ladik-carpet

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
ladik-carpet
Ladik Kasabası Konya Afyon Karayolunun 40.ncı kilometresinde olup, tarihi Hititler, Romalılar ve Bizanslılara dayanır. Laodikeia Katake Kâimene Kenti Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde İpek Yolu üzerinde olması nedeniyle değerini daima muhafaza eden Ladik Kasabasının ilk yerleşimi çok eskilere dayandığı Kasaba içerisindeki yazıtlardan ve kurşun madeni ile cıva madenlerinin Hititler zamanında çalıştırıldığı yapılan araştırmalarla tespit edilmiştir.
Kasabaya mahsus tarihi eskilere dayanan Ladik El Dokuma Halısı dünyaca meşhur olup, üretimi çeşitli ebatlarda 40x50 kalite ile yünlü dokuma halısı atölyelerde veya evlerde dokunmaktadır. Genç kızların düğün çeyizi hazırlamak üzere el emekleri ile hazırladıkları kanaviçe, dantel ve diğer el işlemeciliği bireysel olarak yapılmaktadır.
Mihrap kemerinin kademeli olduğu Ladik Seccadeleri’nde, mihrap nişinin içi sütunçelerle iki ya da üç bölüme ayrılmıştır. Bir başka özellikleri de mihrap nişinin bazen altında, bazen de üstündeki sivri dilimli bölemlerden çıkan stilize lale formlarıdır. Ladik seccadelerinde, İslamın temizliği ile ilgili ibrik, tarak gibi motifler de bulunur. Parlak kırmızı ve mavi renkler, en önemli özellikleridir. Çoğu örneklerde ise, Osmanlı saray halılarında görülen lale, sümbül, karanfil motiflerinden oluşan ve “Ladik bordürü” adını alan karakteristik bir bordür deseni bulunmaktadır.Bu halının geçmişi 400 seneye dayanmaktadır




ps_lad_ww_rg06116.jpg


Ladik_Karabash_Ltd.jpg


Ladik_18ct_Antalya_Arc_Mus.jpg


her9870.jpg
 
Geri
Üst