bilgisayarlı tomografisinin çekilmesi ve sonrasında cerrahi işlem yapılan hastanında materyallerinin mutlaka patolojik ve mikrobiyolojik incelemeye gönderilmesi gerekmektedir.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst