Listeria bakterisi hamilelikte çok tehlikeli .Nelere dikkat edilmeli?

birtutamanne

Yeni Üye
Üye
Listeria bakterisi hamilelikte çok tehlikeli .Nelere dikkat edilmeli?
Hamilelikte zararlı yiyecekler
çiğ et tüketimi


merhaba kızlar
ben çiğköfteye bayılırım
ama hamileliğim sırasında etsiz yemeye dikkat ettim özellikle
çünkü ciddi bir rahatsızlıkmış Beslenme uzmanları anne adaylarına; çiğ et, pastörize edilmemiş ürünler ve yıkanmamış sebze-meyvelerin tüketilmemesi gerektiğiyle ilgili sıklıkla uyarıda bulunurlar. İşte bu uyarının nedeni tam olarak “Listeria Bakterisi”! Son derece tehlikeli bir bakteri olduğu için anne adayları bu uyarıları mutlaka ciddiye almalı. Listeria bakterisi nedir?
Listeria toprakta ve suda bulunan bir bakteri. Sebzeler topraktan kontamine olabilirken, hayvanlar da listeria için taşıyıcı olabiliyorlar. Listeria pişmemiş etler, çiğ deniz ürünleri, pişmemiş sebzeler, pastörize edilmemiş süt, pastörize edilmemiş sütle hazırlanan yemekler ve ısıtıp yenilebilecek hazır gıdalarda bulunabiliyor. Bakteri pişirilmeye hazır açıkta beklemiş gıdalarda üreyebiliyor. Şarküteri etlerinde ise pişirmeyle paketleme arasında kontaminasyon (bulaşma) olabileceği düşünülüyor. Yiyeceklerin çiğ et veya iyi yıkanmamış sebzelerle teması da bulaşmaya yol açabiliyor. Pastörizasyon ve iyi pişirme listeria’yı öldürüyor.
Hamilelikteki etkileri
Listeria çok nadir görülen bir enfeksiyon. Dolayısıyla ülkemizde ancak birkaç binde 1 hamilede ortaya çıktığı düşünülüyor. Hamilelikte plasenta yoluyla kolaylıkla bebeğe geçip ölümcül olabilecek bir enfeksiyon… Bazı durumlarda ortaya çıkış nedeni bilinmiyor. Hamilelerin bu tür besinlerden uzak durmaları, dondurulmuş besinleri ise çözüldükten sonra hızlıca ve iyi pişirerek yemeleri gerekiyor.

cig-kofte2-8770.jpg
 
Geri
Üst