Makula dejeneresansı nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Makula dejeneresansı nedenleri ve tedavisi
Belirtilerin başında görmede azalma, kırık ve yamuk görme gelir. İlerlediğinde hastalar detayları gökte zorlanırlar.

Makula dejeneresansı – sarı nokta hastalığı tipleri nelerdir ?

Makula dejeneresansı kuru ve yaş tip olak iki sınıfa tipe ayrılır. %90 hastada kuru tip, %10 hastada yaş tiptir. Kuru tip daha yavaş ilerler ve daha az görme kaybına neden olur.





9.jpg





Makula dejeneresansı -sarı nokta hastalığı nasıl teşhis edilir?

Yaşa bağlı makula dejeneresansı yapılan göz muayenesinde ortaya çıkar. OCT ve FFA (floressein anjiyografisi,) tetkikleri gereklidir.

Kareli kağıt ( Amsler testi) ile hastalığın ilerlemesini takip edebilirsiniz.

Kuru tip makula dejeneresansı -sarı nokta hastalığı nasıl tedavi edilir ?

Kuru tip makula dejeneresansında destekleyici vitamin tedavisi dışında tedavi önerilmez. Ocuvite, Nutrof, Adrusen ve benzeri vitamin ve mineral ilaçları verilir. Hastalar belli aralılarla takip edilerek yaş tipe geçiş olup olmadığı kontrol edilir.

Yaş tip makula dejeneresansı -sarı nokta hastalığı nasıl tedavi edilir ?

Yaş tip makula dejeneresansında göziçine iğne ile ilaç verilir. Lucentis, Eyelea ve Avastin adında ilaçlar piyasada mevcuttur. Genellikle 4 haftada bir üç kez yapılır ve daha sonra duruma göre her ay veya 2-3 ayda bir devam edilir. Fayda olduğu sürece enjeksiyonlar kesilmez.

2000 yılında uygulanmaya başlayan fotodinamik tedavi (Visudyne) günümüzde çok ender olarak kullanılmaktadır.


Sarı nokta hastalığı gözlükle tedavi edilebilir mi?

Sarı nokta hastalığı nedeniyle normal gözlüklerden fayda görmeyenlere özel LVA adlı teleskopik gözlükler verilir. Ayrıca bazı hastalara göziçine özel teleskopik mercekler de yerleştirilebilir.

Diğer risk faktörleri ise genetik, obezite, kalp-damar hastalıkları, düzensiz-yetersiz beslenme ve güneşin zararlı ultraviyole ışınlarıdır. Kadınlarda, mavi, yeşil gibi açık renk gözlerde biraz daha fazla rastlanmaktadır. Geçen yılları durdurmak veya genetik mirası engellemek tabii ki mümkün değil. Ancak sigara kullanmamak, güneşten korunmak dahi riski oldukça azaltmaktadır. Erken teşhis ve tedavi çok önemli İki göz farklı derecede etkilenebildiğinden kişi tarafından anlaşılması biraz güçtür.


Ancak gözler ayrı ayrı kapatılarak kıyaslamak suretiyle şüphelenilebilir. 50 yaş üzerinde yılda bir kez göz dibi (retina) muayenesi, şüphelenildiğinde göz anjiyosu ve OKT (Optik Koherens Tomografi) gibi tetkiklerle erken teşhis konabilir. Kesin, durdurucu bir tedavisi halen olmasa da hastalığı yavaşlatmak, kötüye gidişi geciktirmek mümkün. 8-10 yıl öncesine kadar görme merkezindeki yaş tipin tam etkili bir tedavisi yokken, son yıllarda halen geliştirilmekte olan çeşitli göz iğneleri ve vitamin, lutein, zeksantin, çinko gibi özel formüllü ilaçlarla umut veren sonuçlar alınmaya başlandı. Erken yakalanan yaş tipte göz iğneleri, ömür boyu duruma göre 1 ay ile 3 ay arasında gerekmekteyken, geç kalanlar iğne şansını da kaçırmaktadır. Sigarayı bırakmak, kalp-damar hastalıkları ve obezite ile mücadele de hastalığı yavaşlatma konusunda ek fayda sağlamaktadır.
 
Geri
Üst