Laktoz İntoleransım Var Kalsiyum Nasıl Alabilirim?

Uzman SühaN

Administrator
Laktoz İntoleransım Var Kalsiyum Nasıl Alabilirim?
Birçok kadının laktoz sindirme kapasitesi gebelik sırasında, özellikle de son aylarda, artar. Normalde laktoz intoleransı olan kadınlar gebeyken süt ve süt ürünlerini hiçbir rahatsızlık hissetmeden tüketirler.
Tıp otoriteleri gebeler de dahil 19 yaş ve üstü kadınlann günde 1000 miligram, 19 yaş altı gebelerin ise 1300 mg kalsiyum almalarını öneriyor. En iyi kalsiyum kaynakları olan süt ve süt ürünlerini tüketmiyorsanız, bu miktardaki kalsiyum ihtiyacını karşılamanız bir hayli zor olabilir.







6.jpg


Eğer laktoz intoleransınız varsa, ya da süt ve süt ürünlerini sevmiyorsanız, aşağıdaki önerileri dikkate alın;

kalsiyum hangi besinlerde varLaktoz intoleransı olan kişilerin çoğu, yemekle birlikte bir fincan sütü tolere edebiliyorlar. Bu miktar size rahatsızlık veriyorsa, günde iki kez yarım fincan için.
Süt, peynir ve yoğurt dahil laktoz içermeyen ya da laktozu azaltılmış ürünleri deneyin.
Peynir gibi fermente edilmiş ürünler ve yoğurt, sütten daha kolay tolere edilir. Yoğurttaki laktoz içindeki aktif bakteri kültürleri tarafından kısmen parçalanır.
Laktoz sindirimine yardımcı olan Lactaid ve Lactrase gibi laktaz enzim tabletleri almayı deneyin.
Kalsiyum takviye hapları alın.
Sardalye, somon, tofu, brokoli, ıspanak ve kalsiyum takviyeli meyve suları ve yiyecekler gibi kalsiyum açısından zengin diğer ürünleri tüketin.

Sardalye, somon, tofu, brokoli, ıspanak ve kalsiyum takviyeli meyve suları ve yiyecekler gibi kalsiyum açısından zengin diğer ürünleri tüketin.Laktoz intoleransı belirtileri
Sonuç olarak süt şekeri kana geçebilecek daha küçük parçacıklara bölünemediğinden barsak içinde kalarak buranın sıvı-mineral dengesini olumsuz etkiler. Aşırı sıvı-mineral birikimiyle genişleyen barsaklarda hareketlilik artar ve ishal ortaya çıkar. Bunun yanında serbest halde yıkılmadan kalın barsaklara ulaşan laktoz buradaki bakteriler tarafından mayalanma işlemine uğrar ve ortaya hidrojen gazı çıkar. Fazla miktardaki hidrojen hem ishali arttırır hem de gaz ve şişkinlik başta olmak üzere diğer sindirim sistemi yakınmalarına yol açar.
Laktazın tamamen yok olduğu durum genetik bir durumdur ve çok nadir görülür ancak, kısmi yetersizlikler oldukça sık görülür ortalama 10 kişiden birinde değişen derecelerde hassasiyet görülebilir. Veya hayatlarının bir döneminde başka hastalıklar veya durumlara bağlı olarak ikincil ve geçici hassasiyet sorunları yaşayabilirler.Yakınmalar laktoz içeren besinleri aldıktan 30-120 dakika sonra ortaya çıkar. Bazı kişilerde yakınmalar fazla miktrda laktoz aldıktan sonra ortaya çıkarken bazı bireylerde 1 bardak süt, hatta çok hassas bireylerde sadece içinde katkı maddesi olarak laktoz içeren bir besinin yenmesi sonucu bile ortaya çıkabilir. Bu hassasiyet farkları bireylerin barsaklarındaki laktaz yetersizliğinin derecesiyle ilgilidir. Süt şekeri hassasiyeti genelde rahatsızlık verici bir durum olmakla beraber hayati bir sorun yaratmaz.

Laktoz intoleransı tanısı
Süt şekeri hassasiyetinin tanısı genelde klinik bulgular ile konur. Bunun için en basit yöntem birkaç gün süreyle laktoz içeren besinlerden uzak durulmasıdır. Daha sonra 2-3 bardak süt içilir. Eğer karın ağrısı ve yakınmalar ortaya çıkıyor ise laktoz hassasiyetiniz olabilir demektir.

Eğer kesin bir tanı istenir ise bazı laboratuar incelemelerinin yapılması gerekebilir.
• Laktoz tolerans testi: Açlık kan şekeri ölçüldükten sonra laktoz içeren sıvı içilir ve daha sonra birkaç kez kan şekeri ölçümü yapılır. Eğer kan şekeri yükseliyorsa laktoz intoleransı yok demektir.
• Soluk testi: Laktoz içeren bir sıvı içildikten sonra nefeste hidrojen gazı ölçülür
• Biopsi: Barsaktan biopsi alınır.

Laktoz intoleransı tedavisi
En etkin ve tek tedavi şekli dietten laktoz içeren ürünleri çıkarmaktır. Tedavinin şekli yakınmaların şiddetine göre değişir. Hafif yakınması olan kişilerde alınan süt ürünü miktarının azaltılması yeterli olurken şiddetli olgularda tamamen laktozsuz diet gerekli olabilir. Laktaz enzimi içeren damlaların kullanımı bu gıdalara katılması da şikayetleri azaltacaktır.
Çok hassas kişilerde örneğin kahve kremasının içindeki çok az miktardaki laktoz bile yakınmalara neden olabilir.

Hangi gıdalarda laktoz vardır ?
En sık tüketilen laktoz kaynakları şunlardır:
• Süt
• Tereyağ
• Margarin
• Yoğurt
• Peynir
• Süttozu
• Çikolata
• Kaymak, krema

Yoğurt bu ürünler arasında farklı bir yere sahiptir. İçindeki mayalayıcı bakteriler laktozu parçalar ve süt içemeyen pekçok kişi rahatlıkla yoğurt yiyebilir
Son dönemlerde piyasada laktazlı süt ve süt ürünleri ya da laktozu alınmış süt satılmaktadır. Bu ürünlerin tüketilmesi de yakınmaların ortaya çıkmasını engeller.
 
Geri
Üst