Meksika, Japonya, Fas ve Bali evleri

M

Misafir

Forum Okuru
Meksika, Japonya, Fas ve Bali evleri
meksika evleri meksika giyim kültürü kıyafetleri geleneksel kıyafetleri meksikanın
Meksika, Japonya, Fas ve Bali evleri
Maison Française dergisinde Meksika, Japonya, Fas ve Bali evleri mercek altına alınmış. Renkleri, malzemeleri ve kültürel izleriyle dekorasyon ve mimaride hangi sözlerin sahibi olduklarını araştırmışlar.

Meksika'da yaşam renktir
Meksika denildiğinde aklımıza parlak ve güçlü renklerde yapılar, güller, kemerli ve avlulu evler, ressam Frida Kahlo, Aztek ve Maya gibi eski uygarlıklar geliyor.

Meksika'nın tarihini incelediğiniz zaman ilham alınacak ve öğrenilecek çok fazla kişi, konu ve kültür olduğunu görebilirsiniz. Örneğin, 1980 Pritzker Mimarlık ödüllü mimar Luis Barragan'dan, 1990 Nobel Edebiyat ödülünü alan şair ve yazar Octavia Paz'a, resimlerinde yaşadığı toprakların canlı renklerini kullanan ressam Frida Kahlo'ya kadar birçok isim Meksika'nın kültürel tarihinde size yol gösterir.

Meksika'da mimari ve dekorasyon, ışık-gölge oyunlarıyla hayat buluyor. Sıcak bir iklimin eseri olan devasa tropik bitkiler, verandalı evlerde sütunların gölgesine gizleniyor. Meksika'da yaklaşık 4000 yıl öncesine ait kültürlerin izlerini görebilirsiniz.

İnka, Aztek ve Maya medeniyetleri Meksika'nın kültürünün temelini oluşturmuştur. El sanatlarında oldukça başarılı olan Mayalar, doğal boyalar kullanarak renkli yapılar inşa etmişler. Meksika'da yapıların içi de dışı da, güçlü renklerle hayat bulur. Duvarlarda indigo maviler, parlak sarılarla birleşir ve bu duvarları kiremit kırmızısı yer karoları tamamlar.

Tekstillerde gül deseninin bolca kullanılması ve İnka'lardan kalan kırmızı, yeşil, sarı yani bol renkli çizgili dokumalar, Meksika kimliğine referans olabilecek unsurlar arasındadır. Aslında tipik bir Meksika evini ve giyim tarzını özümsemek için başrolünde Meksika asıllı İspanyol aktris Salma Hayek'in oynadığı Frida filmini izlemenizi öneririz.

Yaşadığı yıllarda resimlerinin yanı sıra, giyim tarzıyla da adından söz ettiren Frida Kahlo, tarzının eşsizliğini Vogue dergisine 4 olarak kanıtlamıştır. Pritzker ödüllü Meksikalı mimar Luis Barragan'ın yapılarında da görüldüğü gibi Meksika'da mimarlık ve dekorasyon: sessizliktir, yalnızlıktır ve her şeyden çok renktir...

Egzotik Fas evleri
Baharat kokularının yükseldiği sokaklar, sıcak havadan kaçmak için evlerde oluşturulan gizli köşeler ve egzotik bir diyar… Kuzey Afrika'da yer alan gizemli Arap ülkesi Fas, kırmızı, turuncu ve kızıl gibi sıcak tonların hakim olduğu evleri ve doğulu kimliğiyle uzun yıllardır çekim merkezi olmayı sürdürüyor.

Fas'ın sıcak havası, insanları olduğu gibi dekorasyonu da etkiliyor. İnce fakat kat kat giyinen Fas'lılar, evlerini de bu şekilde süslüyorlar. Renkli yastıklar ve ince tül perdeler üst üste kullanılıyor. Kum sarısı, kobalt mavisi ve Bizans pembesi gibi renklere gümüş tepsiler, bakır tabaklar ve sedef kakmalı mobilyalar eşlik ediyor.

Geniş mekânlarda gizlenme duygusu uyandıran paravanlar, Fas stilinin belirleyici unsurları arasında. Fas evlerinde, avluların da özel bir yeri var. Avluya kurulan misafir odalarına rattan mobilyalar, büyük orta sehpalar ve renkli fenerler eşlik eder.

Mozaik sanatının ise Fas mimarisinde önemli bir yeri vardır. Avlularda yer alan havuzlar renkli seramiklerle döşenir ve kentin ana rengi terracotta'ya karışır. Fas insanının sosyalleşme alanı olarak kabul edilen büyük sofralar ise, renkli bardaklar, sedefli tepsiler, bakır tabaklar ve gül yapraklarıyla doldurulmuş kaselerle kurulur.

Fas'ta renkli Pazar yerini andıran sokak yaşamı, çölün ortasında bir vaha gibi yükselen avlulu evlerde yerini sakinliğe bırakır.

Minimalizmin doğduğu yer: Japonya
Hiçbir ülke ile kara sınırı olmayan Japonya, dünya tarihinin en eski hanedanlarına ve kültür tarihine sahip olan ülkelerinden biridir. Kelime anlamı güneşin kaynağı olan Japonya, mimaride sakinliğe ve sadeliğe ilk sırada yer veriyor.

XVI. yy. Japon evlerinde fiziksel rahatlık ikinci plana atılıyor. Çıplak ayakla gezilen mekânlar, minimum mobilya ile dekore ediliyor. Geleneksel Japon evlerinde mimariyi malzeme yaklaşımı belirliyor. İplerle bağlanan kiaki ağacının sazlarından yapılan çatılar ve tatami hasırından zeminler, kağıt kapılar evlerin ana malzemeleri arasında.

Modern Japon evlerinde ise durum biraz daha farklı. Paslanmaz çelik, brüt beton ve seramik kullanılarak inşa edilen evler, şiirsel bir görünüme sahip. Özellikle, çağdaş Japon mimarisinin ustası Tadao Ando'nun yapıları bu konu için iyi bir örnek. Görsel zenginlik ve renk açısından, geleneksel Japon tarzı daha çok dekoratif öğeler barındırıyor. Kağıt fenerler, Japon kuş desenleri, kiraz ağacı çiçekleri, kırmızının yoğun kullanımı, alçak sehpalar, ham ipek bölme paneller ve çay sanatının bir sonucu olarak tasarlanan seramik çaydanlıklar ve fincanlar bu dekoratif öğelerden en belirgin olanları.

Unutmadan ekleyelim, Japon çiçek düzenleme sanatı ikebana'nın da iç mekân tasarımlarında önemi büyüktür. Çünkü Japon kültüründe doğaya olan saygı, günlük yaşamı yönlendiriyor.

Gök ile denizin bütünleştiği Bali'de özgür yaşam
Yaz evlerinin buram buram özgürlük ve deniz kokan evleridir, Endonezya adasında konumlanan Bali evleri. Büyük yapraklı bitkiler, doğal dokular, tropik meyveler ve çiçekler Bali stilinin başrol oyuncularıdır. Evlerde kullanılan malzemelere gelirsek; ham ahşaplar, sedefler ve deniz kabukları, beyaz ketenler ve tüllerle bütünleşir.

Hint Okyanusu'nun doğal akvaryumlarından ilham alınarak tasarlanan aksesuarlarda, mercan, sünger ve tropikal balık formlarına ve renklerine rastlayabilirsiniz. Bali evleri, temelde ikiye ayrılır. Birincisi, alçakgönüllü ve doğal yapılar; ikincisi ise kolonyal tarzın esintilerini taşıyan biraz daha süslü ve renkli evler. Beyaz ve mavinin özgürce kullanıldığı bu evlerde, mercan kırmızısı, kum renkleri ve altın sarıları da tamamlayıcı unsurdur. Bali'lilerin yaşamları el sanatları üzerine kuruludur. Bali'de yaşam sanat eseridir.
 
Geri
Üst