Kürtaj sonrası adet düzeni , kürtaj sonrası ne zaman adet olunur ?

Uzman SühaN

Administrator
Kürtaj sonrası adet düzeni , kürtaj sonrası ne zaman adet olunur ?
Vücudunuz kürtajı takiben nispeten hızlı bir şekilde normale dönmeye başlamalıdır. Yumurtlama döngüsü yedi ila on gün arasında olabilir, adet döneminiz dört ila sekiz hafta içinde başlar. Elbette ki kesin zaman değişecektir hamileliğin sona erdiği zamana bağlıdır. Kadınlar kürtaj olma kararını verdiğinde, genellikle streslidir. Anormal stres düzeyleri , adet döngüsünde etkili olabilir ve bu da kürtajdan sonraki aylık dönemde değişikliklere neden olabilir. Bazı durumlarda, kadınların kürtajdan sonra normal adet döngüsüne sahip olmaları bir kaç ay sürebilir.


kürtaj adet düzeni.jpeg






Hamileliğiniz ilk trimesterde sona ermişse, periyodunuz kürtajdan dört ila on iki hafta sonra geri dönmelidir . İlk dönem normal olandan daha hafif olabilir ve normal süre boyunca sürmeyebilir veya cerrahi kürtaj sonrası normal olabilir. İlk dönem önemli ölçüde daha uzun veya normalden daha ağırsa doktorunuza danışmanız tavsiye edilir. Bu süre zarfında, vücudunuzun birinci önceliği, tüm kalıntıları kayıp gebeliğin dışına çıkarmak olacaktır. Bu rahmin diğer kalıntılarına ek olarak fetal doku içerir ve ağır kanama ile karakterizedir.



Bilinmelidir ki , kürtaj sonrası kanama ile kürtaj sonrası dönen ilk adet siklusunuz arasındaki farkı anlamaktır. Yumurtlamanın normalde menstruasyon döneminden yaklaşık 14 gün önce bir yerde gerçekleştiğini ve hamileliğin sona ermesi halinde bunun gerçekleşeceği zamanı ölçülmeinin zor olacağını unutmayın. Korunmasız bir ilişkiniz varsa, kürtajdan sonraki haftalarda tekrar hamile kalabilirsiniz.




Bir çok kadın kürtajdan sonra düzensiz bir adet dönemi yaşayacaklar. Tutarsız bir dönemin nedeni, çoğunlukla vücudunuzun bi rkaç ay boyunca hamilelik hormonlarının bir kısmını tutmasıdır. Kürtajdan sonra bile, vücudunuz bu hormonların etkilerini hissetmeye devam edecektir. . Ayrıca, şişmiş göğüsler ve yorgunluk gibi dönemleriniz sırasında hamilelik belirtileriyle karşılaşabilirsiniz. Menstruasyonla ilişkili kramplar ilk birkaç hafta boyunca normaldir. Rahatsızlık hissi için sıcak ped veya sıcak su şişesi kullanabilirsiniz.Eğer bir cerrahi kürtaj geçirdiyseniz, kürtaj sonrası ilk döneminiz daha hafif olur ve uzun sürmez. Ancak, cerrahi kürtaj sonrası ilk döneminiz daha ağır ve yoğun kanamalı olursa durumu doktorunuza mutlaka bildirin.



Kürtajdan sonra hamilelik testi yaprken en az 4 hafta bekleyin. HCg (insan koryonik gonadotropin) hormonu hala mevcut olabileceğinden, test sonucunuz erken dönemde pozitif olabilir. Ortalama adet döngüsü 28 gündür . Ancak, adet döngüsü 21 ila 35 gün arasında değişebilir. Cerrahi kürtaj sonrası kadınların normal adet döngüsüne sahip olmaları birkaç ay sürebilir .Menstrüasyon kadının düzenli aylık kanamasıdır. Her kadında ergenlikten menopoza kadar menstruasyon vardır. İlk menstruasyon genellikle 12-15 yaşlarında başlar, menopoz ise 45-55 yaş arasındadır.Menstrüel döngü sırasında meydana gelen değişiklikler hormonlar tarafından düzenlenir. Adet döngüsü üç aşamadan oluşur:Foliküler faz, yumurtlama,Luteal faz.Foliküler faz boyunca, yumurtalıkların içindeki foliküller olgunlaşır ve bir yumurtayı serbest bırakmaya hazırlanır. Bu faz folikül uyarıcı hormon (FSH) tarafından etkilenir. Yumurtalıklarda olgunlaşan birçok folikülden biri olgunlaşmaya devam edecektir. Olgunluğa ulaşan folikül üçüncül folikül olarak bilinir.




Cerrahi kürtaj sonrası adet belirtileri ve belirtileri şunlardır:

karın krampı

alt pelviste ağrı

sırt ağrısı

baş ağrısı

göğüslerde hassasiyet

baş dönmesi

yorgunluk


KÜRTAJ SONRASI TAMPON KULLANABILIR MIYIM?



Cerrahi veya tıbbi düşüklerden en az iki hafta sonra tampon kullanmamanızı tavsiye ederiz. Enfeksiyon olasılığını önlemek için lütfen hijyenik ped kullanınız.



HAMILELIK TESTIM KÜRTAJDAN BIR HAFTA SONRA POZITIF ISE, HALA HAMİLEMİYİM ?



Gebelik hormonu, tıbbi bir kürtajdan sonra 4 haftaya kadar vücudunuzda olabilir. Bu nedenle 4 hafta sonra gebelik testini yapın.



KÜRTAJ SONRASI İLİŞKİYE GİREBİLİRMİYİM?



Enfeksiyona yatkınlık nedeniyle cinsel aktiviteye başlamadan önce kürtajınızdan en az 2 hafta beklemenizi rica ediyoruz.




KÜRTAJDAN SONRAKİ AYLAR HAMİLE KALIRMIYIM ?


Evet kesinlikle. Rutin kürtaj infertiliteye neden olmaz. Bir kürtajın ardından haftalar içinde hamile kalabilirsiniz,


Yukarıda belirtildiği gibi kürtaj sonrası ilk döneminiz, normal döneminize benzer bir şey olabilir veya olmayabilir. Olağan bir dönemden daha hafif veya bir kaç küçük pıhtı ile ağır olabilir. Benzer şekilde, sadece bi rkaç gün sürebilir veya bir hafta boyunca veya daha fazla devam edebilir. Bu aşırı uçların her ikisi de oldukça normal kabul edilir. Karın bölgesinde normal menstrüel kramplardan daha şiddetli olabilen hafif kramplar da görülebilir. Bununla birlikte, eğer döneminiz çok ağır kanama, büyük pıhtı ve şiddetli ağrı ile karakterize edilirse, o zaman doktorunuzla iletişime geçin.Kürtaj sonrası, sisteminizde hala mevcut olan kalan hormonlar nedeniyle adet döneminizde bazı önemli değişiklikler fark edebilirsiniz.


Kürtajdan hemen sonra yumurtlayabilirsiniz. Ancak, bu kadından kadına değişebilir ve kürtajın ne zaman gerçekleştiğine bağlıdır. Vücudunuz öncelikle kayıp gebeliğin tüm kalıntılarını ortadan kaldıracaktır. Gebelik sonlandırıldıktan sonraki 24 saat boyunca kramplar veya ağır kanamalar devam ederse, doktorunuzla iletişime geçiniz.
 
Kürtaj, özellikle anne üzerinde ebeveynler üzerinde büyük bir duygusal ve fiziksel baskı yapabilir. Profesyonel bir doktor tarafından yapılsa bile, prosedürü takip edebilecek bazı komplikasyonlar ve yan etkiler vardır. Muhtemelen hamilelik sonlandırıldıktan sonra karşılaşılabilecek en yaygın komplikasyonlardan biri kanamadır. Kanama uzun süre devam edebilir ve daha da ağırlaşabilir. Kürtaj sonrası kramplar normaldir fakat şiddetli kramplar enfeksiyon bulgusu taşuyabilir.Kötü kokulu vajinal akıntı, rahim, fallop tüpü veya vajinadaki bir enfeksiyonun göstergesidir. Tedavi edilmezse pelvik inflamatuar hastalıklara yol açabilir Vücudunuzda meydana gelen çeşitli değişiklikler nedeniyle vücut sıcaklığınızın normalden daha yüksek olabilir. Ateşiniz yüksekse mutlaka hekime görünün.Vücudunuz kürtajın hemen ardından bir sonraki adet döngüsü için kendini hazırlamaya başlayacaktır. Korunmasız cinsel ilişkiye girerseniz, döneminizden önce hamile kalabilirsiniz Kürtaj sonrası gebelik planınızı mutlaka hekiminizle danışın.Erken dönemde gebe kalmanız probeme neden olabilir. Kürtaj sonrası bir kaç ay düzensiz adetleriniz olursa durumu hekiminize bildirmekte fayda vardır.
 
Geri
Üst