Lekeler Nasıl Çıkar

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Lekeler Nasıl Çıkar
lekeler nasıl çıkar tahta kalemi lekesi nasıl çıkar
Bazı lekeler çok inatçıdır ne yapsak ne etsek bir türlü çıkaramayız...Ama şimdi size vereceğim pratik bilgilerler bir çok lekeyi zahmetsizçe çıkarabileceksiniz kızlar :tik:

leke-31d.jpg


ALÇI LEKESI
Ilık sirkeye batırılmış bir bezle silin.
ALKOL LEKESi
Cilalı ahşap üzerinde: Lekeli yerleri bir mantar tıpasıyla silin veya terebentinle ıslatın, sonra parlatın.
Masif ahşap üzerinde: Eter veya benzinle temizleyebilirsiniz.
Leke çok inatçıysa, çakmak benzinini deneyiniz.
ALTIN TEMiZLiGi
Bir litre suya 15 gr. sabun rendesi ve 100 gr. amonyak ilave edin. Temizlemek istediğiniz altın eşyalarınızı bu karışımın içinde 1/2 saat kadar bırakın. Sonra, soğuk suyla çalkalayın ve bir deri parçasıyla temizleyin.
ALÜMINYUM TEMiZLiĞi
Kimi zaman alüminyum kaplarımız kirlenir ve lekelenir (özellikle bulaşık makinasında yıkadıktan sonra kararırlar). Bunların temizliği de kolaydır. İçinde kuzu kulağı pişirin veya süt kaynatın. Bozulan rengi eski haline dönecektir. Biraz zeytinyağı ile birkaç damla alkolü karıştırın ve yumuşak bir bezle alüminyum kaplarınıza sürün. Pırıl pırıl olacaklardır.
AMPULLERIN TEMIZLIĞI
En iyi temizleyici alkoldür. Ancak ampulün yüzeyi pütürlüyse bir kesilmiş soğan parçasıyla silin, sonra nemli bir bezle temizleyin. Ampulü temizledikten sonra ışığı yakmadan, üzerine bir iki damla parfüm sürün. Eviniz mis gibi kokacaktır.
AT KESTANESI
Elleriniz için: At kestanesi tozu ile ellerinizi yıkarsanız beyaz ve yumuşak olmalarını sağlarsınız. Çamaşırlar için: Özellikle beyaz çamaşırları at kestanesi suyuyla yıkarsanız kar gibi beyaz olurlar. Ayrıca, at kestanesiyle yıkanan çamaşırlar nemliyken ütülenirse kolalı gibi olur.
ViŞNE LEKESi:
Her ev hanımı vişne lekesinin çıkmayacağını sanır.Oysa bazı kumaş türlerinde,özellikle ipekte ispirtolu pamuğu lekenin üzerine tamponlayıp ardından da ılık suyla durulayarak çıkarabilirsiniz.Beyaz pamukluları ise sabunla yıkadıktan sonra bir gece süte yatırıp,ertesi gün durulamanız yeterli.
KAN LEKESi:
Henüz ıslak olan kan lekesini çıkarmak daha kolaydır.Lekenin üzerine biraz nişasta serpmek ve nişasta kuruduktan sonra fırçalamanız yeterlidir.Kurumuş lekeler için de amonyağa başvurmalısınız.Bir litre suya iki yemek kaşığı amonyak karıştırın.Sonra da eski bir naylon çorabınızı bu karışıma batırıp,lekeyi fazla bastırmadan silerek çıkarın.
MÜREKKEP LEKESi:
Mürekkep lekesi bazı kumaş türlerinden anında çıkarılabilir.Pamuklu ve beyaz kumaşlarda su katılmamış çamaşır suyuna batıracağınız bir parça bezle,lekeli yeri bastırmadan silerseniz leke kolaylıkla çıkacaktır.
RUJ LEKESi:
Ruj lekesi en kolay çıkabilen leke türlerinden biridir.Yıkanabilen kumaşlarda leke,sabunlu ılık suyla yıkanarak çıkarılabilir.Yıkanmayan kumaşlarda ise lekeyi alkolle silerek kolaylıkla çıkarabilirsiniz.
ÇAY LEKESi:
Çay lekelerini, üzerine anında kaynamış sıcak su dökerek çıkarabilirsiniz. Ayrıca limon kolonyası da çay lekesini çıkarmakta etkilidir.
BiRA LEKESi:
Bira lekesini tuzlu suyla durulayarak çıkarabilirsiniz.Koltuklardaki bira lekelerini ise tuzlu suya batıracağınız bir bezle silebilirsiniz.
DONDURMA LEKESi:
Ilık sabunlu suda yıkarsanız,dondurma lekelerinden iz kalmadığını göreceksiniz.
OJE LEKESi:
Kumaşlardaki oje lekesini önce alkolle silmeye çalışın.Sonra,eğer leke çıkmadıysa,asetonla silin.Yün halılardaki lekeleri ise bir parça pamuğa damlatacağınız asetonla,fazla ovuşturmadan çıkarmaya çalışın.
YAĞ LEKESi:
Leke tazeyken üzerine tuz serpiştirmeniz yeterli olacaktır.Limon kolonyası da işinize yarayabilir.Ancak ipekli kumaşlarda lekenin üzerine tuz yerine talk pudrası serpiştirmelisiniz.
TÜKENMEZ KALEM LEKESi:
Kumaşlardaki lekeleri ispirtoyla silerek veya kumaşın o kısmını ispirtoya yatırarak çıkarabilirsiniz.Ancak daha sonra sabunlu suyla yıkayıp,durulamanız şart.
RUTUBET LEKESi:
Kıyafetlerdeki,rutubetli yerlerde beklemekten meydana gelen lekeleri, ancak sulandırılmış amonyakla silerek çıkarabilirsiniz
 
Geri
Üst