Makula dejenerasyonu nedir ? Belirtileri ve tedavisi nasıldır ?

Uzman SühaN

Administrator
Makula dejenerasyonu nedir ? Belirtileri ve tedavisi nasıldır ?
Makula, retinanın merkezinde, gözün arkasındaki ışığa duyarlı doku tabakasıdır. Makula merkezi görüşten sorumludur . Makula dejenerasyonu en sık 60 yaşından sonra ortaya çıkar. Makula dejenerasyonu yaşlılarda kalıcı görme kaybına yol açar. Tıbbi prosedürleri, göz ilacını ve belirli yaşam tarzı değişikliklerini içeren etkili tedavi için erken teşhis gereklidir.Yaşla ilişkili maküler dejenerasyon retinanın bozulmasından kaynaklanır ve görmeyi ciddi şekilde bozabilir. Maküler dejenerasyon için bir tedavi yoktur, ancak vitaminler, lazer tedavisi, ilaçlar ve görme yardımcıları ile tedavi edilebilir. Yaşlı insanlarda, bazen bilinmeyen nedenlerle bozulmaya başlar. Kadınların erkeklerden daha fazla risk altında olduğuna inanılmaktadır. Maküler dejenerasyonun nedenleri bilinmemektedir, ancak risk yaşla birlikte büyür. Maküler dejenerasyon için bilinen bazı risk faktörleri vardır. Sigara içmek durumunuzu geliştirme şansınızı artırabilir ve ilerlemesini hızlandırabilir. Yüksek kolesterol düzeyleri, yüksek tansiyon, obezite ve koyu yeşil yapraklı sebzeler ve omega-3 yağ asitlerinden eksik bir diyet de maküler dejenerasyon ile ilişkili olabilir.




makula dejenerasyonu.jpeg









Göz bozukluğu, yaşlandıkça insanlar arasında daha yaygındır. . Makula dejenerasyonu tipik olarak yavaş yavaş gelişir ve ağrılı değildir, bu nedenle erken belirtiler normal yaşla ilgili görme değişiklikleri ile karıştırılabilir. Diğer insanlarda, hastalık daha hızlı ilerler ve bir veya iki gözde görme kaybına yol açabilir. . Makula dejenerasyonu nun kesin nedenleri bilinmemektedir, ancak maküler dejenerasyon gelişme riski yaşla birlikte artabilir. Genetik, belirli fiziksel koşullar ve yaşam tarzı alışkanlıkları da rol oynayabilir . Çalışmalar dünya nüfusunun yaklaşık % 18'inin 50 yaşını geçtikten sonra maküler dejenerasyon geliştirdiğini göstermiştir. Hastalık retina merkezi bölgesi olan makulayı etkiler. Bu, ışığın hassas olduğu gözünüzün arkasında bulunan dokunun iç tabakasıdır.




Retina nedir?




Retina, gözün arkasındaki ışığa duyarlı dokudır. Bir kameradaki film gibidir, gördüğümüz görüntüleri kaydeder ve optik sinir yoluyla gözden beyne göndeririz . Retina neredeyse anında ışık görüntülerini kimyasal tepkimelerle elektriksel impulslara dönüştürür. Retina daha sonra gördüklerimizi, görsel bilgiyi işlediğimiz ve çevremizin geri kalanıyla ne gördüğümüzle ilişkilendirdiğimiz bu dürtüleri veya sinyali beyne gönderir.




Makula nedir?



Makula, retinanın merkezi kısmında yer alan retinanın küçük bir kısmıdır. Makula, merkezi görüşten sorumludur (doğrudan görüş) ve doğrudan görüş hattınızda ince ayrıntıları görebilmenizi sağlar.



Makula Dejenerasyon Çeşitleri



Bu hastalığın iki türü vardır.

Kuru makula dejenerasyonu
Islak maküler dejenerasyon


Kuru Makula Dejenerasyonu


Bu durumda retinanızın dokusu küçülür ve pigmentler oluşur. Aynı zamanda hastalığın yaygın türüdür.


Islak Makula Dejenerasyonu


Kuru makula ile karşılaşan insanlar daha sonra ıslak tip geliştirebilir. Bu durumda, yeni kan damarları ya makula arkasında ya da etrafında büyür. Kanama olasılığı da var. Bu materyaller retina ile temas eder ve makulada kalır.


Maküler dejenerasyon bazı ailelerde kalıtsaldır. Her iki tipte maküler dejenerasyon tamamen ağrısızdır. Kuru maküler dejenerasyonda, bir gözdeki görüş alanının merkezi yavaş yavaş bulanıklaşır veya büyür. Renkleri hala görebilirsiniz, ancak detaylar net değil. Bu, yıllar boyunca gerçekleşme eğilimindedir. Çoğu zaman insanlar, özellikle diğer göz iyi çalışıyorsa, erken aşamaları fark etmez. Islak maküler dejenerasyonda görme kaybı çok daha hızlıdır. Görme alanının merkezi kısmı kaybolur ve bulanıklaşsa da, genellikle tamamen yok olur ve büyük bir kör nokta bırakır. Islak maküla dejenerasyonunun erken bir işareti, görüş alanının merkezindeki çizgilerin dalgalı olduğunu fark ettiğinizde ortaya çıkar.


Makula dejenerasyonu ağrısız bir hastalıktır. Kuru maküler dejenerasyonda gözünüzün merkez vizyonu kademeli olarak bulanıklaşmaya başlar. Renkleri görmenizi sağlar, ancak detaylar olmadan. Dahası, genellikle gerçekleşmesi yıllar alır. Bu nedenle, başlangıçtaki ilk belirtiler, diğer göz iyi çalışırsa, özellikle fark edilmez.Maküla dejenerasyonu, başlangıçta bir gözü etkiler ve birkaç yıl sonra, ikinci gözünüzü etkilemeye başlar.



Islak tipteki maküler dejenerasyonun bir seferde bir gözü etkilediğini bilmelisiniz. Diğer belirtilerden bazıları:



İyi bir görüşe ihtiyaç duyan görevleri gerçekleştirmek zorlaşır

Yakın çalışma sırasında parlak ışığa duyulan ihtiyaç

Görünümünüzde boş alanların ve koyu lekelerin görünümü

Yüzleri tanıma güçlüğü

Eğri veya dalgalı düz bir çizginin görünüşü

Merkezi görüşte bulutluğunun artması

Düşük yoğunlukta aydınlatmada çalışma veya görme zorluğu

Renklerin parlaklığında azalma



Makula dejenerasyonunu önlemek mümkün mü?



Yaşam tarzınız, AMD geliştirme riskinizi azaltmada rol oynayabilir. Yeşil yapraklı sebzeler ve balık gibi sağlıklı besinlerden bir diyet yapmak, sigara içmemek , kan basıncını ve kiloyu normal seviyelerde tutmak ve düzenli orta şiddette egzersiz yapmak maküler dejenerasyonun önlenmesinde yardımcı olabilir.



Makula dejenerasyonu, retinanın merkezi bölümünün kötüleştiği ve yeterince işlev görmediği, ağrısız ve sık görülen bir göz rahatsızlığıdır.Kuru AMD nin erken belirtileri hafif bulanık görme, okuma için daha fazla ışığa ihtiyaç duyma ve kişiye çok yakın olana kadar yüzleri tanıma zorluğudur. Daha gelişmiş kuru AMD nin bir belirtisi, görme merkezinde bulanık bir noktanın varlığıdır. Islak AMD nin erken bir belirtisi, düz çizgilerin dalgalı görünümüdür.Kuru AMD şu anda tedavi edilemez, ancak progresyon sağlıklı bir yaşam tarzı ve bazen antioksidan vitaminler ile yavaşlatılabilir . Bazı çalışmalar kötü beslenme ve makülanın daha hızlı dejenerasyonu arasında bir bağlantı olduğunu ileri sürmüştür. Bu kanıtlara göre, ıspanak gibi meyve ve koyu yeşil sebzeler hastalığı yavaşlatabilir ve daha iyi sonuçlara katkıda bulunabilir. Bazı insanlar için, doktor çinko, bakır, E vitamini, D vitamini ve beta -karoten veya A vitamini içeren günlük bir ek önerecektir .



Yaşlanma, bu zayıflatıcı göz bozukluğuna katkıda bulunan birincil faktör olarak kabul edilir. Genellikle yaşa bağlı maküler dejenerasyon (AMD) olarak da adlandırılır. Hastalığın kesin nedenleri bilinmemektedir. Sağlık uzmanı, kadınların erkeklere göre maküler dejenerasyona karşı savunmasız olduklarını ortaya çıkardı. Obezite maküla dejenerasyonunun bir başka önde gelen nedenidir. Sigara içmek sağlığınızı önemli ölçüde bozar ve sonuçta AMD ye yol açar. Kalp hastalarında da yaygındır. Maküler dejenerasyonun başlangıcında genler ve çevre önemli bir rol oynar. Doktor makula dejenerasyonunu teşhis etmek için ayrıntılı bir göz muayenesi yapacaktır, bunu aile öyküsü ve görme ile ilgili sorular soracaktır. Testlerin başlangıcı genellikle görme keskinliğini (görüşünüzün keskinliğinin ölçümü) içerir. Süreçte, göz uzmanı retinayı incelerken maküler dejenerasyon belirtileri arar. Yaşam tarzınız hastalığın başlangıcını önleyebilir. Eğer zaten maküler dejenerasyon geliştirdiyseniz, bu değişiklikler görme kaybı olasılığını azaltacaktır.
 
Geri
Üst