Meleklerimize balkabağı reçeli yapılışı

narçiçeğimm

Daimi Üye
Üye
Meleklerimize balkabağı reçeli yapılışı
Kabak reçeli
Kabak reçeli nasıl yapılır
Kabak reçeli tarifi


Melekler balkabağı reçelini hiç yapmayı denedinizmi veya yaptınızmı bilmiyorum ama harika bir tadı var.Çocukken annem yapardı ve çok lezzetli olurdu çocukluğumda tanıdığım bu lezzeti sizlerlede paylaşmak istedim şimdiden afiyet olsun (lop lop et olsun hahaha ) meleklerimize


kabak-134.jpg





Malzemeler


1 kg. Balkabağı (soyulmuş olarak)
5 su bardağı şeker
6 su bardağı su
1 çay kaşığı limon tuzu
300 gr. sönmemiş kireç
3 lt. su
Kireçte kabak reçeli nasıl yapılır?


Öncelikle kireç kaymağını hazırlayacağız. Sönmemiş kireci akşamdan büyük bir kavanozun içine koyup üzerine su ekleyin. 2 saat öncede konsa olur ama bu şekilde suyu daha berrak olur.
Üzerini yarı açık bırakın. Normalde kireç suyu görünce patlayarak çözünür, fakat kireç bayatsa patlamaz fakat yine de çözünür.
Kabakları küçük küpler halinde doğrayın. Kireç kaymağını yani kirecin üzerine koyduğunuz durulmuş suyu ayrı bir kaba bulandırmadan alın ve kabakları içine atın. Kabakların suya tam batması için üzerine bir ağırlık koyun.
Ben kireç suyunda tam 16 saat beklettim. 12 saatten daha az olmasın. Yoksa kabaklar istediğimiz sertlikte olmaz.
Bu süre sonunda kabakları kireç suyundan alın. 4-5 su yıkayın ve tekrar suya koyun. 1 saat kadar da bu suda bekletin.
Bekleme esnasında bir tencereye su ve şekeri alıp 5-6 dakika kadar kaynatın ve ılımaya bırakın.
Kabakları sudan çıkarıp tekrar yıkayın ve ılık şerbetin içine atın.
Kaynamaya başlayınca altını kısın, ara sıra kevgirle kabakları şerbete hafif bastırın ve yavaşça karıştırın ki her yeri eşit olarak şerbeti alsın.
Yaklaşık 2-2.5 saat boyunca bu şekilde pişecek. Bu süre sonunda kabaklar şeffaf bir hal alacak. Sonra ocağın altını açın ve şerbetin kıvam almasını sağlayın. Normal reçel kıvamına gelmesine yakın limon tuzunu atın ve 1-2 dakika daha kaynatın.
Sıcakken cam bir kavanoza alın ve soğuyunca kapağını kapatıp serin bir yerde muhafaza edin.
 
Kız ben cilek reçeli yapıyorum şeftali hatta ayva receli bile yapıyorum bunun tarifi hem uzun hem zahmetli yapanın eline sağlık görümcem yapmıştı yemiştim ama kendim o kadar yapamam
 
Geri
Üst