Kürtaj işlemi hangi amaçlarla yapılır?

Uzman SühaN

Administrator
Kürtaj işlemi hangi amaçlarla yapılır?
kürtaj nedir,kürtaj nasıl yapılır,kürtaj fiyatları,kürtaj kimlere yapılır,kürtaj ağrılı bir işlemmi,kürtaj hakkında bilgiler

İstenmeyen gebelik olduğunda yada tıbbi olarak bir kürtaj gerektiğinde (örneğin boş gebelik, anembriyonik gebelik, bozulmuş gebelik, tam olmayan düşük-inkomplet abortus gibi nedenlerle ) müdahale vakit geçirmeden bir jinekoloğun önerisi ile yapılmalıdır. Gebelik haftasının büyümesi işlem risklerinin ve işlem esnasında kullanılacak tıbbi tahliye kanüllerinin ( karmen kanülleri) çaplarının büyümesine ve işlem süresinin de tabii ki doğal olarak uzamasına neden olacaktır.Tüm bunlar kürtaja ait risklerin görülme oranını da arttırır. Özellikle zamanlama olarak gebelik kesesinin son adet tarihinin ilk gününe göre 5 haftada ultrasonografi ile görüleceği dikkate alınırsa 5.-6. haftada müdahalenin yapılması uygundur. Çiftler genellikle gebelik haftasını hesaplarken yanlış hesaplamalar yapmaktadır.





k.jpg






Bu hesaplamada Dikkat.. Bir gebelik haftası hesaplanırken gebeliğin muhtemel oluşma anı yani cinsel ilişkinin olduğu gün gebelik haftası hesaplamasında dikkate kesinlikle alınmaz!!! Gebelik haftası hesaplaması nda en son görülen adetin ilk gününden itibaren bu güne kadar geçen süre hesaplanarak doğru gebelik haftası belirlenir. Örneğin 10 eylül son adet tarihinin ilk günü ise 25 ekim’de bu gebelik 6 haftalıktır.Kürtajın tüm riskleri gebelik haftası büyüdükçe doğal olarak artar ve kürtaj işlemi sonrası hastanın kendini toparlama ve iyileşme süresi de uzar.

Yasal sınırlarda kürtaj işlemi için uygun haftada tespit edilen istenmeyen gebeliklerde kürtaş işlemi lokal anestezi ( bölgesel uyuşturma, bölgesel anestezi) yada genel anestezi (koldan yapılan bir iğne ile uyutularak) altında uygulanabilir. Genel anestezi ile işlemin tümüyle ağrısız seyretmesi açısından çağdaş ve etkili bir yöntemdir. İlk kez kürtaj işlemi yaptıran kadınlar ve sezeryan ile doğum yapmış kadınlarda genel anestezi ile kürtaj işlemini yaptırmalarını tavsiye ederiz. Normal doğum yapmış ve daha önceden birden fazla kürtaj deneyimi olanlar kadınlar ise lokal anestezi ile de küretaj yaptırabilirler.

1. Gebelik Boşaltımı İşlemi (gebelik sonlandırılması, tıbbi tahliye, istenmeyen gebelik sonlandırması)

Doğurganlık çağındaki kadınlarda en çok uygulanan kürtaj şeklidir. İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması amacı ile yapılır ve tıbbi tahliye olarak da ismlendirilir. Ülkemizde kanunen18 yaşından büyük kadınlarda 10 haftaya kadar kendi rızası ile yapılır, resmi olarak evli ise eşinin onayı alınır. Dünyanın pek çok ülkesinde ve de bizde gebelik sonlandırılması (kürtaj işlemi) halen "vakum tekniği" ile yani enjektör içersine negatif basınçla çekme şeklinde uygulanmaktadır. Bu vakum tekniği ile kürtaş işleminin safhaları sitemizin diğer sayfalarında detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. (Sayfanın altında ve yanında ilgili bağlantılar verilmektedir)


2. Probe Küretaj (PC)

Kanama bozukluklarında , düzensiz fazla kanamalarda ve özellikle menopoz sonrası kanamalarda teşhis bazen de tedavi amaçlı yapılan işlemdir. Özel aletler (küret) ile rahim içi dokusu kürete edilir yani kazınır. Amaç rahim içindeki kanamaya sebep olan dokunun ve kalınlaşmış endometriyum un tamamını almaktır. Şiddetli ve uzun süreli kanamalarda hem altta yatan sebebi tespit edebilmek hem de aşırı kanamayı durdurmak amacıyla uygulanabilir.

Bu işlem sayesinde patolojiye gönderilen küretaj dokusu ile; endometrial hiperplazi, rahim kanseri, rahimde yaşa bağlı zayıflama (atrofi) teşhisi konabilir.

3. Fraksiyone küretaj (FC)

Uygulanış amacı probe kürtaj ile hemen hemen aynıdır. Ancak burada rahimin içini döşeyen zar tabakasından ve rahim ağzının içini döşeyen kanaldan da ayrı ayrı örnekler alınır ve patolojik incelemeye gönderilir. Özellikle rahim kanseri ve rahim ağzı kanserinin ayrımında önemli bir teşhis aracıdır. Rahim içi kanaldan parça alınmasına “endoservikal küretaj” ismi de hekimler tarafından verilmektedir.

4. Revizyone küretaj (Rest küretaj,RC)

Kendiliğinden olan bir düşükten sonra içeride kalan fetusa yada placentaya (eş) ait parçaları temizlemek için yapılan kurtaj a verilen isimdir. Düşüğün tam olduğu yani içeride parça kalmadığı düşünülse bile revizyone küretaj yapılabilir. Tekniği normal gebelik sonlandırmadaki teknik ile de aynı olmasına rağmen bazen içeride kalan plasenta parçaları rahim içine yapışmış olabileceği için ,rahim içini tam temizleyebilmek için metal küret aletlerinin de kullanılması gerekebilmektedir.

Ayrıca doğumdan sonra içeride plasenta (çocuğun eşi plasenta olarak ismlendirlmektedir) parçaları kaldığından şüpheleniliyorsa ( buna "rest plasenta" da denmektedir), özel küretler ile kalan parçalar alınır. Bu işlem de revizyone kürtaj olarak değerlendirilir. Diğer adı bomm küretajdır ( bum kurtaj).

5. Endometrial Dating (günleme işlemi)

İnfertilite (kısırlık) teşhisinde yumurtlamanın yani ovulasyonun olup olmadığını anlayabilmek için adet adetin 21. gününde rahim içersinden bir örnek alınır.

Yumurtlamadan sonra salgılanan progestron hormonunun etkisi ile endometrium sekresyon (salgılama) fazına girer. Endometrial dating' de amaç endometriyum durumunun adet siklusu ile uyumlu olup olmadığı anlamaktır. Bu amaçla rahim içinden özel bir küret ile tek ve küçük bir küçük örnek alınır. Günümüzde bazı merkezlerde bu endometriyal dating işlemi için plastik özel kanüller (pipelle kanülü) kullanılmakta ve bu işeleme “pipelle biopsi” ismi de verilmektedir.

Yumurtlama varlığını ve aynı zamanda kalitesini test etmek amacıyla yakın bir tarihe kadar oldukça yaygın uygulanan bu yöntem (endometrial dating) yani rahim iç tabakasının günlemesi invaziv bir yöntem olduğu için artık günümüzde yavaş yavaş geçerliliğini yitirmektedir ve giderek daha az sayıda jinekolog bu işlemi talep etmektedir.
 
Geri
Üst