Magnezyum eksikliği nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Magnezyum eksikliği nedir?
Magnezyum vücudun 300 den fazla biyokimyasal reaksiyonundan sorumludur ve kan basıncını, metabolizmasını, immün fonksiyonunu ve sağlığın diğer birçok yönünü etkiler. Sağlıklı kemik, kalp , kas ve sinirler için gereklidir . Vücudunuzun enerji, kan şekeri , kan basıncını ve diğer birçok işlemi kontrol etmesine yardımcı olur . Bazı uzmanlar, magnezyum eksikliğinin bugün dünyamızdaki en büyük sağlık problemi olduğunu iddia ediyor. Bu makalemizde magnezyum eksikliği nedenlerini ve tedavisine değineceğiz.


magnezyum eksikliği.jpg





Düşük magnezyum, günümüzün sessiz salgın olarak araştırma çevrelerinde bilinmektedir.Magnezyum, vücudun birçok fonksiyonu için inanılmaz derecede önemlidir; bağışıklık sisteminiz, sinirleriniz ve kaslarınızda önemli bir rol oynar ve kalbinizi ve kemiklerinizi güçlü tutmaya yardımcı olur. Magnezyum, vücudun düzenleyici ve biyokimyasal sistemlerinin çoğunun önemli bir bileşenidir ve düşük düzeylerin etkisi sağlık ve tıbbi uygulamaların tüm alanlarını kapsar. Bu nedenle, magnezyum eksiğinin belirtileri, belirgin eksikliğin fiziksel semptomları ve düşük magnezyum seviyelerine bağlı hastalık durum spektrumu olmak üzere iki geniş kategoriye ayrılır.

Magnezyumun önemi

Birçok gıdada doğal olarak magnezyum alırsınız. Bunlardan bazıları fıstık ezmesi, fındık, ıspanak, fasulye, kepekli tahıl , muz, süt ve somon. Çok fazla alkol içtiğinizde , böbrek problemleriniz varsa, bazı ilaçlar alırsanız veya çölyak hastalığı veya uzun süreli sindirim probleminiz varsa, gıdalardan magnezyum emiliminde zorluk çekebilirsiniz . Zamanla, düşük magnezyum kemiklerinizi zayıflatabilir, size kötü baş ağrıları verir , gergin hissettirir ve hatta kalbinize zarar verir . Aynı zamanda, kalsiyum ve potasyum gibi diğer önemli minerallerin seviyelerinin düşük olmasına neden olabilir .

Magnezyum eksikliği belirtileri

Magnezyum, vücudunuzdaki her organın, özellikle kalbinizin, kaslarınızın ve böbreklerinizin kullandığı mineraldir. Açıklanamayan yorgunluk ya da güçsüzlük, anormal kalp ritmi, hatta kas spazmları ve göz yorgunluğundan muzdarip olursanız, düşük magnezyum düzeyleri sorumlu tutulabilir.Magnezyum vücudunuzdaki pek çok farklı proseste aktif olduğu için, magnezyum eksikliği belirtileri çeşitlidir ve aşağıdakileri içerebilir:

Uykusuzluk hastalığı
Kaygı, hiperaktivite, huzursuzluk
Kabızlık
Kas spazmları
Yutma güçlüğü
Sırt ağrıları
Baş ağrısı
Göğüs sıkışması ve solunum zorluğu
Kalp çarpıntısı
Yüksek tansiyon
Aşırı yorgunluk
osteoporoz

Neden bu kadar çok insanda magnezyum eksikliği var ?

Çoğumuzun magnezyum açısından düşük olmasının dört ana nedeni var:

Zayıf beslenme
İlaçlar (antibiyotikler gibi)
Toprak tükenmesi
Kronik bağırsak problemleri



Magnezyumun faydaları

Kemiklerinize sağlamlık ve esneklik kazandırır.
Kan basıncını düzenler ve normalleştirir
Böbrek taşının oluşumunu önler
Dinlendirici uykuyu teşvik eder
Konjestif kalp yetmezliğini önlemeye yardımcı olur
Kas krampları ve spazmları azaltır
Kolesterol seviyelerini ve trigliseritleri düşürür
İnsülin direncini azaltır
Arteroskleroz ve inmeyi önleyebilir
Migren baş ağrısına iyi gelir
Dolaşımı arttırır
Fibromiyaljiyi ve kronik ağrıyı hafifletir.
Astımı ve amfizemi tedavi eder.
Proteinleri hazırlamaya yardımcı olur
Uygun eliminasyonu teşvik eder
Osteoporozu önler


Mineraller gıdalardan, takviyalardan ve takviyeli gıda ürünlerinden elde edilebilir.Beş ana mineral eksikliği türü vardır: kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum ve çinko.Mineraller, vücudunuzun düzgün çalışabilmesi için vücudunuzun ihtiyaç duyduğu belirli besin türleridir. Mineral eksikliği, vücudunuz gerekli miktarda bir mineral elde etmediğinde veya emmediğinde oluşur. İnsan vücudu, sağlıklı kalmak için farklı mineral miktarlarına ihtiyaç duyar. Mineral eksiklikleri zayıf kemik, yorgunluk veya azalmış bir bağışıklık sistemi gibi çeşitli sağlık problemlerine neden olabilir.


Diyet ve yaşam tarzı, magnezyum alımında önemli bir rol oynamaktadır. Magnezyum alımını artırmanın basit ve kolay yolları şunlardır; Yeşil sebzeler, magnezyum içeren bir molekül olan çok sayıda klorofil içerir bundan dolayı beslenmenize yeşil yapraklı besinleri ekleyin. Prebiyotik besinleri tüketin. Yeşil yapraklı sebzele birlikte , baklagiller, fındıklar ve tam tahıllardan da magnezyum alabilirsiniz. Genellikle, diyet lifinden zengin gıdalar genellikle magnezyum açısından zengindir. Vücudunuz mükemmel bir biyokimya yüzünden yaşıyor ve vücudunuzdaki 300'den fazla inanılmaz derecede önemli biyokimyasal reaksiyon için magnezyum gerekiyor . Sağlıklı bir yaşam için diyetinizde magnezyuma yer verin
 
Vücutta yüzlerce kimyasal reaksiyon için magnezyum gerekir. Bunlara kan şekeri düzeylerini ve kan basıncını kontrol etmede dahildir. Kasların ve sinirlerin doğru işlevi, beyin fonksiyonu, enerji metabolizması ve protein üretimi de magnezyum tarafından kontrol edilir. Vücudun magnezyumunun yüzde 60ı kemiklerde bulunurken, yaklaşık yüzde 40ı kas ve yumuşak doku hücrelerinde bulunur. İyi magnezyum kaynakları şunları içerir:

bakliyat
fındık
tohumlar
tam tahıllar
yeşil yapraklı sebzeler, örneğin ıspanak

Magnezyum eksikliğinin erken belirtileri şunları içerir:

yorgunluk
zayıflık
iştah kaybı
mide bulantısı
kusma
Tedavi edilmediğinde magnezyum eksikliği aşağıdaki semptomlara neden olabilir:

uyuşma
karıncalanma
kas krampları
nöbetler
kalp anormal ritimleri
Bu makalemizde magnezyumun önemine eksikliğinin yol açtığı sağlık problemlerine değindik. Sağlıklı bir yaşam için magnezyumun gerekliliğini okudunuz. Sağlıklı beslenerek vücudunuzun ihtiyaç duyduğu mineralleri karşılayabilirsiniz.
 
Geri
Üst