Lohusa gelenekleri

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Lohusa gelenekleri
lohusa yatağı modelleri lohusa teri gelenekleri yatağı lohusalık geleneği
Geleneklerimizden biri side doğum sonrası dönemi olan lohusalık gelenekleri

Bu gelenekler hakkında şimdi sizler için daha detaylı bilgiler verecem arkadaşlar lohusalık nedir ne gibi gelenekleri vardır lohusalık döneminde neler yapılır?

lohusalik2-7947.jpg

Türk gelenekleri içinde doğum hazırlıkları ve lohusa döneminin özel bir yeri vardır. Bu hazırlıklara hamileliğin altıncı veya yedinci aylarında başlanırdı. Yakın bir semtte oturan ebeye, işlemeli keseler içinde birer okka şeker, çekirdek kahve ve sabun götürülerek doğum için ebe tutulurdu.

Doğumdan sonra lohusa şerbeti kaynatılır ve doğumu müjdelemek için sürahilerle akrabalara, yakın dostlara, komşulara gönderilirdi. Bebek erkek ise sürahinin boynuna kırmızı kurdele, kız ise ağzına gaz boyaması denilen kırmızı tülbent bağlanırdı. Daha sonraki günlerde gözaydına gelen konuklara da gümüş zarflı bardaklarla şerbet ikram edilirdi.

Lohusaya evin en geniş odasında, yataklık denilen karyolada veya üst üste konularak yükseltilen altı-yedi kat şiltenin üzerinde lohusa yatağı hazırlanırdı. Yatağa atlas veya kadifeden gelin yorganı örtülürdü. Yatağın yanına mutlaka kese içinde Kur'an-ı Kerim ve parlak ömrü sembolize eden gümüş ayna asılırdı. Bir şişe sarımsak saplanıp üstü kırmızı gaz boyaması ile sarılır, sarımsak ve nazar boncukları ile süslenirdi. Bu sarımsak, 40. gün hamama gidilirken, kapının eşiğinde lohusaya ezdirilerek evin acı görmemesi ve acıların uzaklaştırılması sağlanırdı.

Lohusa yatağı yedinci gün toplanırdı. Yatağın kalkacağı gün mahalle imamı veya ailenin reisi olan yaşlı bir erkek, bebeğin sağ kulağına ezan ve Kelime-i Şahadet, sol kulağına da Besmele ile üç defa ismini okurdu.
 
zaman olmazmı canım
zaman varda
bizler, inançlarımızdan uzaklaştık, uzaklaştık çada toplumda böyle aksilikler kol geziyor.
eskiden bu kadar doktor mu vardı allah aşkına, hastalık mı vardı.
sarımsak çok mucizevi bir şey ya.sirkede öyle.kapı eşiklerine sürülürmüş nazar için falan.
ben çok inanırım yapmaya da çalışırım.
 
Geri
Üst