Makat çatlağı nasıl belirtiler gösterir?

Uzman SühaN

Administrator
Makat çatlağı nasıl belirtiler gösterir?
Anal fissür makat çıkışındaki örtünün (mukozanın) genellikle arka duvarından (kuyruk sokumu hızası) yarılmasıdır. Bu yara dış büzücü makat adelesi üzerinde olur. Her dışkılama sırasında dışkı adeleyi tahriş eder. Böylece ağrı ve adelede istemsiz kasılma (spazm) oluşur. Adeledeki bu kasılma çatlağın iyileşmesini geciktirir. Sonuç olarak yara-ağrı-spazm-yara kısır döngüsü oluşur.

Kimlerde Görülür?

Uzun süren kabızlık sorunu olan kişilerde

Çok sık ishal olan kişilerde

Doğum yapmış kadınlarda

Hemoroid hastalarında

Ülseratif kolit ve Crohn gibi iltihabi bağırsak hastakalıklarında

Belirtileri nelerdir?

Dışkılama anında ve sonrasında bıktırıcı ağrı

Dışkıda çizgi şeklinde kan

Makatta kaşıntı ve yanma

Anüste ele gelen çıkıntı (meme ucu gibi)




4.jpg






Teşhis (tanı):

Hastanın hikayesi ve anüsün muayenesi genellikle teşhis için yeterlidir. Parmakla muayene ağrılı olabilir. Bazen anoskopik ve rektoskopik muayene gerekebilir.

Tedavi :

Tıbbı Tedavi: Erken dönemde teşhis edilmiş hastalarda kabızlıktan kaçınmak (posalı diyet, dışkı yumuşatıcı ilaçlar), ılık oturma banyoları ve ciddi bir medikal tedavi fissürün kronikleşmesini (müzminleşmesini) önleyerek tedavi sağlar.

Girişimsel Tedavi: Bir kaç ay içerisinde iyileşme görülmez ise fissür kronikleşmiş demektir, tedavi cerrahidir. Anüsü çevreleyen spazm oluşmuş büzücü kas gevşetilir bu işleme Lateral İnternal Sfinkterotomi denir.

Lokal anestezi gereklidir.

Ortalama girişim süresi 5 dakikanın altındadır.

Hasta aynı gün taburcu edilebilir.


Anal Fistül:

Anal kanalla anüs etrafındaki cilt arasında oluşan ayrı bir yoldur. En sık neden bu bölgede oluşan abselerdir. Alçak veya yüksek seviyeli olabilir.

Belirtileri nelerdir?

İç çamaşırı kirleten şekilde sarı, kirli akıntı

Kaşıntı

Ağrı

Zaman zaman kanama

Anüs etrafında kitle hissi

Kimlerde görülür?

Anal bölge etrafında abse olan ve daha önce oluşmuş kişilerde.

Hemoroid hastalarında

Kronik anal fissürü olanlarda

Sistemik bir hastalığın belirtisi olanlarda (Crohn hastalığı, Ülseratif kolit, Tüberküloz vb.).

Teşhis (tanı)

Muayene genellikle yeterlidir. Fistülün makat içindeki ağzı ancak anoskopik muayene ile görülür. Komplike fistüllerde radyolojik görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç duyulur (fistülografi, rektal ultrasonografi gibi).

Tedavi

Cerrahidir. Fistülün yerleşimine, alçak veya yüksek seviyeli oluşuna bağlıdır.

Uygulanan bazı yöntemler;

Fistülotomi: Fistül yolunun açılarak sekonder olarak iyileşmeye bırakılmasıdır.

Fistüllektomi: Fistül yolunun cerrahi olarak çıkarılmasıdır.

Seton uygulaması

Genel anestezi gerekir.

Ortalama girişim süresi 15 dakika civarıdır.

Hastanede yatış süresi 1 gecedir.
Makat Çatlağı Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?
Sinsi bir hastalık olmayıp, ilk andan itibaren size dayanılması hüç bir acı yaşatarak her zaman durumun normal olmadığını ortaya koymaktadır.

Dışkılama Esnasında Acı: Dışkılama esnasında oluşan çizik ilk andan itibaren ve bundan sonraki dışkılama aşamasında size öylesine dayanılmaz bir acı yaşatır ki bu sorunu yaşayan insanlar bunu sanki makat iç kısmını cam ile kesiyorlar şeklinde özetlemektedir. Bir çok insan o acıyı yaşamamak için dışkılama alışkanlığını olabildiğinde uzun tutmaktadır. Tabii ki buda yeniden kabızlığa ve daha fazla şikayete neden olmaktadır.

Kronik Anal Fissür Nedir?
Yukarıda belirtildiği şekilde hastalığı siz ilk andan itibaren farkına varıyorsunuz. Aynı şekilde her dışkılama esnasında yaşadığınız acı ile farkında olacaksınız. Siz utanma sorunu yada başka nedenlerle muayene ve tedaviden uzak durmanız halinde hastalık 15 gün sonra kronik müzmin hale gelecektir. Yani artık erken süreç bitmiş olacaktır. Tekrar belirtmek gerekirse hastalığın farkına vardığınız anda en geç 10 gün içinde tedavi olmalısınız.

Makat Yırtığı Nedir?
Anal Fissur, Makat Çatlağı, yada Makat Yırtığı olarak bilinmekte olup, bu sayfada geçen hastalıktır. Makatta çatlak olarakta karşınıza çıkabilir. Makat yırtığı farklı bir hastalık olmayıp, bildiğiniz makat çatlağıdır.

Anal Fissür Tedavisi Nasıl Yapılır?
Öncelikle hastalık erken ve kronik olarak ayırdık, çünkü tedavisinde erken teşhis her zaman etkili olmakta olup, ilk 1 hafta 10 gün içinde bir Genel Cerrahi Proctoloji (Makat Hastalıkları) uzmanına muayene olduğunuzda size bir krem yazarak tedavi imkanı sunacaktır. Fakat 15 gün sonrası gelmeniz halinde artık kremle tedavi imkanı kalmayacaktır.
 
Geri
Üst