Kornea çizilmesine ne iyi gelir ?

Uzman SühaN

Administrator
Kornea çizilmesine ne iyi gelir ?
Kornea, gözünüzün ön tarafını örten koruyucu bir tabaka görevi görür. Kornea tabakası görüşünüz için önemlidir ve dış tabaka zararlı ultraviyole ışınları filtreleyebilir. Kornea çizilirse, ağrı, kızarıklık, sulanma, spazm, ışığa duyarlılık ve bulanık görüşe neden olabilir.Kornea aşınması en sık göz yaralanmalarından biridir . Çizilmiş bir kornea, sıklıkla, rahatsızlığa, kırmızı gözlere ve ışığa karşı aşırı duyarlılığa neden olur . Kornea aşınmaları, korneanın üst tabakasındaki korneal epitelyum denilen bir bozulma veya hücre kaybından kaynaklanır.Çizik bir kornea veya kornea aşınması, genellikle dikkatsizliğin bir sonucudur. Bu durum hakkında daha fazla bilgi ve evde nasıl tedavi edilebileceğini öğrenmek için okumaya devam edin.



kornea çizilmesi nedir.jpg






Kornea, gözün ön yüzeyini örten temiz bir kubbedir. Gözün ön kısmı için koruyucu bir örtü görevi görür. Işık korneadan göze girer. Ayrıca gözün arkasındaki retinada ışığın odaklanmasına yardımcı olur. Gözünüze bir şey çarptığında kornea aşınması meydana gelebilir.Gözünüze bir şey girdiğinde kornea yaralanması meydana gelebilir. Örneğin rüzgarla göze giren kum,toz, herhangi bir şey kornea yaralanmasına sebep olabilir.Kornea yaralanmasına neden olmanın yanı sıra parçacıklar gözünüze nüfuz edebilir ve daha derin yapılara zarar verebilir. Tahriş edildiklerinde gözlerinizi aşırı derecede ovarken kornea aşınmasına neden olabilirsiniz. Bazı göz enfeksiyonları da kornea yüzeyinde yaralanmaya neden olabilir. Bu yaralanma, teknik olarak korneal aşınma olarak kabul edilmemesine rağmen, geçici veya kalıcı olabilir.


Korneada birçok sinir ucu bulunduğu için, herhangi bir kopma veya çizik, oldukça acı verici olabilir.Kornea aşınması aşağıdaki belirtiler ve semptomlarla sonuçlanabilir.



Gözdeki yabancı parçacığın hissi

Bozuk görüş

Göz ağrısı, özellikle parlak ışığa maruz kaldığında

Gözdeki kas spazmı


Kornea aşınması genellikle gözlerinizdeki fiziksel travmadan kaynaklanır. Çizilmiş kornea ile ilişkili nedenler ve risk faktörleri aşağıda verilmiştir.


Gözlerin güneş ışığına doğrudan maruz kalması

Kontakt lensleri çok uzun süre gzölerde tutma

Göze sigara külü girmesi

Tırnak tarafından çizilme

Keskin bir nesnenin göze çarpması

Gözünüze rüzgarla giren herhangi bir yabancı cisim




Kornea berrak ön yüzeyi olan gözün ve bunun işinin bir parçası görmek sağlayan ışık odaklanmaktır. İyi bir görüş için sağlıklı bir kornea gereklidir. Görme bozukluğuna ek olarak, çizik bir kornea, gözünüzü enfeksiyona daha duyarlı hale getirir. Bu nedenle , kornea aşınmasından şüphelenirseniz , göz doktorunuzu görmeniz veya mümkün olan en kısa sürede acil servis veya acil bakım merkezini ziyaret etmeniz önemlidir . Birçok kornea aşınması, göze çarpmak gibi gözle görülür travmatik bir olaydan kaynaklanmaz. Kum, toz ve diğer küçük parçacıklar, özellikle gözlerinizi ovuyorsanız, kornea aşınmasına neden olabilir. Göz kuruluğu özellikle uykudan uyanırken kornea aşınması riskinizi artırabilir . Kornea, vücudunuzun en hassas bölgelerinden biridir, bu nedenle çok küçük bir kornea aşınması bile çok acı verebilir.



Kornea iris üzerinde renkli bir koruyucu tabakadır. Korneal tabaka görme, yoğun ultraviyole ışınları ve koruma gibi zararlı ışınların filtrelenmesi için önemlidir. Kornea yaralanması, gözün epitel yüzeyinde (en yüzeysel tabaka) yaralanma anlamına gelir. Aşınma korneanın en fazla beş tabakası ile sınırlıdır. Göz kapağının içinde sıkışmış toz veya kum parçacıkları korneanın çizilmesine yol açar. Korneadan kaşıma ağrıya, ağırlığa ve rahatsızlığa yol açar. Göz kaşıma küçükten büyüğe geniş bir yelpazede değişir.Göze tırnak ile zarar vermek en yaygın nedenidir. Bitkilerden yapraklar, dallar, kağıt veya karton parçası, makyaj fırçası veya başka nesneler nedeniyle travma.Deodorant, parfüm, kir parçacıkları, kum, sıcak sigara külü, vb. Gibi yabancı parçacıkların üflenmesi. Göz kapaklarına takılan bu parçacık korneanın çizilmesine yol açar.



Gözlerin herhangi bir zararlı kimyasallara kazara maruz kalması, yanma ve aşınmaya neden olur. Asitler, feniller, çamaşır suyu ve tuvalet temizleyicileri gibi ev temizlik maddeleri yaygın olanlardır. Alçı tozu, çizilmeye yol açan güçlü bir alkali maddedir.Kişi eski veya çatlamış veya süresi dolmuş kontakt lens takıyorsa , yanlış takılması ve kontakt lenslerin kötü hijyeni de bu yaralanmaya neden olur.Ameliyat sırasında korneanın kuruması halinde kornea aşınmasına neden olur.Korneal aşınmanın tamamen kendi kendine iyileşmesi oldukça zaman alabilir. Gözünüzün daha hızlı iyileşmesini ve korneadaki çiziklerin görünümünü azaltmaya yardımcı olmak için, burada bazı basit ve etkili ev ilaçları vardır.


Çay da , çizilen korneanın iyileşmesini hızlandıran ve ağrıyı azaltan güçlü antioksidanlar vardır. İki kullanılmış çay poşeti alın. Çay poşetleri ılıkken, hafifçe göz kapaklarınıza yerleştirin. 15 ila 20 dakika boyunca her iki gözünüzde bırakın.


Soğuk kompres, sakinleştirici ve serinletici etkileri ile yaralı göze anında rahatlama sağlar. Gözlerdeki ağrı ve iltihapları neredeyse anında azaltır. Sıcak kompresler, gözlerin şişmesi ve kızarması gibi bir kornea aşınması semptomlarını hafifletmek için mükemmel bir seçenektir. Ayrıca daha fazla hasarı önlerler.


Sedir ağacı yağı, her ikisi de etkilenen gözdeki ağrı ve iltihap belirtilerini hafifletmeye yardımcı olan güçlü bir anti-enflamatuar ve analjezik aktivite sergiler. Lavanta yağı, anti-enflamatuar ve analjezik özelliklere sahiptir, bu da kornea aşınmasıyla ilişkili ağrı ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur.


C, E ve A vitaminleri, kornea aşınmasını veya çizikli korneayı iyileştirmede yardımcı olabilir.Antioksidan bakımından zengin C vitamini, kolajen sentezleme yeteneği ile hasarlı kornea hücrelerini onarmaya yardımcı olabilir.E vitamini, çizik korneaları tedavi etmede yardımcı olabilecek ve ayrıca gözlerinizdeki yaşla ilgili hasarı geciktiren başka bir antioksidandır. A vitamini yara iyileşme potansiyeli nedeniyle topikal olarak uygulandığında gözleriniz için mükemmeldir.


Hindistan cevizi yağı doğal bir yağlayıcı görevi görür ve gözlerinizi iyi bir şekilde yağlamanıza yardımcı olur . Anti-inflamatuar ve analjezik aktiviteleri, gözlerinizdeki ağrıların giderilmesine yardımcı olur. Temizlenmiş küçük parmağınıza küçük bir damla ekstra sızma hindistan cevizi yağı alın.Göz yaşı kanalının olduğu yere hafifçe sürün.



Bu ilaçlar kesinlikle gözünüzdeki acı ile savaşmanıza ve kornea aşınmasını tedavi etmenize yardımcı olacaktır. Tam iyileşmeyi sağlamak için izlemeniz gereken bazı ipuçları da vardır.Kornea aşınmasından başarılı bir şekilde kurtulmak için yukarıdaki ilaçlarla birlikte ele almayı düşünmeniz gereken bazı önleme ipuçları da vardır.Gözlerinizi tuzlu su veya soğuk su ile durulayın.Bilgisayarda uzun süre baktıktan sonra gözlerinizi düzenli aralıklarla kırpın. Gözünüze bir şey girmişse toz parçacıkları gibi gözlerinizi sık sık kırpın. Dışarıya çıkarken mutlaka güneş gözlüğü kullanın. Gözleriizi asla ovmayın.Gözleriniz iyleşene kadar lens takmayın.


Kornea aşınması tedavisi, yaranın şiddetine ve nedenine bağlıdır. Gözünüzün doğal iyileşme süreci gerçekleşirken, gözün nemli ve rahat olmasını sağlamak için, bazen küçük aşınmalar, damlalarla tedavi edilebilir.Bir önlem olarak, bazen yüzeysel sıyrıklar bile iyileşme sırasında enfeksiyonu önlemek için antibiyotik göz damlaları ile tedavi edilir. Yüzeysel kornea aşınmaları genellikle iki veya üç gün içinde hızlı bir şekilde iyileşme eğilimindedir. Büyük, derin kornea aşındırmalarının iyileşmesi daha uzun sürer ve görüşü etkileyebilecek kalıcı bir yara izine neden olabilir.Hemen tedavi edildiğinde çoğu kornea aşınması, kalıcı görme kaybı olmaksızın tam iyileşme ile sonuçlanır. Ancak korneanın merkezinde meydana gelen daha derin sıyrıklar (doğrudan göz bebeğin önünde) bir yara izi bırakabilir ve görme keskinliğinde bir kayba neden olabilir .


Tedavi edilmeden bırakılırsa, bazı derin kornea aşınmaları ciddi görme kaybına neden olabilecek bir korneal ülsere yol açabilir . Kontakt lens kullanıyorsanız, kornealarınızın sağlıklı ve güçlü kalmasına yardımcı olmak için , ne zaman kullanıldığını, ne zaman atılacağını ve uygun kontakt lens bakım solüsyonlarını kullanarak göz doktorunuzun talimatlarına uyunuz .Kuru gözlerle ilgili görünen bir kornea aşınması yaşarsanız, gözünüzün ön yüzeyinin ayrıntılı bir değerlendirmesi için göz doktorunuza başvurun ve gerekirse doktorunuzun önerdiği kuru göz tedavi protokolünü izleyin. Kornea aşınmasından sonra sürekli olarak acı çeken ya da kalıcı ve büyük hasara sahip olan kişilerde ameliyat gerekebilir.Derin çizikler enfeksiyonlara, yara izlerine ve diğer komplikasyonlara neden olabilir.


Gözünüz iyileşme sürecini hızlandırmak için ihtiyacınız olan tüm besinleri almaya çalışınAntioksidanlar ve vitaminler bakımından zengin yiyecekler yemelisiniz. Bu, vücudunuzun daha hızlı iyileşmesine ve herhangi bir potansiyel enfeksiyondan kurtulmasına yardımcı olacaktır.. C vitamini göz sağlığına yardımcı olabilir. E vitamini de korneaya yardımcı olabilir. İyi E vitamini kaynakları arasında badem, ayçiçeği tohumu, buğday tohumu, ıspanak, fıstık ezmesi, lahana yeşillikleri, avokado, mango, fındık ve pazı bulunur.B vitamini de gözünüzün iyileşmesine yardımcı olabilir. B vitamini kaynakları arasında yabani somon, derisiz hindi, muz, patates, mercimek, halibut, ton balığı, morina, soya sütü ve peynir bulunur.Yaralanmayı takip eden günler için iyice dinlenin.Tıbbi yardım almadan gözünüzdeki nesneleri çıkarmayın.Makalede yer alan septomlara sahipseniz verdiğimiz önerileri uygulamadan önce mutlaka bir göz doktoruna görünmenizi tavsiye ediyoruz.
 
Benim gözümde kornea yaralanması sonucu hasarlar var eğer kornea nakili olursam iyileşebilirmiyim lütfen yardımcı olun
 
Kornea, gözün ön tarafında bulunan, saydam bir zar olup, gözün önünü korur ve ışığın göz içine girişini sağlar. Kornea çizilmesi, korneanın yüzeyinde küçük yara izlerine neden olan bir durumdur ve göz açıklığını etkileyebilir. Kornea çizilmesi, gözün yüzeyine dokunulduğunda, gözyaşlarının yüzeyinde bulunan proteinlerin hasar görmesine neden olabilir. Kornea çizilmesi, göz içindeki bir cisme maruz kalma, gözyaşlarının yetersiz olması, göz içinde bulunan enfeksiyonlar gibi nedenlerle de meydana gelebilir.

Kornea çizilmesine neden olan nedenlerin ortaya çıkarılması ve giderilmesi, kornea çizilmesine iyi gelen bir yöntemdir. Örneğin, göz içinde bir enfeksiyon varsa, bu enfeksiyonun tedavisi kornea çizilmesine iyi gelir. Ayrıca, gözyaşlarının yetersiz olmasının neden olduğu kornea çizilmesine, gözyaşlarının miktarını arttırmak için göz damlası kullanımı iyi gelir. Kornea çizilmesi nedeni olarak tespit edilen nedenlerin ortaya çıkarılması ve giderilmesi, kornea çizilmesine iyi gelir.

Kornea çizilmesine iyi gelen bir diğer yöntem, gözyaşlarının yüzeyinde bulunan proteinlerin onarımını sağlamaktır. Bu amaçla, gözyaşlarının yüzeyinde bulunan proteinlerin onarımını sağlamak için göz damlası kullanılır. Bu damlalar, gözyaşlarının yüzeyinde bulunan proteinleri onararak, göz açıklığını arttırır ve göz içindeki rahatsızlığı azaltır.
 
Geri
Üst