Kulaktan Kan Gelmesi Nedenleri

Uzman SühaN

Administrator
Kulaktan Kan Gelmesi Nedenleri
Kulaktan kan gelmesi genelde kulak zarının hasar görmesi ve iltihaplar sonucu oluşur. Ama kafa travması, böcek ısırığı, kulak kisti gibi nedenler de bu duruma neden olabilir.
1) Kulak Zarı Hasarı
En sık karşılaşılan neden budur. Kulaktan kan gelmesi şikâyeti ile doktora gelen çocuk hastaların çoğunda kulaklarına yabancı madde soktukları gözlenmiştir. Yetişkin hastalarda ise en yaygın kulak zarı hasarı orta kulak iltihabı sonucunda meydana gelmektedir. Bu ikinci durumda kulaktan gelen akıntıda kan ile birlikte iltihap da olması ihtimali yüksektir. İltihap konusu, önemine binaen sonraki maddede daha detaylı ele alınacaktır.

Kulak zarında hasar oluşturabilecek bir diğer durum ise ani basınç değişiklikleridir. Uçağa bindiğinizde hava basıncında meydana gelen ani değişiklik veya sualtı dalış sporu esnasında su basıncında meydana gelen ani değişiklik kulak zarında hasara neden olabilir ve nadiren de olsa kulaktan kan gelmesi ile sonuçlanabilir.






7.jpg






2) Kulak İltihapları
Üç tür kulak iltihabı, kulaktan kan gelmesine neden olabilir:

Dış Kulak İltihabı
Yüzücü kulağı olarak da adlandırılan bu iltihap, neme çok sık maruz kalan kulakta bakteri enfeksiyonu oluşmasıyla ortaya çıkar. Yüzücülerde veya çok sık duş alan kişilerde görülmesi daha olasıdır.
Orta Kulak İltihabı (Otit)
Kulak zarının arkasında kalan alan bakteri veya virüs kaynaklı enfeksiyon kaparsa orta kulak iltihabı oluşur. Genellikle kışın veya ilkbahar başlarında görülür. Çoğu zaman kendiliğinden geçecektir ancak şiddetli vakalarda toplanan iltihap ağrıya yol açacak kadar baskı yapabilir ve kulak zarına hasar vererek kulaktan kan gelmesine yol açabilir.

Mastoid Kemik İltihabı
Mastoid kemik, hava dolu hücreleri ile süngerimsi yapıda olan, kafatasının iç kulağa birleştiği yerdeki bir kemiktir. Her ne kadar başka bir madde altında inceliyor olsak da, mastoid kemik iltihabının en yaygın sebebi tedavi edilmemiş orta kulak iltihabıdır. Çok nadiren kulaktan gelen kanın sebebi bu kemiğin iltihap kapmasıdır. Yüz felci, işitme kaybı, menenjit gibi başka belirtileri de olabilir.

3) Kafa Travması
Kulaktan kan gelmesi ile sonuçlanan kafa travmalarında en sık görülen durum, kafatasındaki temporal kemikte oluşan kırık veya yaralanmalardır. Kulak yolu, böyle bir travma sonrasında göllenen kanın akabileceği bir kanal olmaktadır.
Benzer şekilde beyin dokusunda oluşabilecek hasarlar da kulaktan kan gelmesi ile sonuçlanabilir. Bu tarz hasarların oluşması için kafatasının kırılmış olması ön şart değildir. Şiddetli alınan bir darbe sonucunda kafatası kemiğinde görünür hiçbir yaralanma olmasa bile beyin dokusu zarar görebilir. Hatta çok şiddetli sallanma sonrası da beyin dokusu zarar görerek, kulaktan kan gelmesine neden olabilir.

Kulaktan kan gelmesinin diğer nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

Dış kulakta ortaya çıkan bir sivilcenin patlaması
Böcek ısırıkları
Orta kulak kisti (cholesteatoma)
Kulaktan Kan Gelmesi Nasıl Tedavi Edilir?
İltihap Tedavileri
Dış kulak ve orta kulak iltihapları kısa sürede kendiliğinden geçmeyecek şiddette ise antibiyotik kulak damlaları kullanılır. Ateş ve ağrıyı azaltmak için ibuprofen gibi ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Enfeksiyon kapan kulağa sıcak uygulama yapmak fayda verecektir. Temiz tutmak gerekir. Kulak yolundaki şişkinliği azaltmak için doktor kontrolünde dekonjestanlar kullanılabilir. Kulaktan kan gelmesi ciddi bir belirti olduğu için iltihap kaynaklı bile olsa doktora göründükten sonra bu tedavileri uygulamak en sağlıklı yoldur. Doktorunuz kendi kendine iyileşmeyecek ciddiyetteki kulak zarı yırtıklarını dikecektir.

Kulaktan gelen kanın sebebi Mastoid kemik iltihabı ise, hayati tehlike arz eden bir durum söz konusu demektir. Konulan teşhis bu yönde ise hasta büyük ihtimalle hastaneye yatırılacaktır. Damar yolundan verilecek olan antibiyotiklerle sonuç alınmaya çalışılır ancak cerrahi müdahale ile Mastoid kemiğin iltihaplı olan kısmı alınmak zorunda da kalınabilir.

Kulaktaki Yabancı Maddeler için Uygulanacak Tedaviler
Özellikle küçük çocuklarda sık karşılaşılan bu durumda, kulağa sokulan yabancı madde orada kaldı ise en kısa sürede çıkarılmalıdır. Yabancı madde görülemeyecek kadar derine gittiyse veya görünse bile el ile çekip çıkarmanın sakıncalı olacağı şüphesi var ise doktor kontrolünde şu uygulamalardan yardım alınabilir:

Burun için de kullanılan özel vakum cihazları kullanılabilir.
Özofagoskopi denilen uygulama ile önce küçük bir kamera kulak yoluna sokulup nesnesin yeri tespit edilerek çıkarılabilir.
Geri çekiciler (retraktör) kullanılabilir.
Kafa Travması Tedavileri
Kulaktan gelen kanın sebebi kafa travması ise durum ciddiyetle ele alınmalı, hemen doktora başvurulmalıdır. Doktor duruma göre değişkenlik gösteren tedaviler uygular. Bir beyin kanaması durumu söz konusu ise, pıhtılaşmayı önlemek amacı ile kan inceltici ilaçlar verilebilir (ki bu durumda kulaktan gelen kanın miktarında artış gözlenebilir). Bu ilacın verilme sebebi, beyinde atacak bir pıhtının çok daha ciddi sonuçlar doğurması riskidir. Cerrahi müdahale gerektirebilir.

Beynin zarar görmediği kafatası yaralanmalarında ise hasta sargı ve koruma önlemleri ile iyileşme sürecine bırakılır. Bazı vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir.
 
Geri
Üst