Kuru Fasülyenin Gaz Yapmaması İçin Ne Yapmak Gerekli?

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Kuru Fasülyenin Gaz Yapmaması İçin Ne Yapmak Gerekli?
kuru fasülyenin gaz yapmaması için, kuru fasülyenin gazı, kurunun gaz yapmaması için


Sevgili melekler, milli yiyeceklerimizden birisi olan kruu fasülyeyi sevmeyen yoktur herhalde. Şöyle dumanı üstünde hafif acılı, dileyene dana etli dileyene kuzu etli (tercihimdir :) ), sivriberli nefis bir kurufasülyeye kimse hayır diyemez. Can yoldaşı pilavla birlikte servis edilen kurunun en kötü yanı yaptığı gazdır. Eğer siz de bundan şikayetçiyseniz size bir önerimiz olacak :)


kuru.jpg



Kuru fasulyenin gaz yapmasının nedeni yanlış pişirme metodundan kaynaklanmaktadır.

- Kuru fasulyenin gaz yapmamamsı için dikkat edilmesi gereken unsurlar şunlardır:

*öncelikle fasulyenizi taş,çöp gibi yabancı maddelerden ayıklayın ve yıkayın.

*pişirmeden 24 saat önce üzerini geçecek kadar su koyup şişmesini sağlayın. Su normal soğuklukta olmalı.

*Pişireceğiniz zaman bu suyu süzün. Tencereye su koyup haşlanmaya bırakın.

*kaynama sırasında üzerinde beyaz köpükler oluşacaktır .bu köpükler fasulyenin gazıdır. Bu köpükleri alın ve atın.

*kaynama süresince oluşan köpüklerin hepsini atmanız fasulyenin gaz yapmasını engelleyecektir.

*haşlandıktan sonra süzün ve soğuk suyla yıkayın.

*daha sonra pişirmeye geçin.

*kuru fasulye yemeği için en uygun fasulye çeşidi şeker fasulyedir.
 
Söylemesi ayıp mutfakta pek hamaratımdır. Bizim evin milleti kuru fasulye pilava bayılırlar. Zaten kim sevmez ki? Özellikle de biber ve salatalık turşusuyla mükemmel bir ziyafet olur. Kış aylarının gelmesiyle kuru fasulye sezonu açıldı diyebiliriz. :)Bu geleneksel tat, hemen hemen her evin tenceresinde sık sık kaynar; Çoluk çocuk eş dost afiyetle yenir.:D


Gelelim benim nasıl yaptığıma. Elbette ben de, bir gün öncesinden fasulyeleri ıslatıyorum. Bir buçuk bardak kâfi oluyor. Ertesi gün köpüğü çıkana kadar kaynatıyorum. Biriken köpüğü alıyorum. Pişirme esnasında fasulyeleri kavururken 1 adet küp şekeri kavurduğum fasulyelerin arasına atıyorum. Rahmetli babaannemden öğrendim bunu, küp şeker yemeğin gazını almakla birlikte çokta güzel bir tat bırakıyor. Denemek isteyen arkadaşlarım 1 adetten fazla şeker kullanmamasını öneriyorum. ;)
 
Benim yaptığım kuru fasulyeyi kimse yapamaz :D Yaptığım kuru fasulyede de asla gaz olmaz . Geceden ıslattığım kuru fasulyenin sabah suyunu döküyorum.Daha sonra 1 saat sütte bekletiyorum. Güzelce yıkadıktan sonra etle birlikte haşlıyorum.Etin lezzeti fasulyeye işliyor. Daha sonra bir tavada yağı kızdırıp kurusoğanı kavuruyorum.Daha sonra eti soğanla çeviriyorum. Az domates ve biber salçasıyla kavuruyorum karabiber ekliyorum. Karışımı fasulyeye ekliyorum.Üstüne çıkacak kadar su ekledikten sonra pişmeye bırakıyorum.İlk kaynamada yarım limon sıkıyorum ve köpüren bölgeyi alıyorum .Böylece fasulyenin gazı gitmiş oluyor ;)
 
Geri
Üst