Kürtajdan Sonra Adet Görememe Durumu

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Kürtajdan Sonra Adet Görememe Durumu
Kürtajdan Sonra Adet Görememe- Kürtaj hiç tasvip etmediğim bir durum olsa da bazı durumlar bunu gerektiriyor. Kürtaj ya da asıl adıyla küretaj tam anlamıyla rahimde istenmeyen bir gebeliğin sonlandırılması işlemidir. Bu isteğe bağlı ya da gerekli görüldüğü taktirde yapılmaktadır. Özellikle şu bilinmelidir ki kürtaj işlemi asla aile planlaması yöntemi değildir. Korunma yöntemleri konumuzu buradan inceleyebilirsiniz. Bu konu çok önemli bir konu olmakla birlikte gerçek anlamda korunma yöntemleri bilinirse kazara oluşan gebeliklerin sonlandırılmasına da gerek kalmayacaktır diye düşünüyorum. Yani isteğe bağlı olarak Allahın verdiği bir cana kıymak adeta cinayet işlemiş gibi de oluyorsunuz bu durumda. Onun için gebelik oluştuğunda değil oluşmadan korunma yöntemlerini önemle incelemenizi isterim.

kurtaj.jpg


Aslında kürtaj yalnızca isteğe bağlı gebeliğin sonlanması işlemi değildir. Örneğin düşük yapan bir kadının rahminde parçalar kaldıysa bu parçaların temizlenmesi için de kürtaj yapılabilir. Yine bebek için olmasa da kürtaj genel anlamda rahim içi temizliği işlemidir. Yine boş gebelik durumunda, ölü gebeliklerde de kürtaj söz konusudur. Dış gebelik durumunda kürtaj söz konusu değildir. Dış gebelik durumunda ameliyat ya da ilaç tedavisi gerekecektir. Kürtajdan sonra adet görememe ya da düzensizliği olması doğaldır. Genel olarak kürtaj işlemi uygulandığında 30-40 gün kadar adetinizin geçmesi doğaldır. Yine çok gecikebileceği gibi adetin daha erken gelmesi de olabilir. Genellikle de görülen durum kürtajdan hemen sonra 1 hafta-10 gün içinde adet görülmesi gözlemlenmiştir. Bazen de kürtaj sonrası adet görme zamanı 60 günü bulmaktadır. Eğer hasta kürtaj yaptırdıktan sonra 6 hafta geçmesine rağmen hala adet görmemişse burada yan etki oluşmuş olabilir ve bu durumda mutlaka doktora başvurmalısınız. Bu durumda doktorunuz ultrason muayenesi ile yapışıklık ya da hormonel bir durum olup olmadığını kolayca anlayacaktır.

Kürtaj olan kadın hasta adet düzeni nasıl devam ediyorsa kürtajdan sonra yine aynı şekilde bu düzen devam eder. Peki adet düzeni aynı olan bir hastanın kürtajdan sonra düzensizliği oluşur mu? Kürtaj herhangi hormonel bir durumla alakalı olmadığı için adet düzensizliğine sebep olmaz. Sadece kürtajdan sonraki ilk adet durumunda değişiklik olabilir. Bu da normal kabul edilir. Bu dediğim gibi 6 haftaya kadar normal kabul edilir. Daha uzun ya da daha kısa sürede de adet olabilirsiniz. Kürtaj bebek tahliye dışında bir işlem için uygulanmış ve kürtajdan sonra mensinizde bir gecikme olursa burada hamilelikten de söz edilebilir. Çok nadir bir komplikasyon daha vardır ki kürtajdan sonra yapışıklık olması sebebiyle de hastanın adet görme süresi uzamaktadır.

kurtaj sonrasi adet ne zaman olur.jpg


Kimler kürtaj yaptırabilir? 18 yaşından büyük ve evli olanlar için eşlerinin imzası gerekir. 18 yaşından küçük olanlar için evli olsalar bile anne baba onayı gerekir. 18 yaşından büyük ve bekar olanlar kendi rızaları ile kürtaj yaptırabilirler. 15 yaşından küçük olanlar için anne babalarının rızası olsa dahi kürtaj olamazlar bu durumda mutlaka adli mercilere bildirilmesi gerekir durumun. 10 haftadan büyük gebeliği olanlar bu işlemi yaptıramazlar. İzin dahi olsa 10 haftadan büyük gebelikler sonlandırılamaz. Ülkemizde yasal olmadığı için böyle bir uygulama yoktur. Ayrıca 10 haftadan büyük gebeliklerin sonlandırılması için bebekte ciddi doğumsal problemin bulunması annenin sağlığının ölümcül tehlikede olması durumunda kurul kararı ile kürtaj işlemi uygulanır.

Kürtaj sonrasında yüksek ateş (38 üzeri ateş), ağrı kesici ile geçmeyen şiddetli ağrı kramplar, aşırı kanama, çok aşırı kötü kokulu kanama, kürtaj sonrasında 4-5 güne kadar geçmeyen kanama durumlarında doktora bildirmeniz gerekir.
 
Geri
Üst