Kombi neden hava yapar ?

Uzman SühaN

Administrator
Kombi neden hava yapar ?
Doğalgaz, LPG veya LNG kullanarak ısıtma ve sıcak kullanım suyu sağlayan cihazlara kombi adı verilir. Özellikle doğalgaz altyapısının bulunduğu bölgelerde kombi kullanımı oldukça yaygındır. Az hacim kaplayan kombilerin kullanımları da oldukça kolaydır. Ancak kombilerin kullanımı ile ilgili olarak zaman zaman bazı problemler de yaşanmaktadır. Bu problemlerden birisi de kombinin hava yapmasıdır.




kombi.jpg



Kombinin hava yapması nadir görülen bir durumdur. Kombide biriken hava ise kombi pompası üzerinde bulunan otomatik hava purjörleri sayesinde dışarıya atılırlar. Ancak eğer kombi ateşleme yaptıktan kısa bir süre sonra kombideki suyun sıcaklığı hızla yükseliyorsa ve kombi otomatik olarak kapanıyorsa, bu durum kombinin içinde biriken havayı atamadığının bir göstergesidir. Bu durumda kombi havasının manuel olarak boşaltılması gerekir. Peki, kombilerde hava problemi neden kaynaklanır?



Kombilerin hava yapma sebeplerinden birisi tesisat suyu değişimidir. Kombi aracılığıyla tesisata basılan su içindeki hava, tesisat içerisinde birikerek tesisatın veya kombinin hava yapmasına sebep olur. Özellikle su arızalarından sonra su tesisatı içerisine bol miktarda hava girmesi bu duruma sebep olur.



Isıtma tesisatında ve radyatörlerde yaşanan ısıtma ve sızdırma gibi problemlerin giderilmesi için yapılan tamirat işlemleri sonucundan da kombide hava birikimi meydana gelebilir. Bu durumda kapalı olan tesisatın açılması, tesisat içerisine hava girmesine olanak sağlar ve tesisat içerisindeki hava, radyatörlerde veya kombide birikebilir.



Kombinin hava yapmasının nedenlerinden birisi de tesisattaki su basıncının azalmasıdır. Su her sıcaklıkta buharlaşır. Sıcaklığın artması buharlaşma hızını da arttırır. Ancak ısıtma tesisatı içindeki su basıncının 1,5-2 bar aralığında olması durumunda tesisattaki suyun buharlaşması çok az olur.



Basıncın düşmesi ise suyun buharlaşma hızını arttıran bir faktördür. Dolayısıyla tesisattaki su basıncının azalması durumunda buharlaşma hızı da artar. Bu durum tesisat suyunun normale göre daha fazla buharlaşarak gaz haline geçmesine sebep olur. Buharlaşan suyun kombi içerisinde birikmesi ise kombinin hava yapmasına sebep olur.
 
Geri
Üst