Kuranda rüyanın yeri nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Kuranda rüyanın yeri nedir?
Rüya kelimesi Kur’an’da altı yerde geçmektedir. Bunların dördünde “rüya” anlamında “er-ru’ya” şeklinde, birinde “benim rüyam” anlamında “ru’yayı”, diğerinde ise “senin rüyan” anlamında “ru’yake” şeklinde yer almaktadır. Kuran’da ayrıca yine rüya anlamında ahlam kelimesi de kullanıldığı bilinmektedir. Ahlam kelimesi Kur’an’da üç kez geçiyor ve bu yerlerin ikisinde rüya anlamındadır. Rüya ile ilişkili olarak Kuran’da zikri geçen bir kelime de “menam”dır.



4.jpg





Esas itibariyle uyku yeri, göz gibi anlamlara gelen kelime, Kur’an’da iki yerde rüya anlamında kullanılmıştır. Kelimenin rüya anlamında kullanıldığını İbrahim’in gördüğü rüyanın anlatıldığı Kur’an’ın 37. suresi olan Saffat suresindeki kullanımdan anlıyoruz. Adı geçen suresinin 102 ayetinde İbrahim’e, oğlunu rüyasında kesilmesinin emredildiği anlatılırken “menam” kelimesi kullanılmış, aynı surenin 105. ayetinde ise, bunun için “ru’ya” kelimesi kullanılmıştır. Bundan anlaşılıyor ki aynı olayı anlatmak üzere kullanılan “menam” ve “ru’ya” kelimeleriyle aynı şey kastedilmiştir.

Kur’an’da başta Hz. İbrahim olmak üzere Hz. Yusuf, Hz. Muhammed ve diğer bazı peygamberlerin gördükleri rüyalardan bahsedilmektedir. Söz gelişi Hz. İbrahim, rüyasında oğlu İsmail’i boğazladığını; Hz. Yusuf, rüyasında on bir yıldız, güneş ve ayın kendisine secde ettiğini ve Hz. Muhammed de, rüyasında Mekke’yi fethettiğini görmüştür.

Peygamber olmayan bazı insanların rüyaları da Kur’an’da yer almaktadır. Hz. Yusuf ile birlikte hapiste bulunan arkadaşlarının rüyaları bu bağlamda zikredilebilir. İslam anlayışına göre Hz. Muhammed’e vahiy ilk olarak rüya şeklinde gelmeye başlamış ve her gördüğü rüya, ertesi gün aynen gerçekleşmiştir. Bu yüzden de rüya, peygamberliğin bir cüzü olarak değerlendirilir. Ayrıca İslam dininin en önemli sembollerinden biri olan ve günde beş kez minarelerden okunan ezan da, Hz. Muhammed’in bazı arkadaşlarının gördüğü rüya ile sabit olmuştur.
 
Geri
Üst